FN frykter våpenhvilen i Ukraina er på vei mot kollaps

Ukrainske myndigheter: 700 russiske soldater krysset grensen

KONTROLL? Russlands president Vladimir Putins lederrolle kan avgjøres av hvordan han velger å gå fram i Ukraina-konflikten, ifølge Ukrainaekspert. Her er han avbildet under et møte i Moskva den 15.januar. Foto:Pavel Golovkin,Afp

Harde kamper i Øst-Ukraina: Russland-ekspert: Putins lederskap i krise

Russland myker opp retorikken, men ruster opp militært. Nå kan Ukraina-konflikten gå begge veier, mener eksperter.

  • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over fem år gammel

Situasjonen er nå svært spent øst i Ukraina. I helgen var det nok en gang harde kamper om flyplassen i Donetsk, som har vært under de prorussiske separatistenes kontroll den siste tiden. Ifølge en militær talsmann har ukrainske styrker nå tatt tilbake nesten hele territoriet rundt flyplassen.

Samtidig har en rekke granater rammet den østukrainske byen. 23 personer er drept og over 150 såret i løpet av 24 timer, meldte det tyske nyhetsbyrået DPA mandag ettermiddag.

Mange bygninger er ødelagt, og angrepene har også ført til strømbrudd.

FN frykter en total kollaps for våpenhvilen mellom den ukrainske regjeringen og prorussiske opprørere etter nye kamper. Myndighetene sier at 700 russiske soldater krysset grensen til Ukraina mandag.

Traff sykehus

Et sykehus i sentrum av Donetsk er truffet av artilleriild. Seks personer skal være såret, ifølge opprørerne i området. Flere vinduer skal ha blitt knust, bygningens fasade skal ha fått skader og en lege og fem pasienter skal ha blitt såret. Artillerigranatene traff også et universitet i nærheten.

Avtalen om våpenhvile og en buffersone ble inngått i september, men så langt har ingen av partene fjernet tunge våpen fra frontlinjen slik at buffersonen kunne bli en realitet.

Hvilken vei konflikten nå vil ta, er vanskelig å si, mener eksperter VG har snakket med. Russland sender blandede signaler, samtidig har konflikten nå satt Putin i en lederskapskrise.

– Putin har malt seg inn i et hjørne, og hans lederskap er nå i krise, sier Iver B. Neumann, russlandekspert og forsker ved NUPI, om de siste dagenes utvikling i Ukraina.

En innbygger i Donetsk ser ut gjennom et ødelagt vindu. Leiligheten ble truffet av ukrainske styrker. Før hadde byen rundt en million innbyggere, nå er det nesten helt forlatt. Foto:Manu Brabo,Ap

Sender blandede signaler

Helgens kamper om flyplassen handler trolig om at Ukraina tar det de mener de har krav på ifølge Minsk-avtalen som partene skrev under i høst. Hvem som har kontroll over flyplassen har ikke all verdens å si strategisk, ifølge Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll, ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Også Bukkvoll mener det er vanskelig å si hvilken vei konflikten vil ta fremover.

– Man frykter større kamper til våren, sier han.

Samtidig jobber Russland hardt for å få opprørerne i Øst-Ukraina under en enhetlig kommando, påpeker forskerne. Dette kan bety at Russland satser på fortsatt langvarig voldelig konflikt, men det kan også være at formålet først og fremst er å styrke opprørernes forhandlingsposisjon.

Russland har nemlig myket opp retorikken sin betraktelig den siste tiden. Samtidig legger de vekt på å bygge opp en klar kommando hos de prorussiske styrkene.

– Begge ting kan være tegn på forhandlinger. Sanksjonene er plagsomme for Russland. Det kan virke som de har mer hastverk enn før for å komme frem til en avtale, sier Bukkvoll.

Kan tape ansikt

Putin har valgt rollen som «en sterk leder som ikke gir seg», og er nå fanget i forhold til Ukraina-konflikten. Han har valgt en såkalt «erobringstaktikk» for å sikre popularitet hos befolkningen. Men Putin hadde nok ikke ventet så store konsekvenser som det nå har fått. Vestens sanksjoner har fått store økonomiske konsekvens for Russland.

– Han er i en vanskelig situasjon internt. Han opplever nok alvoret og hans rolle står nå på spill, sier forskeren.

Gir han seg nå vil trolig hans dager som leder være talt, mener Neumann – og trekker paralleller til Saddam på 90-tallet.

Putins utfordring nå er å trekke konflikten uten at han taper ansikt.

– Om jeg skulle gjette så tror jeg Putin velger å trappe opp konflikten, for å så å kunne trappe ned uten å tape ansikt.

Ukrainske regjeringsstyrker kjører inn i byen Volnovakha øst i Ukraina. Bildet ble tatt søndag. Foto:Stringer,Reuters

Lemper ikke på sanksjoner

Tiden er ikke moden for å lempe på Russland-sanksjonene, lyder budskapet fra EU mens kampene fortsetter i Øst-Ukraina.

– Tiden er slett ikke inne for å lempe på noen sanksjoner nå, sier den danske utenriksministeren Martin Lidegaard til pressen i Brussel.

Mandag var EUs utenriksministre samlet for å blant annet diskutere kampen mot terror og situasjonen i Ukraina.

Også utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret for opptrappingen.

– Det er bekymringsfullt at Russland gjennom sin politikk og sine handlinger har skapt en væpnet konflikt i nabolandet Ukraina. I tillegg skapes frykt for aggresjon også i andre naboland, sier han ifølge NTB.

Økonomisk tøft

Konflikten har også satt sitt preg på Ukrainas økonomi. Landet står nær en økonomisk kollaps. Landet har hatt et fall i BNP på mellom 6 og 7 prosent den siste tiden.

– Hadde ikke landet hatt vestlige løfter om støtte ville en slik kollaps vært nok så sannsynlig. Men det er nok en følelse blant folket av at det er større ting på spill, og at de er villige til å leve under tøffere kår en periode, sier Bukkvoll.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er bekymret for opptrappingen i Ukraina-konflikten og ber om at kampene stanser umiddelbart.

Han frykter at «den alvorlige opptrappingen i kampene» kan føre til at den skjøre våpenhvilen bryter helt sammen. Ki-moon sier også at FN er klar til å bistå en nedtrapping.

Et bilde, tatt av en drone, viser det som skal være flyplassen i Donetsk. Foto:Handout,Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder