FÅR FORSIDEN: Dzjokhar Tsarnajev har innrømmet å stå bak bombeangrepet mot maratonløpet i Boston. Denne uken er den terrortiltalte 19-åringen på forsiden av Rolling Stone. Foto: ROLLING STONE / REUTERS / NTB SCANPIX

Rolling Stone forsvarer forside med Boston-bomberen

Boston-borgermesteren raser mot musikkmagasin

Musikkmagasinet Rolling Stone er i hardt vær etter å ha fremstilt terrortiltalte Dzjokhar Tsarnajev som en rockestjerne på forsiden.

Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I sin nyeste utgave som publiseres denne uken har det amerikanske magasinet en lengre reportasje om 19 år gamle Tsarnajev, som står tiltalt for å ha sprengt to hjemmelagde bomber under maratonløpet i Boston 15. april i år.

Tre døde og 260 personer ble skadet, og avgjørelsen om å publisere en forside med en av USAs mest forhatte menn har vekt harme i et land som har blitt rammet av flere terrorangrep.

- Belønner en terrorist

I et brev til utgiveren av Rolling Stone, skriver Boston-borgermesteren Thomas Menino at forsiden belønner en terrorist med kjendisstatus.

- I beste fall er det lite gjennomtenkt, og det sender en forferdelig beskjed til mordere om at ødeleggelse gjør deg berømt, skriver han i brevet som ABC News har publisert på sin Facebook-side.

- De som overlevde Boston-angrepet fortjener en Rolling Stone-forside, men jeg føler ikke lenger at Rolling Stone fortjener dem, skriver han videre.

- I samme aldersgruppe

I et svar publisert på magasinets Facebook-side, heter det at forsidesaken «faller innenfor deres journalistiske tradisjoner og mangeårige satsning på seriøs og gjennomtenkt dekning av de viktigste politiske og kulturelle spørsmål i vår tid».

- Det faktum at Dzjokhar Tsarnajev er ung, og i samme aldersgruppe som mange av våre lesere, gjør det desto mer viktig for oss å undersøke kompleksiteten i denne saken og få en mer fullstendig forståelse av hvordan en tragedie som dette skjer, heter det i uttalelsen som er signert «Redaktørene».

Over 7000 personer har allerede lagt igjen en kommentar på uttalelsen ved midnatt norsk tid. Da hadde uttalelsen bare ligget ute i tre timer.

RASER: Borgermesteren av Boston reagerer sterkt på at en terrorist-tiltalt får første siden av verdens mest kjente musikkmagasin. Foto: ABC NEWS

Da musikkmagasinet i 1970 trykket en forside med seriemorderen Charles Manson, ble også det valget møtt med sterk motstand.

- Hvorfor gi fyren forsiden av Rolling Stone? TIME ga Charles Manson forsiden og alle aviser har hatt bilder av Columbine-skytterne på forsiden. Ikke gjør martyrer av disse menneskene, skriver en leser i kommentarfeltet.

Nekter å selge

FÅR KRITIKK: Slik ser fredagens forside av det amerikanske musikkmagasinet Rolling Stone ut. Foto: ROLLING STONE / REUTERS / NTB SCANPIX

Så langt har butikkjedene Walgreens, CVS og Tedeschi uttalt at de ikke ønsker å selge magasinet som kommer i salg fredag, skriver USA Today.

- CVS har besluttet ikke å selge den siste utgaven av Rolling Stone med et bilde av den mistenkte Boston maraton-bomberen. Som et selskap med dype røtter i New England og en sterk tilstedeværelse i Boston, mener vi dette er den riktige avgjørelsen i respekt for ofrene for angrepet og deres kjære, sier selskapet i en uttalelse gjengitt av nettstedet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder