BLIR FLERE: Et amerikansk F-15E Strike Eagle flyr over Nord-Irak tidlig morgen 23. september, etter å ha utført luftangrep i Syria. Fredag ble det klart at også Storbritannia ønsker å delta i kampen mot terrorgruppen IS. Foto:,Afp

USA: IS rammes hardt av luftangrepene

Nye flyangrep mot IS i natt

Eksilgruppe: Viktig IS-leder drept

Storbritannia sender jagerfly til Irak

USA gjennomførte i natt nye bombeangrep mot de militante islamistene i ekstremistgruppen IS.

– Jeg kan bekrefte at amerikanske luftangrep er i gang i Syria, sier nyhetsbyrået AFPs kilde ifølge NTB.

Kilden sier angrepene mot Irak og Syria nå nesten pågår kontinuerlig.

Lørdag morgen var det ikke kommet opplysninger om hvor eksakst angrepene fant sted eller om antallet fly som deltok i operasjonen.

Ifølge USAs forsvarssjef Martin Dempsey rammes IS hardt av luftangrepene, melder BBC.

Han understreker imidlertid at den eneste effektive kraften som vil kunne overvinne IS kommer innenfra.

– Det er en styrke bestående av irakere og kurdere og moderate syriske opposisjonelle, sier han ifølge BBC.

IS-leder drept

USAs forsvarsminister Chuck Hagel opplyste fredag at kampfly fra USA og arabiske koalisjonsland har gjennomført over 40 angrep mot områdene i Syria som er under IS-kontroll.

Den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights sier at en viktig IS-leder er blitt drept i et av angrepene som ble utført før helgen.

Det var tirsdag denne uken USA satte i gang luftangrep mot IS i Syria, og Obama uttalte under åpningen av FNs generalforsamling onsdag at han vil bygge en koalisjon for å «oppløse dette dødens nettverk.»

Det ble varslet at flere land trolig ville slutte seg til luftangrepene mot terrorgruppen som kaller seg Den islamske staten (IS).

Storbritannia sender jagerfly

Medlemmer i det britiske parlamentet stemte fredag for å støtte luftangrep mot IS. 524 stemte for involvering, mens 43 stemte imot, melder BBC.

Seks Tornado GR4-maskiner som i dag står stand by i Kypros skal settes inn i den amerikanskledede militæroperasjonen i Irak.

Storbritannias statsminister David Cameron har tidligere sagt at landet bør bidra i luftangrepene:

– Det er lovlig, det er rett og det involverer ikke britiske bakkestyrker. Når vi er truet på denne måten bør vi ikke snu oss vekk fra det som må gjøres, mener Cameron, som sier han er trygg på at parlamentet vil godta forespørselen.

Regjeringen sier ja

I Danmark må beslutningen godkjennes av Folketinget, men statsminister Helle Thorning-Schmidt har inntrykk av at det militære bidraget har bred støtte blant de folkevalgte, ifølge NTB.

– Flyene kan være på vingene så snart vi har et vedtak i Folketinget, sa Thorning-Schmidt på en pressekonferanse fredag.

Ifølge dansk TV 2 har Thorning-Schmidts regjering vært i dialog med USA om kampflyene de siste dagene.

– Terrororganisasjonen IS er en redselsfull organisasjon som Danmark skal være med og bekjempe. IS utgjør en trussel mot Danmark og våre allierte, sier statsministeren.

Selv om IS også opererer i Syria, er det ikke aktuelt å la de danske flyene delta i militæroperasjonen der.

– Har voldtatt islam

Også en gruppe danske soldater vil bli sendt til Irak, men de skal ikke selv ut i kamp.

– USA har uttrykt ønske om at vi bistår med trening av irakiske og kurdiske sikkerhetsstyrker, sier Thorning-Schmidt, som tilhører Socialdemokraterne.

Lederen for det konservative opposisjonspartiet Venstre, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, gir full støtte til regjeringens forslag, ifølge NTB.

– Vi står overfor noe vi ikke har sett før: En terrororganisasjon som har voldtatt islam. Som bruker middelalderske skrekkvåpen til å kontrollere et område som er større enn Danmark, sier han.

Bombet i Syria

Så langt har Danmark, i likhet med Norge, bidratt med et transportfly i den USA-ledede koalisjonen som har gjennomført en rekke angrep mot IS.

I begynnelsen foregikk angrepene kun i Irak, men denne uken har både USA og arabiske land bombet IS i Syria.

– Danmark støtter militæraksjonene som foregikk i natt. Dels skjer de på bakgrunn av Iraks anmodning om å forsvare seg selv. Og dels er det en koalisjon med deltakelse fra fem arabiske land, sa utenriksminister Martin Lidegaard etter at angrepene i Syria begynte.

Tyrkia varsler økt bidrag

Tyrkias folkevalgte vil neste uke avgjøre om landet skal bidra militært i kampen mot Den islamske staten (IS). – Situasjonen har endret seg, sier president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan signaliserte fredag at landet ville ta en mer aktiv rolle i kampen mot IS. Fram til nå har Erdogan holdt en lav profil når det gjelder den amerikanskledede koalisjonen mot IS.

Ifølge presidenten har årsaken vært at Tyrkia ikke ønsket å gjøre situasjonen verre for de 46 tyrkiske gislene som IS har holdt til fange, men disse ble denne uken løslatt.

– Nå har situasjonen endret seg. Det som følger vil bli svært annerledes, sa Erdogan til journalister på vei tilbake til Istanbul fra FN i New York og et møte med USAs visepresident Joe Biden.

– Vi som muslimer, burde gjøre vårt beste. Dersom den kristne verden tar slike skritt, har vi et ansvar for å ikke bare å bli tilskuere, sa Erdogan videre.

Ifølge Erdogan vil «de nødvendige steg» bli tatt av nasjonalforsamlingen torsdag 2. oktober, uten at han gikk i detalj på hva dette innebærer.

Ingen norske kampfly

Tidligere denne uken opplyste regjeringene i Nederland og Belgia at de vil bidra med F-16-fly i kampen mot IS. Franske jagerfly har allerede deltatt i angrepene mot den ytterliggående islamistiske opprørsgruppen i Irak.

Norge har besluttet å bidra med en mindre gruppe offiserer i kampen mot IS. Det er ventet at de vil delta i opplæringen av irakiske sikkerhetsstyrker.

Utenriksminister Børge Brende (H) fastholdt tidligere denne uken at det ikke er aktuelt nå å sende norske kampfly til Irak.

(NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder