TIL NORGE: Tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, kommer til Norge om to uker. Her er han fotografert under et møte med amerikanske politikere i Washington i mars i år. Foto: AFP/NTB Scanpix

- Avvisning av Dalai Lama slår tilbake på Norge

- Om norske myndigheter ikke vil motta Dalai Lama, slår det først og fremst tilbake på dem selv, sier Dalai Lamas representant til NTB.

  • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over seks år gammel

Uttalelsen kommer samme dag som utenriksminister Børge Brende (H) har blitt grillet om Tibet-besøket under spørretimen, og bare timer etter at Kina på ny advarer Norge mot å ta i mot besøk fra den tibetanske lederen.

- Den slår svært dårlig tilbake på norske myndigheter, for jeg er sikker på at befolkningen er uenig i en slik holdning, sier Dalai Lamas offisielle representant for Nord-Europa, Thubten Samdup, til NTB.

Dalai Lama kommer til Norge i begynnelsen av mai for å markere at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. Men fortsatt er det uklart om han vil bli møtt av representanter fra den norske regjeringen.

- Det er ennå ikke konkludert om norske representanter vil møte Dalai Lama, sa utenriksminister Børge Brende (H) under spørretimen på Stortinget onsdag.

- En fredens mann

Samdup kommenterer på telefon fra Dalai Lamas hovedkvarter i India den norske debatten og situasjonen etter at stortingspresident Olemic Thommessen har gitt beskjed om at Dalai Lama ikke blir mottatt offisielt av Stortinget, skriver NTB.

Thubten Samdup er godt informert om debatten i Norge.

- En fredens mann som Dalai Lama burde alltid være velkommen.

Samtidig understreker Samdup at han ser med glede fram til Norge-besøket.

- Jeg er sikker på at det vil bli en suksess. Hovedformålet er jo å møte dem som har invitert Dalai Lama, og det er et godt arrangement, sier han.

Usikkerhet

Blant dem som har avslått å møte Dalai Lama under hans Norgesbesøk, er stortingspresidenten. Han frykter at et møte vil skade Norges forhold til Kina. Dette, og regjeringens håndtering av situasjonen, har fått flere til å reagere.

Brende fikk rekke kritiske spørsmål rundt regjeringens håntering av Dalai Lamas besøk.

Kort tid etter at utenriksministeren ble grillet under spørretimen på Stortinget kom Kina med en ny advarsel og advarer Norge mot Dalai Lama-besøk i mai.

Det har vært isfront mellom myndighetene som følge av tildelingen av Nobels Fredspris til den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010. Etter det VG forstår er det betydelig bekymring i Utenriksdepartementet for at et møte mellom Brende og Dalai Lama skal bidra til ytterligere forverring i det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina.

Reagerer

Stortingspresidentens møte-nekt har skapt reaksjoner. Leder i Tibet-komitéen, Venstres Ketil Kjenseth, har kalt stortingspresidentens holdning «feig og uanstendig».

En fersk InFact-undersøkelse utført for VG viser at Kjenseth støttes av det norske folk. Undersøkelsen viser nemlig at kun én av fem mener det er riktig av stortingspresident Olemic Thommessen (H) å avslå et møte tibetanernes åndelige leder Dalai Lama.

VG/NTB

Flere artikler

  1. Kina advarer på ny mot Dalai Lama-besøk

  2. Halve Norge til stortingspresidenten:
    Feigt å si nei til Dalai Lama

  3. Stortingspresidenten snakket med Erna og Børge Brende om Dalai Lama

  4. LO-Gerd legger Lama-press på regjeringen

  5. Lippestad mener regjeringen kryper for Kina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder