ØKER: Den siste tiden har Europa opplevd en enorm flyktningstrøm. Antallet asylsøkende i EU har steget med 85 prosent sammenlignet med fjoråret. Foto: Antonio Bronic , Reuters

Over 213.000 asylsøknader i EU i andre kvartal

Antallet asylsøknader i EU steg med 85 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Over en tredel kommer fra Syria og Afghanistan.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det ble registrert i alt 213.200 førstesøknader i de 28 EU-landene i månedene april til juni, ifølge Eurostat. Det er en økning på 15 prosent sammenlignet med kvartalet før og 85 prosent sammenlignet med andre kvartal i 2014.

Europa har opplevd stor tilstrømming av migranter og flyktninger over sommeren. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon IOM opplyser at nesten 473.900 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet til Europa så langt i år.

Syrere utgjør nesten 40 prosent av dette tallet.

EU-President: Refser Europas behandling av flyktninger

EU-landene er ikke enige

Flyktningkrisen har ført til store diskusjoner mellom land i Europa om hvordan situasjonen skal håndteres.

EU-landene er fremdeles ikke enige om fordelingen av flyktningene etter at det mandag ble holdt EU-møte i Brussel.

– I forrige uke kom det 790 asylsøkere til Norge. Det er tall som vi ikke har sett tidligere og det setter vårt system på en veldig alvorlig prøve, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) etter møtet.

Bakgrunn: Dette må du vite om flyktningkrisen

Han mener den store pågangen av asylsøkere fører til at Norge nærmer seg smertegrensen.

– Hvis du ser på det mottaket vi har nå, og hvordan vårt saksbehandlingssystem og mottaksapparat er presset så mener jeg at vi er veldig nære det grensepunktet nå. Hvis det kommer vesentlig flere enn det gjør nå så er det vanskelig å se for seg hvordan vi rent praktisk skal håndtere den situasjonen, sa Anundsen til VG.

13.000 migranter og flyktninger på to døgn

Til tross for stengte grensestasjoner og et Kroatia som melder om sprengt kapasitet, fortsetter flyktninger og migranter å strømme over grensen fra Serbia gjennom jorder og åkrer.

– Vi har ikke kapasitet til å ta imot flere, sier innenriksminister Ranko Ostojic fredag formiddag. Ifølge ministeren er 13.000 flyktninger og migranter ankommet landet.

Sent torsdag kveld ble flere hundre av dem som forsøkte å ta seg forbi grensekontrollen sendt til flyktningmottak i Zagreb.

Mange nektet imidlertid å dra til mottakene, og mente de burde få lov til å fortsette reisen inn til det vestlige og nordlige Europa. Ettersom Kroatia er ikke en del av EUs Schengen-samarbeid, kan de ikke krysse grensene til de andre EU-landene fritt.

VG-oversikt: Slik har Middelhavet blitt Dødehavet

– Vi er helt utslitt. Se på meg. Det eneste jeg ønsker er at vi skal komme oss til et sted vi kan være trygge, sier den 32 år gamle syriske kvinnen Hikmat til Reuters.

Bygger gjerde mot Kroatia

Fredag startet Ungarn byggingen av et gjerde langs grensen til Kroatia for å stenge adgangen for flyktninger og migranter. Tidligere har landet satt opp piggtrådgjerder mot grensen til Romania og Serbia.

Et såkalt hurtig-gjerde vil bygges opp raskt langs det som omtales som den «kritiske» delen av grensen. Det er et strekk på 41 kilometer der grensen mellom de to landene ikke følger en elv. Det er allerede utplassert flere hundre soldater og politifolk langs grensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder