MØTER RUSSLAND: NATO-sjef Jens Stoltenberg er i New York, der han møter ledere fra hele verden under FNs generalforsamling. Foto: Daniel Rosenquist , NTB scanpix

Stoltenberg: Tester Russlands fredsvilje

NATO-sjefen møter utenriksminister Lavrov i New York

Tirsdag ettermiddag skal NATO-sjef Jens Stoltenberg teste Russlands vilje til å bidra til en slutt på borgerkrigen i Syria og til en mer intens kamp mot IS i regionen, når han møter Russlands utenriksminister Sergei Lavrov.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Møtet starter klokken 15.00 norsk tid i FNs hovedkvarter i New York. Ifølge Stoltenbergs pressetalskvinne Trude Måseide, vil Stoltenberg deretter gå direkte i møte med Iraks statsminister Haider al-Abadi.

– De møtes umiddelbart etter Stoltenbergs møte med utenriksminister Lavrov, sier Måseide til VG.

Stoltenberg har møtt Lavrov to ganger tidligere i år, i Brussel i mai og i Munchen i februar.

Lavrov vil for sin del haste videre til nye møter, blant annet med USAs utenriksminister John Kerry.

Enige om prinsipper

Kerry sier til TV-stasjonen MSNBC tirsdag morgen at USA og Russland er blitt enige om noen grunnprinsipper for Syrias fremtid:

– Vi er blitt enige om at Syria skal være ett land, at det skal være sekulært, at IS må håndteres, og at det er nødvendig med en styrt overgang, sa Kerry - men la til at landene ikke er enige om hva utfallet av en slik overgang skal går ut på.

Russland mener at Assad-regimet må få styre videre, mens USA fastholder at Assad må fjernes.

Det samme mener Jens Stoltenberg, som flere ganger har sagt at Assad er en del av problemet og ikke en del av løsningen for Syria.

Feilaktig kritikk

NATO er ikke en del av den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot IS i Irak, men NATO har en direkte avtale med Syria om styrkeoppbygging og opptrening av irakiske soldater.

Stoltenberg fulgte nøye med talene fra presidentene Barack Obama og Vladimir Putin i FNs generaforsamling mandag.

Etter Putins tale sa Stoltenberg at Putin feilaktig kritiserte Vesten for å bryte folkeretten i Ukraina:

– Han kritiserer Vesten på uriktig grunnlag. Vi kan ikke akseptere at det skal være en kobling mellom vår støtte til et fritt og uavhengig Ukraina, og kampen mot terror. Vi kan slåss for begge deler, sa Stoltenberg til NTB.

I samtalene med Lavrov blir Minsk-avtalen og videre våpenhvile i Ukraina et viktig tema for Stoltenberg.

Men han vil ventelig også be om en forklaring på Russlands militære opprusting i Syria, og utfordre Lavrov på Russlands mulige bidrag til en mulig slutt på borgerkrigen som har rast i Syria i mer enn fire år.

Les mer: Putins Syria-oppbygging

Ser ikke lyst ut

Kommandørkaptein Per Kristian Gundersen ved Forsvarets Høgskole er imidlertid ikke spesielt optimistisk etter å ha fulgt med på budskapene fra Obama og Putin mandag:

– Ut fra det jeg har sett og lest etter mandagens møter, ser det ikke så lyst ut. Både Obama og Putin var kategorisk i sitt syn på Assad-regimet, og viste tydelig at de står langt fra hverandre, sier Gundersen til VG.

– Men samtidig er det i seg selv positivt at USA og Russland nå snakker sammen, og jeg forstår det slik at samtalene vil fortsette på lavere nivåer, hvor man kanskje ser på mulige kompromisser. Ut fra det jeg hørte av deres taler i går, står imidlertid Putin og Obama steilt imot hverandre, legger han til.

Fremstå som sterk leder

– Tror du Putin kom til New York for å bidra til å løse Syria-konflikten, eller for å spille stormaktsrollen?

– Putin ønsker å fremstå som en internasjonal aktør og en sterk leder, spesielt overfor egen befolkning. Det gjelder både i forhold til Syria og Ukraina. Han ønsker å fremstå som en stormaktsleder med vilje til å bruke makt, og øke sin innflytelse der hans er seg tjent med det. Syria er et av de få landene i regionen hvor Russland har innflytelse, blant annet med en viktig marinebase med direkte tilgang til Middelhavet.

– Er det mulig å tenke seg at Russland vil støtte en løsning for Syria uten Assad?

– Det er jo det store spørsmålet, om Russland vil akseptere at Assad senere blir erstattet. Akkurat nå er ingne tjent med at Assad går, det vil bare føre til at alle maktstrukturer i Syria faller fra hverandre og man risikerer et maktvakuum som forsøkes fylt av kriminelle opportunister og radikale opprørsgrupper som vil kjempe videre mot hverandre.

– Kan Russland og USA enes om en felles kamp mot IS, uten å ta stilling til Assad?

– Det går sikkert an å finne noen felles interesser, men man løser ikke konflikten i Syria bare ved å nedkjempe ISIL. Jeg tror man må finne en felles plattform for et fremtidig Syria før man går inn og bekjemper ISIL. Man må ha med Syrias befolkning, og de vil holde Assad til ansvar for borgerkrigen. De radikale kreftene må skilles ut, og det må uttrykkes en vilje til et regimeskifte, sier Gundersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder