FORMELT: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tror at Russland vil teste NATO og Jens Stoltenberg ytterligere fremover.

FORMELT: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tror at Russland vil teste NATO og Jens Stoltenberg ytterligere fremover. Foto:Filip Van Loock / Nato,NTB scanpix

- Putin kommer til å teste NATO

Ine Eriksen Søreide tror det kommer mer fra Russland

Opprørerne har erobret nye områder i Ukraina

MÜNCHEN (VG) Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tror at forholdet mellom Russland og Vesten er varig endret, og at det vil komme mer fra den russiske presidenten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lørdag skal Jens Stoltenberg møte Putins utenriksminister.

– Uavhengig av det som skjer i Ukraina, må vi forvente at Putin kommer til å teste NATO, sier den norske forsvarsministeren til VG.

– Han kommer til å teste samholdet, teste utholdenheten og teste reaksjonsevnen, legger hun til.

Søreide er på Sikkerhetskonferansen i München, hvor en lang rekke regjeringssjefer, utenriksministere og forsvarsministere også er til stede denne helgen. Det er utvilsomt slik at Putin har kuppet hele agendaen for konferansen.

Mens forsvarsministrene i NATO har møttes i Brussel denne uken, så har opprørene i Ukraina - etter påfyll av russiske våpen, materiell og trening, avansert vestover og okkupert mer land langs hele fronten.

Økt krigsfare

Mange mener at krigsfaren har økt betydelig i Vest-Europa de siste ukene. Ifølge den britiske avisen Guardian er dette bakteppet for at regjeringssjefene Angela Merkel fra Tyskland og François Hollande fra Frankrike rushet til Kiev og Moskva denne uken.

Lørdag ettermiddag skal Merkel komme til konferansen i Munchen, og det er knyttet stor spenning til hennes rapport. Presset på våpenhjelp til Ukraina fra NATO-landene er økende, og det store temaet på Munchen-konferansen.

– Jeg vil ikke spekulere i om deres forsøk når fram, men jeg stiller meg 100 prosent bak deres initativ, fordi vi går fra vondt til verre i Ukraina. Det er kamper langs nesten hele kamplinjen, og det er økt støtte fra Russland inn i området. Det er kritisk og det haster med en løsning, sa NATO-sjefen Jens Stoltenberg til norsk presse fredag ettermiddag.

Høy pris

Ine Eriksen Søreide sier hun har merket seg at Putin åpenbart er villig til å betale en høy pris for å påvirke utviklingen i land som han mener er i Russlands interessesfære - eller å nekte landene en utvikling som Russland ikke ønsker.

Hun tror at Russland nå merker sanksjonene og den lave oljeprisen - men at Russlands geopolitiske interesser har høyere prioritet:

– Vi må nok erkjenne at uansett politisk løsning på Ukraina-konflikten, så vil ikke ønsket om innflytelse over disse landene gå over fra russisk side, men tvert imot vedvare, legger hun til.

Det kommer mer

Jens Stoltenberg varsler at NATOs nye verktøy - den nye hurtigreaksjonsstyrken, og ny tilstedeværelse med staber i nabolandene til Russland, bare er begynnelsen på en lang rekke tiltak han har på gang for alliansen.

NATO-landene er allerede enige om at de må bruke langt mer av sine penger på forsvar - opp til to prosent av brutto nasjonalproduktet - innen 10 år.

– Vi må fortsette å tilpasse oss, sier Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder