Familiens advokat: - Forsøk på karakterdrap

*Se den omstridte ransvideoen *Les hva som skjedde da skuddene falt: Drept 18-årings familie rasende på politiet etter denne overvåkningsvideoen

FERGUSON (VG) Seks dager etter at Michael Brown (18) ble drept av en politimann, gikk de ut med en overvåkningsvideo fra det de mener er 18-åringen som stjeler sigarer. Det får hans familie til å rase.

 • Øystein Larsen-Vonstett
 • Marianne Vikås

Artikkelen er over fem år gammel

– Michael Browns familie er hinsides fornærmet over den utspekulerte måten politimesteren har valgt å spre biter av informasjon med intensjon om å utføre et karakterdrap på deres sønn, som en etterfølgelse av den brutale henrettelsen av ham i dagslys, sa familiens advokat Daryl Parks på en pressekonferanse utenfor politihuset i Ferguson, som er en forstad til St. Louis i delstaten Missouri.

VG var til stede på pressekonferansen, som også to av 18-åringens fettere deltok på.

– Politiet forsøker bare å vende oppmerksomheten i en annen retning, sa en av dem, Eric Davis.

Få timer tidligere bekreftet politimesteren i Ferguson at politimannen som drepte tenåringsgutten, 28 år gamle Darren Wilson, ikke kjente til at 18-åringen var mistenkt for tyveriet av sigaretter på en butikk før han skjøt ham.

På spørsmål om det er 18-åringen som er avbildet på overvåkningsvideoen svarte advokaten følgende:

– Det ser sånn ut.

Politiet mener at det høyst sannsynlig var Brown og kompisen som sto bak sigar-ranet. Videobildene vider mørkhudede menn som går inn og raner med seg noen kartonger med sigarer.

Forskjellige historier

Hva som skjedde da Wilson, som ifølge politiet har hatt plettfri vandel de seks årene han hadde tjenestegjort, skjøt, hersker det to forskjellige versjoner av:

* Politiet mener at Wilson bare forsøkte å snakke til Brown og kompisen, 22 år gamle Dorian Johnson. Det hele skal ifølge dem ha endt opp inni politibilen hvor det skal ha oppstått en krangel om et skytevåpen. Wilson skal ifølge den lokale politisjefen Tom Jackson, ha fått behandling for en hevelse på den ene siden av ansiktet.

* Dorian Johnson har en helt annen historie:

– Han sa: Kom dere til h … opp på fortauet. Vi sa vi var rett ved det vi skulle og da ville vi være borte fra gaten. Da kom han opp på siden vår, smalt opp døren så den traff oss og smalt tilbake på han, forteller Johnson til CNN.

RASENDE: Familiens advokat Daryl Parks fortalte på en pressekonferanse fredag at 18-åringens foreldre er rasende på politiet etter offentliggjøringen av videoen. Michael Browns fetter, Eric Davis (i oransje skjorte) var også til stede. FOTO: THOMAS NILSSON/VG' Foto:Thomas Nilsson,VG

Deretter skal politimannen tatt tak i nakken på Brown. De to guttene kom seg ifølge Dorian Johnson løs og løp nedover veien med politimannen etter seg. Det er da Brown, ifølge kompisen, skal ha strukket hendene i været, og Wilson likevel skal ha skutt ham.

– Bare se på videoen. Men dette visste ikke offiseren som skjøt Brown noe om. Han stoppet dem fordi de gikk midt i veien og kunne hindre trafikken, sa politimester Tom ackson på en pressekonferanse i går kveld.

Han hevder politiet la frem denne videoen fordi det hadde vært spørsmål om å få den, men at det aldri hadde vært ment at ransmistanken mot Brown var årsaken til at Wilson stoppet de to kameratene.

Krever rettferdighet

Noen timer etter at politiet offentliggjorde navnet på politibetjenten som skjøt Michael Brown var VG utenfor politistasjonen i Ferguson.

Der hadde et 30-talls demonstranter møtt opp ved veikanten utenfor et bilverksted på motsatt side av politihuset. Det var ennå tidlig på dag, før de større menneskemengdene pleier å samles.

RETTFERDIGHET: Tvillingene Darian og Darius Hamilton (6), samt Gregory O (9) protesterte i Ferguson fredag. FOTO: THOMAS NILSSON/VG Foto:Thomas Nilsson,VG

«Darren Wilson, du er en morder. Darren Wilson, du er en morder», ropte de.

En av dem som stod med en plakat høyt hevet over hodet var Margot Montague (23). Hun er fra en annen forstad til St. Louis, men dro til Ferguson i går for å demonstrere.

­– Dette har gått helt ut av kontroll. Det kommer ut mer og mer overvåkningsbilder, men det han gjorde står ikke i stil med straffen han fikk. Michael fortjente ikke å dø, sier hun.

Det er tett trafikk på veien mellom demonstrantene og politihuset. De aller fleste bilene tuter når de passerer for å vise sin sympati til de som demonstrerer, og avsky til politiet.

­– Vi vil ha rettferdighet, sier 23 år gamle Margot.

– Hva må til for at dere skal få rettferdighet?

– Politimannen må bli siktet for drap, svarer hun.

DEMONSTRERER: Margot Montague (23) protesterer mot at Michael Brown ble skutt til døde av en politimann. Foto:Thomas Nilsson,VG

Fra morgen til kveld

Angela Whitman er enig. Hun kommer fra Dallas, men dro opp hit for å demonstrere. De siste dagene har hun stått her utenfor politihuset fra klokken 09.30 om morgenen til klokken 02.30 om natten.

– Vi vil ha ham fengslet og avskjediget, sier hun.

Whitman er den som deler ut mat og som er forsanger på demonstrasjonsropene. Maten har de fått donert fra butikker i byen.

– Vi kommer til å stå her til vi har fått rettferdighet. Om det så skulle regne eller snø, så kommer vi til å stå her.

Den lille byen har rundt 21.000 innbyggere og hele 67 prosent av disse er svarte. Politistyrken til politimester Tom Jackson består av 51 hvite og tre svarte politifolk.

RANSBILDENE: Her sees en høy person med caps som politiet tror er Michael Brown. Mannen angriper butikkinnhaveren og skal etter sigende ha tatt med seg søte sigarer verdt 50 dollar. Foto: FERGUSON POLICE,Reuters

Les også

 1. Frigir navnet på politimann som drepte 18-åring

  NEW YORK (VG) Etter mye press gikk politiet i dag ut med navnet på politimannen som skjøt og drepte Michael Brown (18) i…
 2. Nyhetsbyrå: Ubevæpnet tenåring ble skutt og drept av politiet: Minnestund endte i voldelige opprør og hærverk i gatene natt til mandag

  En minnestund for en angivelig ubevæpnet, afroamerikansk tenåring som lørdag skal ha blitt drept av en politimann i…
 3. Michael Brown (18) ble drept av amerikansk politi: Twitterstorm etter tenåringsdrap

  Drapet på afroamerikanske Michael Brown (18) får massiv Twitter-oppmerksomhet.
 4. Opptøyene fortsetter i St. Louis

  Opptøyene fortsetter i St. Louis i den amerikanske delstaten Missouri.
 5. Michael Brown (18) drept av amerikansk politi: Politiet bruker tåregass og røykbomber mot demonstranter

  I natt brøt det nok en gang ut opptøyer i småbyen Ferguson i USA. Etter å ha blitt møtt med stein og molotovcocktails…
 6. Obama ønsker rettferdighet for død 18-åring i Ferguson

  - Det er aldri en unnskyldning for vold mot politiet, men politiet har heller ikke myndighet til å arrestere fredelige…
 7. Her får politisjefen en klem av Ferguson-demonstrant

  Etter fire netter med voldelige sammenstøt med demonstranter, endret politiet i Ferguson taktikk.

Flere artikler

 1. Pluss content

  – Dette er helt ute av kontroll

 2. VG til stede i Ferguson: Skyting og tåregass under massedemonstrasjon

 3. Moren til Michael Brown: – Ingens barn fortjener å bli behandlet slik

 4. Frigir navnet på politimann som drepte 18-åring

 5. Ferguson-opptøyene: Demonsterer mot politiet med sang

 6. Ferguson: To menn skutt i kamper mellom politi og demonstranter

Fra andre aviser

 1. Hva skjedde egentlig da Michael Brown ble skutt?

  Aftenposten
 2. Holder lover grundig gransking av drap på tenåring

  Bergens Tidende
 3. Michael Browns far ber om ro før begravelsen

  Aftenposten
 4. Protestene fortsetter i Ferguson

  Bergens Tidende
 5. Hundrevis samlet til avskjed med Michael Brown

  Aftenposten
 6. Brown-familiens advokater: - En fullstendig urettferdig prosess

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder