KLAR MELDING: Al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri har igjen kommet med krasse uttalelser om USA. Dette bildet er fra et videoopptak publisert i forbindelse med krigen i Syria, fra i februar i fjor. FOTO: AP

Al-Qaida anklager USA for Mursis fall

Al-Qaida-leder Ayman al-Zawahri anklager USA for å ha inngått en sammensvergelse med den egyptiske hæren om å styrte Egypts president Mohamed Mursi.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mursi fra den islamistiske bevegelsen Det muslimske brorskap ble avsatt av hæren 3. juli etter omfattende folkelige demonstrasjoner mot hans styre.

- Korsfarere, sekulære og den amerikaniserte hæren inngikk ved hjelp av penger fra Golfen og amerikanerne en sammensvergelse om å styrte Mohamed Mursis regjering, sier Zawahri i et lydopptak publisert på ytterliggående islamistiske nettsider.

Koptisk stat

Det er første gang terrorlederen, som selv er egypter, kommenterer kuppet i Egypt. I det 15 minutter lange opptaket anklager Zawahri også koptere, som utgjør Egypts kristne minoritet, for å støtte maktovertakelsen i et forsøk på å oppnå en koptisk stat.

Også visepresident Mohamed ElBaradei i overgangsregjeringen får gjennomgå. Nobelprisvinneren, som var opposisjonsleder under Mursis tid ved makten, er amerikanernes utsending, hevder al-Qaida-lederen.

Kritikk

Zawahri kritiserer videre Det muslimske brorskap for å ikke å ha gjort et godt nok forsøk på å innføre islamsk lov i Egypt. Mursi var mer opptatt av å tilfredsstille USA, mener han og sier Brorskapet må gi opp demokratiet og jobbe for islamsk lov.

- Vi må innrømme at legitimitet ikke ligger i valg og demokrati, men ligger i sharia, sier Zawahri.

Før han ble leder i al-Qaida, tilhørte Zawahri den militante islamistiske gruppa Islamsk jihad i Egypt.

Frykt

Over 250 personer er blitt drept i Egypt i uroen som har fulgt Mursis avgang.

Det muslimske brorskap og Mursi-tilhengere har gjennomført flere demonstrasjoner. Det er frykt for nye blodsutgytelser etter at innenriksdepartementet i landet har truet med å gripe inn mot demonstrantene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder