FLUKTEN: Her, i den marokkanske havnebyen Smir, la Anne Cecilie Hopstock til kai da hun skulle få barna ut av landet. To offiserer fra marinejegerkommandoen var med på å smugle ut barna. Foto: Port Marina Smir

Norske spesialsoldater smuglet Skah-barna ut av Marokko

Avslørt av amerikansk passystem

Leid inn av våpenhandler

(VG Nett) To offiserer som er knyttet til marinejegerkommandoen i Forsvaret, deltok i aksjonen for å smugle barna til Khalid Skah ut av Marokko.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Flere uavhengige kilder bekrefter overfor VG at spesialsoldatene deltok i en privat aksjon på oppdrag fra Khalid Skahs ekskone, Anne Cecilie Hopstock (44).

Spesialsoldatene ble hyret inn til jobben av en tidligere politimann som ledet flukten fra Marokko i juli fjor. Begge offiserene skal også ha bakgrunn fra Forsvarets etterretningstjeneste. Det samme skal lederen av gruppen hatt. Han omtaler seg tidvis som våpenhandler, skriver VG lørdag.

LES DEN UKJENTE HISTORIEN OM FLUKTDRAMAET I LØRDAGENS VG!

Artikkelen fortsetter under faksimilen.

Faksimile: VG lørdag 30.01.10

VET DU NOE OM FLUKTEN?Tips VGs journalister!

Oppdrag å smugle ut barna

OL-mesteren Khalid Skah er i Norge tiltalt for kidnapping, vold og grove trusler. Han er tiltalt for å ha holdt barna, som han har sammen med sin norske ekskone Anne Cecilie Hopstock, som gisler i sitt eget hjem i den marokkanske hovedstaden Rabat fra 1. august 2007.

SMUGLET UT BARNA: Ved hjelp av flere personer, blant annet folk med bakgrunn i Forsvarets etterretningstjeneste, fikk Anne Cecilie Hopstock smuglet barna sine ut av Marokko. Foto: Nils Bjåland

Siden den gang har Hopstock kjempet en desperat kamp for å få barna hjem til Norge. 19. juli rømte barna fra Skahs leilighet. Etter krisemøte og flere timers diskusjon i UD ga utenriksminister Jonas Gahr Støre klarsignal om at barna måtte få komme inn i ambassadens residens.

LES ALT OM SKAH-SAKEN HER

Det var mens barna var i ambassaden at de to spesialsoldatene reiste inn i Marokko med det oppdrag å få smuglet ut Skahs barn. Barna er både norske og marokkanske statsborgere.

Marokkanske myndigheter har hevdet at aksjonen som førte til at barna kom til Norge, er en straffbar bortføring av marokkanske statsborgere.

BARNEFAR: OL-mesteren Khalid Skah mener norske myndigheter kidnappet barna hans fra hans hjem i Marokkos hovedstad Rabat. Foto: Nina Eirin Rangøy

De to spesialistene ble kontaktet av en tidligere politimann som skal være registrert med et firma i Oslo. Dette firmaet skal ha solgt våpen til Forsvaret, får VG opplyst. Offiserene utførte jobben på fritiden.

«Petter» fikk fullmakt

I sin bok «Hvis jeg roper høyt nok. En mors kamp for sine barn», som nylig kom ut, skriver Anne Cecilie Hopstock og hennes advokat Marte Svarstad Brodtkop at hun kom i kontakt med en tidligere politimann. Mannen som i boken har fått dekknavnet «Petter», er den tidligere politimannen som kontaktet de norske marinejegerne.

Samme kveld som barna fikk tilhold på ambassaden, hadde moren og «Petter» et planleggingsmøte. Dagen etter fløy de to til Malaga, skriver Hopstock i boken.

Faksimile: VG lørdag 30.01.10

«Vi var en håndfull personer, og planen var at vi skulle ha med oss to barn tilbake til Spania. Vi trengte en båt, men forstod raskt at det ikke virket helt troverdig at denne litt pussige gjengen skulle dra på båttur over til Marokko. Vi bestemte oss for å dele oss opp. Noen skulle reise med ferge, resten skulle leie en båt og komme seg over på egen hånd.», heter det i boken.

Da de la til kai i Marokko, sendte Hopstock en faks til UD der hun ga «Petter» fullmakt til å hente ut barna. Noe senere fikk hun beskjed om at barna var i bilen. «Petter» ville ikke si så mye om hvordan de hadde tatt ut barna, annet enn at det hadde skjedd uten noen form for dramatikk.

Samme kveld forlot «Petter» og en annen hjelper havnen. De skulle ta ferge dagen etter.
De andre hjelperne seilte tilbake til Spania sammen med barna og moren.

Avslørt av passystem

Etter det voldsomme terrorangrepet i Casablanca i 2003 skjerpet Marokko kontrollen med alle reisende, og det ble kjøpt inn et nytt datasystem fra amerikanske myndigheter.

Offiserene fra marinejegerkommandoen reiste inn i Marokko med sine egne norske pass, men reiste ifølge Hopstock ut av landet med henne i seilbåt til Spania.

Da det ble kjent at Skahs barn var ført tilbake til Norge, begynte marokkanske myndigheter å lete i sine nye registre. De oppdaget da at to norske statsborgere var reist inn, men aldri ut av landet.

På bakgrunn av dette tok de kontakt med norske myndigheter og spurte hvem disse personene var, og hva de hadde gjort, skriver VG.

Faksimile: VG lørdag 30.01.10

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder