Dette er Gaza seks måneder etter krigen

110.000 hus skadet - gjenoppbyggingen knapt i gang

Se VGs bilder: Ufattelige ødeleggelser

SHUJAYA (VG) Fortsatt ligger hele bydeler i ruiner. 100.000 er hjemløse. Flere tusen bor i de utbombede restene av sine egne hjem. Dette er Gaza seks måneder etter krigen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg skal fortelle deg hva dette er. Det er ydmykende!

Jamil Al-Ijla (55) slår ut med armene inne i det lille som er igjen av hjemmet hans; Et vaklende betongskjelett uten vegger som kan stanse den bitende vintervinden.

Med sine 1,5 etasjer nærmest ruver ruinen blant resten av de sønderbombede bygningene i Shujaya-nabolaget nordøst i Gaza.

Dette var et av områdene som ble hardest rammet av de israelske bombene under krigen i sommer.

Rundt oss strekker det seg et hav av total ødeleggelse.

Kvartal etter kvartal. Bygning etter bygning.

Det eneste som er igjen er sammenrast betong som klamrer seg til forvridd armeringsjern.

Artikkelen fortsetter under bildet

UTBOMBET: Minareten på moskeen balanserer over det utbombede nabolaget nord i Gaza. Mellom ruinhaugene har noen ryddet smale veier. Det er det eneste synlige tegnet på gjenoppbygging som møter VG. Foto:Harald Henden,VG

– Familien brukte nesten 60 år på å bygge opp dette. Dette var formuen vår, livet vårt. I løpet av sekunder var alt bare borte, sier Al-Ijla.

Nye FN-tall VG har fått tilgang til, viser at ufattelige 110.000 bygninger ble skadet under krigen.

Og minst like slående som omfanget, er følelsen av hvor lite som har skjedd siden bomberegnet stilnet.

Som VG skrev i går, er det så å si ingenting av de 35 milliarder kronene det internasjonale samfunnet lovet til oppbygging som har nådd Gaza.

Givernelandene som lovet milliarder, følger rett og slett ikke opp løftene med pengene de lovet.

Foto: ,

– Det har gått seks måneder siden krigen. Rundt her er det ingen som har begynt å fjerne skrotet en gang. Jeg tør ikke tenke på hvor lang tid det vil ta å bygge opp igjen dette, sukker Al-Ijla.

Mangler alt

For å bli ferdige med gjenoppbyggingen i løpet av noen år, trengs det mellom 5000 og 7000 tonn sement daglig. Siden krigen sluttet i august har det sluppet inn 25.000 tonn. Det er mindre enn behovet for én uke.

– Fallet i oljeprisen gjør at pengene sitter lengre inne hos enkelte givere enn vi hadde håpet på. Vi jobber med å løse dette. Utfordringen er å få utløst de midlene som er lovet så raskt som mulig, sier utenriksminister Børge Brende til VG

Kan ta 50 år

Bombingen av Gaza varte i 51 dager. De dystreste spådommene mener at gjenoppbyggingen kan ta 50 år.

– Situasjonen er ubeskrivelig vanskelig. Og den blir verre fra dag til dag, sier Christopher Gunnes i FN-organisasjonen UNRWA til VG.

– Det er så liten fremgang og så lite som skjer, at både sinnet og frustrasjonen blant innbyggerne øker. Det er ikke en utvikling noen ønsker, sier Gunnes.

VG+:HUSKER DU GUTTENE SOM BLE ANGREPET MENS DE SPILTE FOTBALL PÅ STRANDEN? SLIK GIKK DET MED DEM!

Mohammed Al-Arier (25) er mest av alt resignert.

– Dette er egentlig fjerdeetasjen.

Han peker på betongesken som balanserer på en 1,5 meter høy ruinhaug.

– De tre andre er bare borte.

100.000 hjemløse

FRUSTRERT: Jamil Al-Ijla (55) og flere familiemedlemmer varmer seg over et bål i det som en gang var stuen i storfamiliens hus i Shujaya. Foto:Harald Henden,VG

Israelske bomber jevnet alle de tre husene storfamilien eide med jorden. Som over 100.000 andre på den inneklemte, krigsherjede landstripen ved Middelhavet, er Al-Arier og familien fortsatt hjemløse.

– Vi venter, sier han til VG.

– På noen som kan bygge opp igjen.

– Hvem da?

– Noen. Vi har ingen penger. Og hadde vi hatt det, hadde vi uansett ikke fått tak i bygningsmaterialer. De slipper ikke inn, sier Al-Arier.

Israel. FN. Internasjonale givere som ikke holder løfter. Det er de vanlige som får skylden av innbyggerne i Gaza.

Mener Hamas-krangel forsinker oppbygging

Men de fleste VG snakker med, peker også på sine egne folkevalgte ledere. Striden mellom Hamas, som styrer Gaza, og de palestinske selvstyremyndighetene, gjør sitt til at oppbyggingen går tregt.

– Så lenge det er en krangel mellom Fatah og Hamas, er det ikke noe håp. Da kan vi bare vente, sier Al-Ijla.

Han er en av de få som har råd til å leie en leilighet slik at familien har tak over hodet – selv om etterspørselen har mangedoblet leieprisene.

Overalt på Gaza er situasjonen den samme: De heldige får fem-seks timer strøm om dagen. Hele nabolag mangler fortsatt vann.

Artikkelen fortsetter under bildet

I RUINER: I jakten på Hamas-tunneler, tok israelske soldater seg dypt inn i bydelen Shujaya under Gaza-krigen i sommer. Dette er resultatet, med hus etter hus fullstendig lagt i ruiner. Foto:Harald Henden,VG

Storfamilier har åpnet hjemmene sine for slektninger. Andre bor i midlertidige brakkebyer, eller i klasserommene på FN-skoler som fortsatt fungerer som nødboliger for flere tusen hjemløse.

Bor i ruinene

De fattigste bor i ruinene av sine egne hjem.

– Det er helt grusomt. Spesielt når vi har et slikt vintervær. Regner renner rett inn, og det blåser rett gjennom huset. Vi har jo ingen vegger, sier Fawzia Qudaih (60).

Kveldssolen speiler seg i det skittenbrune regnvannet som har gjort et av bombekratrene om til en innsjø. Noen barn hyler av glede mens de plasker i vannkanten. Et bulkete gammelt kjøleskap har fått nytt liv som båt.

Buldringen fra et israelsk jagerfly gjemt et sted i skyene over oss, får to av de minste til å fare sammen.

– F-16, slår en av de eldre guttene fast.

De gapende fasadene rundt oss levner ingen tvil om hva slags skader flyene kan gjøre.

– Ingen fremtid

– Jeg vil bygge opp igjen her, på samme stedet. Det er jo dette som er livet mitt, sier Jamil Al-Ijla.

Inne i det som en gang var stuen, varmer han og flere familiemedlemmer seg over et bål.

– Men jeg ser ikke helt noe håp. Vi kommer ingen steder, og det kommer ingen hjelp inn hit.

Han sukker.

– Det er ingen fremtid her. Vi har hatt tre kriger siden 2009. Hvor lenge tror du det går til det smeller igjen?

GAZA-KRIGEN I TALL

KRATERINNSJØ: Over oss gaper de åpne husfasadene mot vinterkulden. Mellom husene har regnvannet fylt bombekrater og dannet små innsjøer. Overalt i ruinene bor familier som nå opplever en hard vinter. Foto:Harald Henden,VG

51 dager – fra 7. juli til 26. august – raste krigen i Gaza i fjor sommer.

50 år vil det i verste fall ta å bygge opp igjen det som ble ødelagt under krigen.

2310 Gaza-innbyggere, blant dem 513 barn, mistet livet i kamphandlingene. Det gjør krigen til den blodigste Gaza-konflikten siden 1967.

64 soldater og seks sivile ble drept på israelsk side av konflikten. Blant dem var en gutt (4), som ble drept av en rakett fra Gaza.

3700 raketter ble skutt fra Gaza mot Israel i løpet av krigen. I tillegg til rakettramper, var et av hovedmålene for «Operation Protective Edge»

110.000 hus i Gaza er helt eller delvis ødelagt av sommerens krig. Over 100.000 er fortsatt hjemløse.

7000 tonn sement må slippe inn i Gaza daglig dersom gjenoppbyggingen skal følge tidsplanen. Så langt har 25.000 tonn sluppet inn – på seks måneder.

Kilder: FN, UNWRA, OCHA, Røde Kors, Flyktninghjelpen, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder