FLERE DRAP: Den islamske staten har publisert bilder av det som skal være den fangede piloten som ble tatt til fange i Syria. Han skal nå være død.

FLERE DRAP: Den islamske staten har publisert bilder av det som skal være den fangede piloten som ble tatt til fange i Syria. Han skal nå være død. Foto:Reuters Tv,Reuters

Islamsk lærested oppfordrer til drap på IS-terrorister

Al-Azhar, et av verdens mest anerkjente sunniislamske læresteder, oppfordrer til «drap og korsfestelse» av jihadister tilknyttet terrorgruppa IS. Det fryktes nye uroligheter etter Jordan og IS' mislykkede fangeutveksling.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Uttalelsen fra al-Azhar kommer etter at IS viste bilder av en jordansk pilot som ble brent levende. Piloten skal være den samme som ble tatt til fange i desember.

Al-Azhar har oppfordret til å drepe, korsfeste og til å kappe lemmer på IS-terrorister, ifølge AFP. Leder Ahmed al-Tayib har kalt drapet for en feig handling.

– De som kjemper mot Gud og hans profet må straffes i tråd med Koranens lære, sier Tayib.

Svarte med henrettelse

Jordan sverget hevn kort tid etter at IS' drapsvideo ble lagt ut.

– Hevnen vil bli like stor som katastrofen som har rammet Jordan, sa oberst Mamdou al Ameri, en talsmann for hæren i landet, til jordansk fjernsyn tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Jordan henrettet to terrorister etter gisseldrap

Svaret ble å henrette den dødsdømte irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi, som IS krevde utlevert i bytte mot en jordansk jagerflyger, natt til onsdag. Ifølge sikkerhetskilder ble også en annen iraker, Ziyad Karboli, som var dømt til døden for å ha drept en jordaner i 2008, henrettet samtidig. Ifølge dommen tilhørte Karboli terrornettverket al-Qaida.

IS rekrutterer

Det fryktes at den mislykkede byttehandelen mellom Jordan og IS kan skape nye problemer for Jordan, som er et av landene som har flest statsborgere i IS.

– Når IS gjør såpass brutale ting, fungerer det som en slags rekrutteringskampanje. Det er et budskap til andre islamister om at hvis de virkelig vil gjøre en innsats, så er det IS de må støtte, sier Søren Schmidt ved Institut for kultur og globale studier ved Aalborg Universitet.

Han utelukker ikke at en jordansk fløy av IS kan bli etablert av gruppa, som primært holder til i Irak og Syria.

STRAFF: Irakiske Sajida al-Rishawi måtte bøte med livet som hevn på IS' drap på den jordanske piloten. Foto:Majed Jaber,Reuters

Emirat-exit

Reaksjoner på IS-videoen har også kommet fra krigsherjede Syria. Det syriske utenriksdepartementet kaller drapet for «avskyelig», og ber Jordan samarbeide i kampen mot Daesh-terroristene og Nusrafronten.

Daesh er det nedsettende arabiske akronymet som brukes om IS i store deler av verden, mens Nusrafronten er den syriske fløyen av Al-Qaida. Begge grupper har kjempet til seg områder i Syria.

Onsdag ble det også kjent at De forente arabiske emirater (UAE) har trukket seg fra koalisjonen som bekjemper IS, ifølge New York Times. Avisa hevder emiratene trakk seg etter at den jordanske flygeren ble tatt til fange i Raqqa i desember, i frykt for sikkerheten til egne piloter.

Nå ønsker de at USA skal styrke kapasiteten sin nord i Irak før UAE gjenopptar sin deltakelse i den amerikanskstyrte koalisjonen, som har sin base i Kuwait.

– Vi kan ikke kommentere hva som blir diskutert i private møter, er den foreløpige reaksjonen som har kommet fra en tjenestemann i Abu Dhabi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder