SKULPTURER: Russlands president Dmitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putin håper på å bytte roller etter søndagens presidentvalg. Her en skulptur av de to på et voksmuseum i St. Petersburg. Foto: REUTERS

Putin lover å gjøre Medvedev til statsminister

Vladimir Putin lover å gjøre Dmitrij Medvedev til statsminister hvis han selv vinner presidentvalget denne helgen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Putin er nå statsminister og Medvedev president. Det har de vært i fire år, men før det var det motsatt. Eksperter har i flere år spådd at de to kom til å skifte roller nok en gang etter årets valg.

Putin kunngjorde at han vil nominere Medvedev som statsminister på den siste valgkampdagen før russerne går til valgurnene søndag. Lørdag er det forbudt å drive valgkamp.

Saken toppet fort nyhetssendingene i Russlands statskontrollerte TV-kanaler.

I en TV-overført kunngjøring oppfordrer Medvedev alle russere til å bruke stemmeretten søndag, men uten å anbefale hvem de bør stemme på.

Vladimir Putin (59)

Statsminister. Russlands sterke mann. Var president fra 31. desember 1999 til 2008. Har dominert russisk politikk i 12 år. Ventes å ta hjem seieren uten problemer, allerede i første valgomgang.
Forventet støtte: 58-60 prosent.

Gennadij Zjganov (67)

Kommunist-leder. Veteran uten karisma, men fremstår som ærlig. Støttes først og fremst av eldre velgere med nostalgi etter Sovjetunionen. Fortsetter selv om han har tapt valg etter valg. Tar ganske sikkert 2. plassen bak Putin.
Forventet støtte: cirka 15 prosent.

Mikhail Prokhorov (46)

Uavhengig. God for mer enn 100 milliarder kroner (32. rikeste i verden). Har drevet en veldig aktiv valgkamp, og mange kjendiser støtter han, blant annet den største av dem alle, artisten Alla Pugatjova. Anklages for å være Kremls mann.
Forventet støtte: 8-9 prosent.

Vladimir Zjirinovskij (65)

Ultranasjonalisten holder koken og snakker like høyt og like provoserende som før! Nasjonalist og rasist med ikke ubetydelig støtte i det russiske folk. Er lojal mot Kreml når det gjelder¿
Forventet støtte: 8-9 prosent.

Sergej Mironov (58)

Fargeløs leder for partiet "Rettferdige Russland". Startet partiet for å være støttespiller for Putin, men har kommet på kant med statsministeren og blitt kritisk til han. Tidligere leder i overhuset (føderasjonsrådet).
Forventet støtte: 5-7 prosent.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder