Velgere til VG: – Vi aner ikke hva vi våkner til i morgen

Skjebnevalg i Storbritannia: Slik stemmer de i London: Splittet av elven

LONDON (VG) Det ligger an til rekordjevnt valg i Storbritannia. På hver sin side av Themsen har London-velgerne helt ulikt syn på hvem som bør styre landet.

  • Nilas Johnsen
  • Fredrik Solstad

Artikkelen er over fem år gammel

Meningsmålingene viser dødt løp mellom Labour og De konservative i det britiske valget. Briter sier ofte at landet er delt mellom nord, der et flertall støtter Labour, og sør, der De konservative har flest velgere.

På samme måte er London todelt: I Øst-London er det generelt fattigere bydeler der Labour står sterkest, mens de regjerende «Toryene» står sterkest vest i byen.

BAKGRUNN: Fem ting du må vite om det britiske valget

I sentrum av byen går skillet langs elven Themsen. På sørsiden ligger Lambeth, der arbeidsledigheten er høy og innsparingene til regjeringen er upopulære, er Labour mest populære, mens på andre siden av broen i Westminster har statsminister David Cameron en høy stjerne blant dem VG snakker med.

– Vi er på en knivsegg

TROR DET BLIR JEVNT: Labour-velger Cathriona Cardiff i Lambeth i Sør-London. Foto:Fredrik Solstad,VG

– For meg er det å skape flere jobber viktigst. Derfor håper jeg Labour vinner, de gjør sitt beste for oss. sier Senait Haile (37), som har med seg barna Debbie (9) og Joseph (5).

Cathriona Cardiff er også Labour-velger, og mener kuttene til regjeringen har vært i overkant harde.

– Vi briter skal jo egentlig ikke si hvem vi stemmer på, men jeg stemte på Labour. Jeg er bekymret for unødig radikale og hurtige kutt dersom De konservative vinner, sier hun.

– Men jeg aner ikke hvem som vinner, det er på en knivsegg. Jeg aner ikke hva jeg våkner til i morgen.

Les også: Denne baconsandwichen har forfulgt Miliband

De unge føler seg sviktet

Mange unge gidder ikke å stemme i årets valg, etter å ha følt seg sviktet av politikerne. Men nettopp det fikk kameratene Jonathan James og Steve Clark (begge 20) til å stemme for første gang i dag.

– Labour er der for oss unge og vil gjøre det lettere for oss, mens andre partier er bare for de rike og vil holde oss andre nede, sier Jonathan.

– Ved forrige valg droppet seksti prosent av unge å stemme, og derfor fikk vi ikke de endringene vi trengte. Derfor stemmer jeg Labour for å få kutt i studieavgiftene, sier Steve.

– Ved forrige valg ble vi lovet lavere utgifter, men i stedet gikk de opp. Derfor håper vi Ed Miliband skal sette utgiftene ned igjen, legger han til.

Mener økonomien er viktigst

I Westminster har førstegangsvelger Mesha Chapman (19) et helt annet perspektiv. Hun støtter regjeringens hovedargument, som er at de har klart å snu den økonomiske nedgangen.

ØKONOMIEN AVGJORDE: Sue og Michael Prideaux ved valglokalet i Westminster stemte på De konservative. Foto:Fredrik Solstad,VG

– Jeg stemte på De konservative. De har bedret økonomien voldsomt de siste fem årene, samtidig som de har fått ned arbeidsledigheten, så derfor fikk de min stemme.

– Jeg håper på Cameron, men det ser utrolig jevnt ut, så jeg kan ikke kommentere på hvem som vinner.

Les også: Slik er Camerons valgkamp

Michael Prideaux (65) advarer mot at økonomien ikke er reddet ennå.

– De konservative fikk min stemme, fordi vår økonomi er fortsatt meget sårbar og bare de kan fortsette det gode arbeidet, sier han.

Hans norsk-engelske kone Sue Prideaux (65) mener det samme.

– De konservative er fryktelig flinke med økonomien, og det er det viktigste, sier hun.

Mer om

  1. Storbritannia

Flere artikler

  1. Valgdagsmålingen: De konservative størst

  2. Hun er det yngste parlamentsmedlemmet siden 1667

  3. Cameron har stemt - nå skal hans framtid avgjøres

  4. Cameron kan trolig styre alene

  5. Her holder han nøkkelen til valgseier i Storbritannia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder