Siste nødmelding om Germanwings-flyet offentliggjort

Rett før A320-flyet styrtet over alpene tirsdag sendte kontrolltårnet en desperat nødmelding til luftfartsmyndighetene. De hadde mistet kontakt med flyet, og fryktet at noe var galt, melder BBC.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

144 passasjerer og et mannskap på seks er trolig omkommet. To av passasjerene var babyer. Store mannskaper leter etter flyet i et utilgjengelig område i de franske alpene, i nærheten av byen Barcelonette. Flyet var på vei fra Barcelona til Düsseldorf.

Tirsdag formiddag kom det meldinger om at Germanwings-flyet sendte en nødmelding bestående av ordene «mayday, mayday, mayday». Ifølge AFP er det nå bekreftet at det ikke var flyet, men kontrolltårnet, som sendte denne meldingen.

Ifølge Francesoir.fr. sa transportminister Alain Vidalies tidligere:

– Det vi vet for øyeblikket er at flyet sendte ut et nødsignal klokken 10.47, på et tidspunkt hvor flyet allerede befant seg i en svært foruroligende høyde på 5.000 fot.

Derfor har det vært en viss forvirring rundt hvor nødmeldingene kom fra.

Samtidig med de motstridende meldingene melder flyselskapet at det var 150 passasjerer ombord på flyet. Ingen skal ha overlevd, bekrefter den franske presidenten François Hollande til Le Monde.

Bruk av frasen «mayday, mayday» er vanlig i luftfarten når det oppstår problemer. Det er et internasjonalt kjent nødsignal for at noe er alvorlig galt. Ordene stammer fra det franske ordet m’aider, som betyr «hjelp meg», skriver Wikipedia.

DETTE VET VI: Les en oppsummering av ulykken lenger ned i saken.

Forsvant fra radaren

Blant personene om bord var 144 passasjerer, to piloter og et kabinpersonale på fire. Flyet forsvant fra radaren i de franske alpene nær byen Digne-les-Bains, melder den spanske avisen El País. Byen ligger ikke langt fra Nice.

Flyet skal ha styrtet i nærheten av det populære skisenteret Pra Loup ved Meolans-Revels, sier leder for bydelen Eric Ciotti til avisen rrstar. Han forklarer at det er mye snø i området og at det derfor er vanskelig å komme seg frem til ulykkesstedet.

Germanwings er et lavprisselskap, eid av Tysklands største flyselskap Lufthansa. Selskapet ble startet i 2002 og flyer hovedsakelig til destinasjoner i Europa, skriver BBC.

Ulykkesflyet gjennomgikk vedlikehold senest i går på flyplassen i Düsseldorf, ifølge Germanwings talsmann.

Barn og voksne ombord

Det skal ha vært både barn og voksne blant de 144 passasjerene. Ifølge katalanske La Vanguardia skal det ha vært 20 tyske utvekslingsstundenter ombord i flyet. De gikk på skolen Giola de Llinars del Vallès i Barcelona.

Studentene skal ha vært på vei hjem til Tyskland etter endt utvekslingsopphold, skriver avisen.

Majoriteten av passasjerene og de ansatte skal være tyske. Spanske myndigheter melder også at 45 av passasjerene er spanjoler, mens tyrkiske El Mundo skriver at det skal være mange tyrkiske passasjerer om bord.

Grafikk: Tom Byermoen, VG Foto: ,

Likene fraktes til lokal skole

Ifølge CNN er en lokal skole for 11-14 åringer i området blitt ryddet for barn i byen Seyne-les-Alpes. Det er hitt likene etter ulykken skal fraktes, forteller Sandrine Julien fra rådhuset i byen til nyhetskanalen.

Hun forteller videre at likene skal transporteres med helikopter.

Merkel besøker ulykkesstedet i morgen

Tysklands forbundskansler Angela Merkel vil besøke ulykkesområdet i morgen, melder tyske medier.

ULYKKEN KORT OPPSUMMERT:

** Et Germanwings A320-flyet tok av fra Barcelona klokken 10.01 tirsdag morgen med kurs for Düsseldorf. Det skulle lande i Tyskland 11.55.

** Det var 150 mennesker om bord på flyet. 144 passasjerer, to piloter og et kabinpersonale på fire. Spanske myndigheter melder at 45 av passasjerene er spanjoler. Mange skal også være tyske, ifølge tyske medier.

** 47 minutter etter adgang fikk flyet problemer og sendte en nødmelding til kontrolltårnet. «Mayday, mayday, mayday», skal meldingen ha lest.

** De svarte boksene fra flyet er funnet. Flyet har styrtet i de franske alpene nær byen Digne-les-Bains. Det skal ligge et kjent skisenteret kalt «Pra Loup» i nærheten av krasjstedet.

** Ingen har overlevd, sier den franske presidenten François Hollande. Dette er ikke bekreftet av flyselskapet.

Dette er flytypen Foto:,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder