BOR I JAPAN: Jonas Hanssen (18), sønn av tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen. Foto: JORID HOLSTAD NORMELAN

UD har funnet alle savnede nordmenn

Bjarne Håkon Hanssen til VG Nett: - Jipppiii!

NIGATA (VG Nett) Ingen nordmenn er lenger savnet i katastrofeområdene i Japan.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Jipppiiii!!!! Da har vi fått beskjed om at Jonas har det bra, skriver Bjarne Håkon Hanssen i en sms til VG Nett.

- Rektor på skolen hans kom igjennom på telefon til ambassaden. Nå er vi bare lettet, og ser bare fram til å få snakket med han, skriver Hanssen.

- Det har vært en fryktelig situasjon, sier tidligere Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssen til NTB, som søndag formiddag fikk vite at sønnen Jonas (18) hadde sluppet helskinnet fra jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan fredag.

I mer enn tre døgn har familien til utvekslingseleven fra Namsos vekslet mellom tro, håp og usikkerhet.

Lettelsen var stor da Utenriksdepartementet ringte og kunne fortelle at rektoren ved skolen Jonas går på, endelig hadde kommet gjennom på en telefonlinje og at budskapet var positivt.

Fryktelig situasjon

- Det er egentlig ikke mulig å sette ord på den gleden og den lettelsen vi opplever nå. Det har vært en fryktelig situasjon å være en av dem som må forholde seg til disse telefonnumrene som UD oppretter for pårørende i slike situasjoner. Samtidig har vi klart å holde håpet og optimismen oppe, fordi vi hadde grunn til å tro at Jonas var ved hjemmet som ligger så høyt at han derfor ikke ble rammet av flodbølgen, sier Hanssen til NTB.

Den tidligere statsråden er vant til å stå i mediestormen, men nå ber han om ro for seg og familien.

- Hvert enkelt medium har selvsagt en oppriktig interesse i å ta kontakt, men det samlede trykket blir så enormt. Nå er vi opptatt av å hvile og ta vare på hverandre, vi som har hatt så vondt i magen de siste døgnene, sier Hanssen.

Usikkerhet

Jonas har ikke selv vært i kontakt med familien.
- Vi er forberedt på at det kan gå noen dager før vi kommer i kontakt med ham. Og det er helt greit! Vi har forstått det slik at det kun er noen få telefonlinjer som er blitt åpnet. Rektoren ved Jonas' skole var en av få som ble prioritert på en slik utgående linje, sier Hanssen.

Familien vet derfor ikke noe annet enn at deres sønn og bror er i god behold, rent fysisk.

- Vi vet ikke hva han har vært med på av opplevelser og hva han eventuelt måtte slite med. Heller ikke vet vi om skolen eller hjemmet står etter skjelvet. Så her er det fortsatt mye som er usikkert, men alt dette er det jo mulig å håndtere, sier en lettet Hanssen.

UD bekrefter

Konstituert underdirektør Frode Andersen i UD bekrefter overfor NTB at alle nordmenn som befant seg i området nå er lokalisert og i god behold. Naturkatastrofen kan ha kostet så mange som 10.000 mennesker livet, og UD har i to dager jobbet intensivt med å kartlegge alle nordmenn i katastrofeområdene.
For kort tid siden var tre personer fortsatt ikke gjort rede for, deriblant Jonas Hanssen (18), sønn av tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Så, like etter klokken 10 i formiddag, kom beskjeden om at alle var funnet i god behold.

- Alle de vi er kjent med at opphold seg i området har vi kommet i kontakt med, eller fått pålitelig informasjon om, sier Frode Andersen i UD.

I lyd av den siste utviklingen vil UD nå avvente litt med å reise inn i katastrofeområdet på grunn av risikoen.

- Etter meldingen om at alle er i god behold vil vi vente til dagslyset kommer på mandag før vi reiser inn, sier han.

Bildespesial: Se bilder av ødeleggelsene i Japan

Tidligere søndag morgen varslet UD at de ville sende personell for å lete etter nordmenn i de hardest rammede områdene.

- Det er uklart hvilke veier som lar seg bruke. Vi har håp om at redningsarbeidet har kommet så langt at det er mulig å ta seg inn til områdene med bil, sa Andersen til VG Nett tidligere søndag.

Både fastlinjenettet og mobilnettet er ute av drift i katastrofeområdet, og det har vært svært vanskelig å få informasjon derfra. Internett er heller ikke tilgjengelig, ifølge NTB.

ENORME ØDELEGGELSER: Dette bildet er fra distriktshovedstaden Sendai. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder