VEKKER HARME: Palestineren Mohammed Abu Khder (16) ble bortført og senere funnet drept i Jerusalem onsdag morgen. Når han egraves torsdag ettermiddag er det ventet av de voldsomme opptøyene i byen vil eskalere. Foto:,AFP/REUTERS

Frykter begravelsen til drept palestiner (16) vil tenne ny voldsgnist

Rakettene hagler mellom Israel og Gaza

NRK: Begravelsen utsatt

Politiet i Jerusalem stålsetter seg for nye voldsomme sammenstøt med sinte palestinere når drepte Mohammed Abui Khder (16) begraves. Nå melder NRK at begravelsen er utsatt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Opptøyene mellom flere hundre steinkastende palestinere og israelske sikkerhetsstyrker brøt ut kort tid etter at 16 år gamle Mohammed Abu Khudair ble funnet drept i et skogholt i Vest-Jerusalem onsdag morgen.

NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold melder at den planlagte begravelsen av Abu Khudair er utsatt. Dette skal ha skapt uroligheter.

- Opprøret begynner å ta seg opp. Et israelsk sykehus har liket til gutten fordi de skulle foreta en obduksjon. Liket kommer nok ikke tilbake før sent, sent i kveld. Familien til den avdøde 16-åringen er opprørt over dette, siden de ønsker at så mange som mulig skal kunne komme i begravelsen. Og da må det skje helst før det blir mørkt, og før fasten brytes, sier Wold i NRK.

Fra palestinsk hold har det blitt hevdet at drapet på 16-åringen er hevn etter at trippeldrapet på tre israelske tenåringer ble kjent mandag denne uken.

Guttens begravelse skal finne sted etter torsdagens ettermiddagsbønn. Nå frykter israelsk politi at nye kamper vil bryte ut etter at 16-åringen er gravlagt, melder den israelske avisen Haaretz.

Nasjonale politistyrker skal være utplassert i Jerusalem og skal være i høy beredskap.

Flere raketter

De siste dagene har rakettene haglet mellom Israel og Gaza, og natt til torsdag var det nye områder som ble ødelagt.

- 15 av Hamas' terrorinstallasjoner på Gazastripen ble beskutt av fly fra det israelske forsvaret som svar på de over 20 rakettene som er skutt mot Israel siden onsdag, skriver det israelske forsvaret (IDF) på Twitter.

UNDER ANGREP: En flamme lyser opp himmelen etter et israelsk luftangrep over Gaza natt til torsdag. Foto:,AFP

Torsdag morgen skal ytterligere fire raketter ha truffet israelske mål, skriver Haaretz. En av dem skal ha ødelagt to bolighus og en bil, men foreløpig er det ikke meldt om skadede.

Ifølge Ashraf al-Qedra, sjef for nødsituasjoner i Gaza, sier til nyhetsbyrået DPA at minst ti sivile ble såret i luftangrepene mot Gazastripen. Tilstanden til én av dem, en kvinne, skal være kritisk.

Ahmad Al-Hatoum, som bor i Gaza by, forteller i et videointervju med nyhetsbyrået AP at hans kone forberedte suhur-måltidet (et morgenmåltid under ramadan, journ.anm.) da de plutselig hørte en stor eksplosjon.
- Jeg følte brannen inne i huset mitt komme mot meg og døtrene mine. Vi løp ut, og fant bilen vår ødelagt. Alle husene rundt ble skadet, de er helt knust, sier han.

I AP-videoen kan man se Al-Hatoum, familiemedlemmer og naboer som inspiserer en ramponert Mercerdes og knuste murbygg.

Flytter tropper nærmere

Ifølge israelske medier har det israelske forsvaret nå begynt å flytte tropper nærmere grenseområdene til Gaza. Også flere marinefartøyer skal være i ferd med å posisjonere seg utenfor kysten av Gaza.

Talsmann for det israelske forsvaret, kaptein Bjørn Hermann, bekrefter overfor VG at Israel nå ønsker å sende en «sterk melding til Hamas».

- Vi kan ikke tolerere kontinuerlige angrep mot israleske byer, sier han.

Etter det VG erfarer har forsvaret så langt ikke mottatt noen ordre om å rykke inn i Gaza eller trappe opp flyangrepene.

Tidlig torsdag morgen skriver IDF i en annen Twitter-melding at 14 raketter er skutt mot det sørlige Israel siden midnatt. Ni av dem skal ha truffet israelsk territorium, mens to skal ha blitt tilintetgjort av luftforsvarssystemet «Iron Dome».

Ifølge Haaretz eksploderte tre av de ni rakettene i byen Sderot, like ved grensen til Gaza. De seks andre skal ha eksplodert i åpne områder.

Den israelske avisen melder også at israelske styrker arresterte 13 palestinere med tilknytning til Hamas i Hebron på Vestbredden natt til torsdag.

Minst 65 mennesker var onsdag kveld blitt såret i sammenstøtene, ifølge Røde Halvmåne. Palestinske ledere fordømmer drapet i Jerusalem og krever at de skyldige blir stilt til ansvar.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder