Prins Harry og Inge Solheim. tur til sydpolen. Walking With The Wounded Foto: PETTER NYQUIST

Historisk prins Harry har nådd Sydpolen

LONDON (VG) Etter mer enn 200 strabasiøse kilometer på ski og i bitende kulde har prins Harry, med fullvokst skjegg, nådd Sydpolen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det er en fantastisk følelse, virkelig, sier prinsen i et nyhetsbrev fra ekspedisjonen «Walking with the wounded».

Prins Harry skriver historie med turen. 102 år etter at Roald Amundsen nådde Sydpolen her prins Harry er det første medlemmet av den britiske kongefamilien som har gått på ski helt inn til polpunktet.

Sammen med 12 militære veteraner med ulike funksjonshemninger etter krigsskader, nådde ekspedisjonen på 21 fram til sydpolen fredag. Prins Harry har selv tjenestegjort som helikopterpilot i Afghanistan.

- Det er utrolig at noen uten ben har klart å komme hit, og har klart det på rekordtid, sier prinsen og innrømmer at han er utrolig stolt over bragden til dem alle.

- Jeg tror vi kommer til å ta et par whisky i kveld og så ser alle sammen fram til å komme hjem, sier han.

Trosser skadene

Ekspedisjonen var delt inn i tre lag, ett fra USA, ett fra Storbritannia og ett fra samveldelandene. Alle tre lag besto av fire krigsskadde soldater, en kjendis, en erfaren polfarer og en mentor.

Lagene skulle i utgangspunktet konkurrere om å komme først fram til polpunktet, men konkurranseelementet ble avblåst i forrige uke. Ekspedisjonsledelsen mente at terrenget ble for krevende og valgte å la deltakerne gå samlet de siste etappene.

- Vårt mål hva å vise at, til tross for skadene, at unge menn og kvinner fra våre militære styrker kan oppnå store ting, sier Ed Parker, direktør for ekspedisjonen.

Flere av deltakerne har amputert ben og har blitt behandlet for alvorlige brannskader. Flere har også psykiske utfordringer etterkrigsopplevelser.

Oppmersomhet på krigskader

Den norske polfareren Inge Solheim er med på ekspedisjonen. Han fortalte VG før avreise at formålet med turen til Sydpolen var å vekke oppmerksomhet rundt krigsskadde soldaters situasjon etter at de kommer hjem fra tjeneste i krig.

Turen skal samle inn mest mulig penger til fondet «Walking with the Wounded». Pengene fordeles ut til ulike prosjekter og tiltak.

- Skadde soldater er ikke en stor politisk pressgruppe. De er usynlige. Det er ikke like lett for dem å få tilskudd som det er for andre pressgrupper, sa Solheim.

- Når det er så lettvint for regjeringer å sende soldater ut i krig, må de ta ansvar for å rekruttere riktige folk, gi best mulig ressurser når de er der ute og ta vare på dem når de kommer tilbake. Der har det sviktet litt opp gjennom årene, sa Solheim.

Dette var Solheims andre tur til polpunktet i Antarktis. Han har allerede vært 15 ganger på Nordpolen, blant annet med en ekspedisjon i regi av «Walking with the Wounded.»

- Det er ekstremt vakkert ved kysten og fjellene rundt, men polpunktet er en nedtur, sa han og beskrev området som helt flatt. Den amerikanske basen som er satt opp der ligner mest en container-by, mener han.

Ekspedisjonen reiste fra London 17. november og er ventet tilbake hit lille julaften.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder