Ekspert om Tyrkia-eksplosjon: Ikke overraskende at konflikten utvides

Angrepet i den tyrkiske grensebyen kan bety at Syria-konflikten spres, mener eksperter.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Eksplosjonen som blir omtalt som et terrorangrep fant sted mandag utenfor et kultursenter i Suruc. Den tyrkiske byen ligger nær grensen til Syria.

Det tyrkiske innenriksdepartementet opplyser at 27 ble drept og rundt 100 sårede i angrepet. Nyhetsbyrået AP melder at minst 30 er omkommet etter eksplosjonen.

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) mistenkes å stå bak, og tyrkiske medier melder at det skal være en 18 år gammel jente som utløste selvmordsbomben.

Disse opplysningene er ikke bekreftet av myndighetene.

– Det faktum at det var en selvmordsbomber, øker muligheten for at IS er ansvarlige. Vi tror gjerningspersonen var en kvinne, og foreløpige undersøkelser viser at hun skal ha handlet alene, sier distriktsguvernøren i Suruc, Abdullah Ciftci til BBC.

Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets høgskole. Foto:FORSVARET,

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole sier at det ikke er overraskende at konflikten utvider seg til Suruc.

– Det er så komplekst, og så mange aktører med ulike agendaer, at det ikke er rart at konflikten utvider seg til flere områder utenfor Syria og Irak. Hvis det er slik at det er en kvinnelig selvmordsbomber fra IS, tyder det på at denne bevegelsen fortsatt er opptatt av området og øver påvirkning over den tyrkiske grensen, sier han.

BAKGRUNN: Flere titalls drept i eksplosjon i tyrkisk grenseby

– Fylt med konflikt og spenninger

Byen som ble rammet, ble også angrepet av IS i september i fjor, og mer enn 180.000 mennesker har flyktet over til tyrkisk side av grensen. Etter flere måneder med blodige kamper mente kurdiske styrker å ha drevet IS ut av Kobani. Senest i slutten av juni forsøkte IS å gjenerobre Kobani, som ligger på syrisk side av grensen.

Gundersen, som har Syria og Midtøsten som sine spesialområder, omtaler området hvor eksplosjonen skjedde som et område fylt med konflikt og spenninger.

– Det er et strategisk viktig område, fordi det ligger på grensen og er viktig for IS, og i tillegg har tyrkerne denne pågående konflikten med kurderne. Disse grenseområdene mellom Syria og Tyrkia er blitt mer konfliktfylte etter hvert som borgerkrigen utvikler seg, sier han og utdyper:

– Det er mye kriminalitet, smugling og ikke minst spenninger mellom folkegruppene og de som støtter de ulike opprørsgruppene i disse områdene. Samtidig har tyrkerne en egen agenda i dette, både overfor kurderne, i kampen mot Assad og som en regional stormakt. De opplever også økt press fra det internasjonale samfunnet om i større grad å stenge grenseovergangene både med hensyn til smugling og passering av radikale inn og ut av Syria, sier han.

Les også: Telemark-jente (17) stoppet i Tyrkia

– Borgerkrigen kan spres

Angrep på tyrkisk territorium av typen som rammet grensebyen Suruc mandag, kan i ytterste konsekvens føre til at den syriske borgerkrigen spres til Tyrkia.

Det sier Tyrkia-forsker Einar Wigen ved institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo til NTB.

– Dette skjedde rett ved grensen, men ved å få sånne angrep inne på tyrkisk territorium risikerer man i ytterste konsekvens at den syriske borgerkrigen sprer seg inn i Tyrkia. Tyrkisk politikk er veldig polarisert, og forskjellige deler av det tyrkiske landskapet støtter forskjellige parter i borgerkrigen i Syria, sier han.

Les mer: PST frykter norske IS-kvinner rekrutterer andre fra Norge

Vitne: – Trodde det var trygt

Studentene som ble angrepet i Suruc, tilhører en sammenslutning av sosialistiske ungdomsforeninger. I Kobani skulle de bygge et bibliotek, plante trær og bygge en lekeplass, sier et medlem av gruppen, Fatma Edemen (22), til Reuters.

– Jeg sto bak banneret, så jeg kunne ikke se angriperen, men vi har forstått at det var et selvmordsangrep. Jeg ble kastet i bakken, hoppet opp og begynte å løpe før jeg skjønte hva som skjedde, sier Edemen.

22-åringen sier til nyhetsbyrået AP at om lag 200 ungdommer oppholdt seg på senteret som ble rammet av en eksplosjon.

– En av mine venner beskyttet meg. Først tenkte jeg: Nå dør jeg, men så skjønte jeg at jeg var okay. Jeg begynte å løpe da jeg så alle de omkomne, sier hun.

Da Edemen pratet med nyhetsbyrået, var 22-åringen på vei til sykehuset for å få behandling for mindre skader på beina.

– Vi hadde aldri trodd noe som dette kunne skje. Vi trodde det var relativt trygt, sier hun.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var på Kypros da eksplosjonen skjedde.

– Jeg fordømmer og forbanner de som står bak grusomhetene, både personlig og på vegne av nasjonen, sier Erdogan under en pressekonferanse sendt på tyrkisk TV.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder