DØMT: Silvio Berlusconi er dømt for å ha hatt seksuell omgang med Karima El Mahroug da hun var under 18. Foto: AFP

Raser etter Berlusconi-dommen: - En dom uten bevis

PARIS (VG) Advokater og partikolleger raser etter dommen mot Silvio Berlusconi. Den kan få store konsekvenser for partiet hans.

Brynjar Skjærli
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Silvio Berlusconi er i dag kjent skyldig i å ha kjøpt sex av en mindreårig kvinne, samt for å ha misbrukt sin stilling som statsminister.

Påtalemyndigheten la ned påstand om seks års fengsel, men dommen ble på syv år. Han mister også muligheten til å ha offentlige verv på livstid.

- Jeg vet allerede hvordan dette kommer til å ende: Ille. Jeg har ikke gjort noen ting, absolutt ingenting, galt. Denne rettssaken er en total farse, men siden de vil sparke meg ut av den politiske scenen, så tar de denne og andre muligheter, sa Berlusconi allerede før dommen var klar i dag, ifølge Corriere Della Sera.

- Demokratiet i fare

Avisen skriver at «alle» i Berlusconis parti innrømmer privat at dommen vil påvirke det politiske klimaet. Selv om Berlusconi ikke innehar noen ministerpost er han garantisten for at koalisjonsregjeringen får leve.

Både Berlusconi og hans advokater har i flere år anklaget rettsvesenet for å være venstrevridde og ute etter å skade Italias mest markante høyrepolitiker.

- Spørsmålet er ikke om dette er en politisk avgjørelse eller ikke. Det er en dom helt utenfor realitetene og utenfor prosederingen, sier Berlusconis advokat Niccolo Ghedini ifølge Corriere Della Sera.

Han karakteriserer dommen som «uvirkelig».

Ifølge avisen er reaksjonene i Silvio Berlusconis parti PdL meget sterke.

- En unormal og surrealistisk dom, en skyldig og ingen ofre, sier styreformann i senatet og Berlusconis partikollega i PdL Renato Schifani.

- En dom uten bevis og uten at noen er krenket, mot hovedpersonen i italiensk politikk de siste 20 årene, er virkelig et angrep på demokratiet og rettssikkerheten, noe som plasserer Italia blant de nasjonene hvor demokratiet er i fare, sier senator Lucio Malan fra PdL

- Motbydelig, skammelig, mener parlamentsmedlem i PdL Daniela Santanchè om dommen.

- Jeg ville komme hit (til retten), for jeg som alltid er på kvinnens side, ville se disse tre kvinnene som har dømt president Berlusconi. Det var for ille, å bruke kvinner for en politisk avgjørelse, sier hun.

- Det er en politisk avgjørelse som vil få en politisk respons, sier den tidligere ministeren og nå parlamentsmedlemmet til PdL Gianfranco Rotondi.

- Ikke fengsel

Berlusconi har hele tiden nektet for alle anklagene mot ham. Kvinnen han er anklaget for å ha kjøpt sex av har gjort det samme.

Dommen er ikke rettskraftig, og 76-åringen har mulighet til å anke dommen til to andre rettsinstanser. Uansett hva som skjer ender ikke Silvio Berlusconi opp i fengsel.

- Italia setter ikke folk over 70 år i fengsel. I tillegg har han pacemaker, sa Berlusconis advokat Piero Longo i et intervju med VG i 2011.

Dette er kun en av flere rettssaker den tidligere italienske statsministeren har vært involvert i de siste årene. I oktober i fjor ble han dømt til fire års fengsel for skatteunndragelse, i forrige uke ble det klart at anken hans ikke ble tatt til følge.

Det er imidlertid saken om kjøp av sex fra mindreårige som har skapt mest oppmerksomhet, og blitt karakterisert som århundrets rettssak i Italia.

Berlusconi er dømt for å ha kjøpt sex av Karima El Mahroug, da hun var under 18 år gammel. Han er også dømt for å ha misbrukt sin stilling da han ringte til politisjefen i Milano og ba ham løslate El Mahroug, som var arrestert for tyveri. Den italienske statsministeren skal ha hevdet at Mahroug var barnebarnet til daværende president i Egypt, Hosni Mubarak. Noe som ikke stemmer.

Utallige historier fra ville sexfester hjemme hos Berlusconi har vært gjenstand for et enormt fokus de siste årene. I Italia er prostitusjon tillatt, men ikke hvis kvinnen er under 18 år.

- 13 samleier

El Mahroug er fra Marokko, men kom med sin familie til Sicilia i 2003. Senere skal hun ha rømt hjemmefra og jobbet som nattklubbdanser.

I september 2009 ble hun oppdaget av Berlusconis medhjelpere, da hun var dommer på en skjønnhetskonkurranse på Sicilia.

De etter hvert så kjente festene til den italienske statsministeren, fungerte på den måten at attraktive kvinner ble plukket ut og sendt til et kontor i Milano, hvor det var en utvelgelsesprosess for hvem som skulle få lov til å komme hjem til Berlusconi.

En rekke kvinner deltok på disse festene, men det er alderen til El Mahroug som står sentralt i saken. I september 2009 skal hun ha vært 16 år.

I dokumenter fra italiensk påtalemyndighet står det at Ruby skal ha «begått seksuelle handlinger med Silvio Berlusconi for betaling i kontanter og andre kompensasjoner, i hans residens» ved 13 anledninger mellom 14. februar 2010 og 2. mai 2010. Da skal hun ha vært 17 år.

Gavmild

- Berlusconi sier at han ikke ga «Ruby» penger for sex. «Ruby» sier det samme. Påtalemyndigheten kommer til å si at han har betalt kvinner for sex tidligere, og derfor vil de si at det er logisk at han må ha betalt henne også, sa Piero Longo til VG.

Advokaten forklarte pengegavene til den unge jenta slik.

- Han er en sjenerøs mann som gir mye penger til mange han mener trenger det. For ham er 20 000 euro (cirka 160. 000 kroner) det samme som 20 euro (cirka 160 kroner) for oss andre, fordi han er virkelig rik. Han kan også gi 500. 000 euro (cirka fire millioner kroner) hvis det er en person han stoler på, sa advokaten.

Berlusconis advokat er også partifelle med Berlusconi i PdL. De har i lang tid hevdet at dette handler om en vendetta mot Berlusconi og hans makt.

- Det er mange i påtalemyndigheten som åpent sier at de har en ideologi som strider mot Berlusconis. Derfor kjører de hardt mot ham, hevdet Longo.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder