Frykter tsunami etter kraftig jordskjelv utenfor Chile

Publisert: Oppdatert: 17.09.15 06:26

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Minst fem døde

Én million mennesker er evakuerte etter et jordskjelv med en styrke på 8,3 kan sende store flodbølger inn over kysten.

Rundt klokken 01.00 norsk tid var det et voldsomt jordskjelv utenfor kysten av Chile. Skjelvet skal ifølge USAs geologiske undersøkelse (USGS) ha hatt en styrke på hele 8,3.

Klokken 05.45 norsk tid bekrefter innenenriksminister Mahmud Aleuy at fem personer til nå har mistet livet, ifølge nettstedet BNO News.

Ifølge avisen El Mercurio omkom én i Illapel, én i Maripú, to i Limari og én i Valparaíso. To av de døde skal ha omkommet av hjerteinfarkt etter jordskjelvet.

Ifølge SGS skal skjelvet ha episenter i havet 232 kilometer nordvest for Santiago. Etter jordskjelvet er det sendt ut tsunamivarsel for Chile, Peru, Ecuador og Hawaii.

Innenriksministeren sier at over én million mennesker er evakuert langs kysten i Chile.

Redd

Norske Claudia Romero fra Kristiansand er blant de mange hundre beboerne som måtte evakueres i byen Valparaíso, som ligger ved kysten vest for Santiago. Hun forteller at jordskjelvet var svært kraftig.

- Vi ble redde, for det var et veldig kraftig jordkjelv. Det ville ikke stoppe, og varte veldig lenge, sier hun til VG.

Romero er i byen for å besøke familien sin. Hun forteller at chilenske myndigheter har gode rutiner ved jorskjelv.

– Evakueringen gikk veldig fint, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bølge har truffet

Ved 03.00-tiden norsk tid kom det en stor bølge inn over byen Coquimbo, som ligger ved kysten 40 mil nord for Valparaíso. Det er foreløpig ikke meldt om store skader etter at bølgen traff byen, men ifølge den chilenske marinen var bølgen rundt 4,5 meter høy.

Også i byen Tongoy skal områder være oversvømt etter en flodbølge. Foreløpig er det ikke kjent hvor mye skade flodbølgene etter jordskjelvet har gjort.

Ifølge en melding fra NOAA, det nasjonale hav- og atmosfæreinstituttet i USA, like før klokken fem natt til torsdag er det ikke forventet at en større tsunami skal ramme Hawaii.

Denne artikkelen handler om