Slakter utrydningstruede aper til festmat

(VG Nett) Bestanden av store aper som gorillaer og sjimpanser er truet i Sentral- og Vest-Afrika. Dyrene blir slaktet ned og servert som mat for de velstående.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Utviklingen har vært dramatisk de siste årene, og situasjonen er svært alvorlig for alle våre store aper, skriver Nina Jensen, generalsekretær i Verdens Naturfond Norge (WWF) til VG Nett.

Jevnlig gjør politi og viltmyndigheter beslag av huder, hoder og avkappede hender fra Vest-Afrikas store aper.

- Når vi gjør disse funnene, er kjøttet som regel allerede servert som festmat for rike og mektige mennesker i byene. Den ulovlige jakten holdes oppe av et nett av bakmenn, store pengesummer og omfattende korrupsjon, sier WWFs apeekspert David Greer.

Apekjøtt til fest

Fem millioner tonn kjøtt fra ville dyr, også kjent som «bushmeat», jaktes for salg årlig. Det anslår organisasjonen Traffic. Dette utgjør seks ganger mer enn det som er bærekraftig for det naturlige mangfoldet i Sentral-Afrika.

Av disse utgjør jakt på gorillaer, sjimpanser og bonoboer en stor del. Apekjøttet serveres blant annet som en delikatesse for velstående afrikanere i land som Kongo (DRC), Kamerun, Senegal og Sudan.

Artikkelen fortsetter under bildet

SLAKTET: Gorillaskinnet er ofte det eneste sporet viltvokterne finner etter krypskytterne. Her er et skinn beslaglagt i Den sentralafrikanske republikk. Foto: David Greer, WWF


De fleste av disse landene har et lovverk som beskytter utrydningstruede dyr, men bevæpnede krypskyttere tar seg inn i habitatet til apene og jakter de for å selge kadavrende på det ulovlige markedet.

- Mange gorillabestander har blitt redusert eller har forsvunnet fullstendig over de siste tiårene. Sjimpanser har allerede forsvunnet i fire afrikanske land og nærmer seg utryddelse i mange flere, skriver Jensen til VG Nett.

Kun for de rike

Før utgjorde kjøttet fra ville afrikanske dyr en viktig proteinkilde for over 34 millioner mennesker i store deler av Afrika. De siste årene har bestandene gått kraftig tilbake som følge av ulovlig jakt og avskogning. Kjøttet har derfor blitt svært ettertraktet og kostbart, så kun de rikeste afrikanerne har råd til det.

- Det er ofte organiserte kriminelle nettverk som står bak jakten på elefanter og neshorn, hvor produktene i stor grad eksporteres ut av landet, skriver Jensen.

Kraftig redusert

Bestanddelen av aper som gorillaer, sjimpanser og bonoboer har gått tilbake med 74 prosent de siste årene, ifølge tall fra WWF.

Artikkelen fortsetter under bildet

KOKES: Viltvoktere fant dette kokte sjimpansehodet i en gryte i Den sentralafrikanske republikk. Foto: David Greer, WWF


Interpol har de siste årene koordinert en innsatsgruppe for å slå ned på ulovlig jakt på ville dyr i Afrika under kodenavnet «Operasjon Costa». Operasjonen tar sikte på å samle ressurser fra politiet, tolloffiserer og etterretningsorganisasjoner fra seks land; Burundi, Etiopia, Rwanda, Tanzania og Uganda.

Det ble gjort store undersøkelser i butikker og markeder, og kjøretøy på strategiske punkter ble sjekket. Over hundre mennesker har blitt arrestert og over to tonn elfenben beslaglagt. Hundrevis av utrydningstruede dyr, både levende og døde, ble funnet.

Vanskelig arbeid

Jensen beskriver samarbeidet med lokale og nasjonale myndigheter som vanskelig, men at det varierer fra land til land.

- Den usikre politiske situasjonen i en rekke land, svært vanskelige levekår, og land preget av stor grad av konflikt gjør dette til svært krevende arbeid.

Ifølge Traffic øker andelen «bushmeat» i kostholdet i takt med velstanden til en husholdning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder