PARTNERE: Like etter at dette bildet ble tatt, stakk Petro Porosjenko og Jens Stoltenberg til skogs for mer private samtaler. Det var tydelig at presidenten og generalsekretæren fant tonen i de ukrainske skogene. Foto: HARALD BERG SÆVEREID , VG

Stoltenberg og Poroshenko fant tonen i skogen

IVIV/KIEV(VG) En 20 minutters spasertur skapte muligheter for realpolitiske samtaler mellom Ukrainas president og NATOs generelsekretær.

 • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over fire år gammel

Da høflighetsfrasene og de velkjente godordene var unnagjort stakk verten, Petro Porosjenko og gjesten, Jens Stoltenberg, til skogs.

– Det er ofte ved slike anledninger de kan få snakke ordentlig sammen. Når det rituelle er unnagjort, og det byr seg en mulighet for å være «private» uten pressekorpset til stede, kan de snakke «øye til øye» sammen. Da dreier det seg om realpolitikk, sier en som anses å være en veteran i NATO-miljøet i Brussel.

Les også: Stoltenberg: – Russland har styrker i Ukraina

Overholder ikke Minsk-avtalen

Realpolitikk når president Poroshenko og Jens Stoltenberg snakker sammen, er selvsagt om siste nytt fra østfronten, det vil si den betente og spente situasjonen i Øst-Ukraina. Der har prorussiske styrker støttet av Russland og deres president, Vladimir Putin, vært i regelrett krig med ukrainske soldater i et års tid.

Den såkalte Minsk-avtalen krever at Vladimir Putin stopper kamphandlingene, og at russiske styrker trekkes ut av Øst-Ukraina. Putin skal også slutte å forsyne separatistene med våpensystem. I Minsk-avtalen inngår det også at det skal avvikles lokalvalg i overensstemmelse med den ukrainske lovgivningen. Disse skal finne sted i de separatistkontrollerte områdene og skal overvåkes av Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE).

EUs sanksjoner overfor Russland vil ligge fast, inntil Minsk-avtalen blir gjennomført og overholdt.

Les også: Gro ber NATO-Jens dempe krigsfaren

MATPRAT: Jens Stoltenberg og Petro Poroshenko hilser her på ukrainske og canadiske soldater under et måltid før den store øvelsen. Foto: REUTERS ,

– Situasjonen er skjør

– Nå har det heldigvis ikke vært noen kamphandlinger siden 1. september, så det er å håpe at partene fortsetter å respektere våpenhvilen. Men situasjonen er skjør og vi kan ikke tro på at den varer før Minsk-avtalen blir respektert, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på en improvisert pressekonferanse på flyet mellom Brussel og den sterkt provestlige ukrainske byen, Lviv.

Der ble Stoltenberg tatt hjertelig imot av den ukrainske presidenten. Poroshenko kunne fortelle NATO-sjefen at det ikke hadde vært ett eneste granatnedslag i Øst-Ukraina mandag.

Stoltenberg sto for åpningen av en stor sivil øvelse i skogene utenfor Lviv. I 15 år har slike øvelser pågått for å kunne øke og forbedre kriseberedskapen ulike land med FN- og EU medlemskap.

– Her deltar det redningsmannskaper, politifolk, ambulansemannskap og brannmenn fra over 34 land, fortalte president Poroshenko.

28 land

NATO hevder at 28 land inngår i øvelsen. Men ellers var det stor enighet om hvor viktig et slikt samarbeid er, landene imellom.

– Dette er langt ifra en militær øvelse. Det har vi vært helt åpne på. Her dreier det som om hvordan vi best kan hindre at menneskeliv går tapt ved katastrofer forårsaket av naturen, og de som er menneskeskapt, sier Stoltenberg, etter at det kom spørsmål om dette ikke var en fordekt øvelse som inngikk i et enda tettere militært samarbeide mellom NATO og Ukraina. Og om det i så fall kunne provosere Moskva ytterligere.

– Erfaringene tidligere øvelser har gitt oss, gir oss muligheten til å redde mennesker ved katastrofer i hele verden. Det så vi under orkanen Katrina i USA for ti år siden og etter jordskjelvet i Pakistan det samme året. Og igjen samarbeidet redningsmannskaper fra ulike land godt under oversvømmelsene i Bosnia og Hercegovina i 2014, sa Stoltenberg i sin tale under åpningen. Så erklærte han den sivile øvelsen for åpnet.

Tirsdag fortsetter NATO-sjefens besøk i Ukraina, som er det første Jens Stoltenberg gjør i det krigs- og kriserammede landet.

Les også

 1. Gro ber NATO-Jens dempe krigsfaren

  Gro Harlem Brundtland og andre europeiske ledere krever at NATO-sjef Jens Stoltenberg tar kontakt med Russland, for…
 2. NATO-sjefen: Skjebnene og tragediene går sterkt inn på meg

  LUXEMBOURG/VILNIUS (VG) Jens Stoltenberg sier til VG at NATO i større grad vil «hjelpe land til å hjelpe seg selv» for…
 3. Slik svarer NATO-Jens på Putins
  muskel-fleksing

  VILNIUS (VG) - Vi truer ingen, sier NATO-sjef Jens…
 4. Ukrainas president: Putin kommer for å øke spenningen

  Vladimir Putin startet mandag et besøk på Krim-halvøya. Samme dag skal fem separatister, to ukrainske soldater og to…
 5. Krisemøtet: – Uaktuelt med ytterligere NATO-styrker i Tyrkia

  – Full og unison støtte fra NATO til Tyrkia, var Stoltenbergs beskjed i etterkant av krisemøtet tirsdag.
 6. Norske soldater på NATO-øvelse: – Kjemper for fedrelandet

  ZAGAN (VG) Støvet er i ferd med å legge seg etter at…
 7. Ukraina frykter ny invasjon

  30 mennesker skal ha mistet livet i kampene som har blusset opp de siste dagene.
 8. Nato-Jens: – Farlig kjernefysisk sabelrasling av Russland

  Frontene mellom Russland og Nato blir krassere. Russland varsler forsterkning av atomarsenalet.

Mer om

 1. Ukraina
 2. Nato

Flere artikler

 1. Porosjenko ber NATO redde Ukraina

 2. Ukraina vil inn i NATO innen 2020

 3. Stoltenberg forberedt på langvarig Russland-splid

 4. Porosjenko viste frem EU-flagg med kulehull fra Øst-Ukraina: – Ukraina er slagmarken for Europas verdier

 5. NATO-sjefen om Russland-missiler: Uholdbar situasjon

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder