Malariasyke Lena Dagsvold (38): - Koster 75.000 kroner å fly ut

– Mange liberianere tror folk med symptomer blir får dødelige sprøyter

BEKYMRET FOR EGNE LIV OG HELSE: Veterinær Lena Dagsvold (38) fra Harstad flyttet for tre måneder siden til Liberia sammen med ektemannen og sine to sønner. Med et nedbrutt helsevesen, stengte sykehus og lik som blir kastet ut i gatene, frykter de for egne liv og helse. Her er hun sammen med sønnen Michael (4). Foto:Privat,

Norsk barnefamilie bosatt i Liberia: – Vi kommer oss ikke ut av marerittet

For tre måneder siden kunne småbarnsfamilien endelig flytte inn i sitt nye hus i Liberia. Nå gjør de alt de kan for å komme seg vekk fra det ebolarammede landet.

 • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over seks år gammel

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte tidligere fredag at ebolautbruddet i Vest-Afrika nå utgjør en internasjonal helserisiko.

Fredag erklærte Nigerias president Goodluck Jonathan nasjonal krise, og godkjente at 11,6 millioner dollar – over 70 millioner norske kroner – blir satt i et krisefond som skal brukes til å bekjempe viruset.

Seks nordmenn befinner seg i det vestlige Afrika for å bistå i kampen mot ebolaepidemien, som så langt har tatt over 900 menneskeliv.

Fredag kveld uttalte den amerikanske legen Kent Brantly, som ble rammet av det dødelige viruset i Liberia, at han får god behandling av legene og sykepleierne på sykehuset.

– Jeg blir sterkere for hver dag som går, og jeg takker Gud for hans barmhjertighet mens jeg har kjempet mot denne forferdelige sykdommen. Jeg vil også uttrykke min takknemlighet overfor alle dere som har bedt for meg og Nancy, og for alle menneskene i Liberia og Vest-Afrika, sier legen i en uttalelse skrevet fra isolasjonsrommet på sykehuset, melder CNN.

I Liberia kollapser helsevesenet, sykehus stenges og helsepersonell flykter fra ebolaepidemien. Slektninger trosser ordre og dumper infiserte kropper i gatene.

Drøm ble til mareritt

I flere år har Lena Dagsvold (38) fra Harstad og ektemannen Gus Dackie (34) drømt om å bosette seg i Liberia. Det kunne de endelig gjøre for tre måneder siden, etter å ha gitt opp jobbene sine i Frankrike og bygget et hus i utkanten av hovedstaden Monrovia.

Der bor de nå med sine to sønner Benjamin (2) og Michael (4). Dagsvold jobber som veterinær, og ektemannen er dykker.

Nå prøver de forgjeves å komme seg vekk raskt.

– Fordi flere flyselskaper kansellerer sine flyginger, har vi ikke klart å få billetter før 25. august. Vi er redde for at de stenger flyplassen før den tid. Vi kommer oss rett og slett ikke ut av dette marerittet. Det er noen få andre selskaper som fortsatt flyr ut, men da vi skulle kjøpe billetter, fikk vi vite at det kom til å koste oss 12.000 dollar.

– Vi har ikke klart å skrape sammen mer enn 7000 dollar fra venner og bekjente, og det tar flere uker å få frigitt sparepengene fra Frankrike, sier Dagsvold i en nedstemt og oppgitt tone.

TØR IKKE BESØKE SYKEHUS: Familien er mer redde for andre sykdommer enn selve ebolaen, og tør ikke besøke sykeshusene. For litt siden fikk de ikke lov til å reise ut av landet fordi sønnen Benjamin (2) hadde feber. Nå er både han og broren Michael (4) heldigvis friske. Foto:Privat,

Les også: Slik angriper Ebola kroppen

Moren til Dagsvold har nylig blitt alvorlig syk, og derfor er det ekstra viktig at hun kommer seg ut raskt, forteller hun.

– Her i Liberia sier de at livet er som zebrastriper – enten er du i en svart eller i en hvit stripe.

Slipper ingen inn på eiendommen

Hun forteller om fryktelige tilstander i gatene, og at de prøver å isolere seg selv og spesielt barna så godt de kan.

– Vi slipper ingen inn på eiendommen lenger, hverken venner eller familie. Vi drar ut minst mulig, men vi må på butikken omtrent hver andre dag fordi elektrisiteten til kjøleskapet ikke er stabil nok til å kjøpe mat for lengre tid. Enkelte dager må vi jobbe også, særlig fordi vi trenger penger til flybillettene. For to dager siden behandlet jeg hundene til presidentens sønn, som også er sjef for National Security Agency. Han forsøker å jobbe mest mulig via telefon i disse dager.

Familien er mer redde for andre sykdommer enn selve ebolaen.

– Folk dør unødvendig av andre sykdommer som malaria og tyfoidfeber, fordi sykehus er stengt og helsepersonell flykter. Mat blir kastet inn til smittede.

Selv har Dagsvold fått Malaria, men har ikke turt å besøke sykehuset. I stedet har hun fått besøk av en privat lege som gir henne nødvendig behandling. Kroppen hennes responderer bra på medisinene og hun er på bedringens vei.

– En annen dame var ikke like heldig. Hun dro til sykehuset med Malaria, men siden symptomene er så like ebola, ble hun lagt på isolasjonsavdelingen sammen med mange ebolasmittede. Der måtte hun ligge i tre dager før hun fikk svar som viste at hun testet negativt for ebola. Alle er redde for å reise til sykehusene nå. Takk og pris for at noen få leger fortsatt står på.

– Får ikke fly om man har feber

På flyplassene sjekker de alle passasjerene for blant annet feber.

– Man får ikke lov til å forlate landet om man har feber. Da må man vente i minimum to dager på ebolaresultater, og om de er negative kan man reise. Siden sønnen min Benjamin hadde feber, kunne vi ikke ta ham med ut tidligere. Heldigvis er han fin nå. Men nå er det jeg som har feber, sier tobarnsmoren.

KORTVARIG GLEDE: Lena Dagvold (38) møtte ektemannen Gus Dackie (34) fra Liberia for seks år siden i Norge. De har lenge sett frem til å starte et nytt litt i Liberia, og flyttet endelig inn i nybygget hus for tre måneder siden. Foto:Privat,

Ifølge Dagsvold blir massehysteriet bare kraftigere og kraftigere, og falske rykter sprer seg som ild i tørt gress.

– Mange liberiere tror at om du drar til sykehuset med ebolasymptomer, så injiserer de deg for å drepe deg umiddelbart. Folk er livredde for å bli isolert med ebolapasienter og sier det vil være en dødsfelle.

– Før trodde de fleste ikke på sykdommen, med trodde det var lureri regjeringen brukte for å få inn penger. På toppen av det hele er det noen som drar rundt og forgifter brønnene med foformaldehyde, så det har blitt helt kaos her, sier Dagsvold.

Tanten hennes har vært i kontakt med UD, som ifølge Dagsvold sier de ikke kan hjelpe.

– De foreslår kronerulling fra venner og familie, men det er mye penger, særlig siden de fleste har brukt alle sparepengene sine på ferie.

Kan søke om nødlidenhetslån

På Utenriksdepartementets nettsider står det at norske borgere fast bosatt i utlandet ikke kan forvente samme bistand som den som måtte bli tilbudt norske borgere med fast bopel i Norge. I svært kinkige situasjoner, er det imidlertid mulig å søke om et såkalt nødlidenhetslån.

– Først og fremst forsøker vi å hjelpe nordmenn i nød med å få tilgang til finansiering av en nødbillett. Vi hjelper til med å sette folk i kontakt med slektninger og til å opprette bankforbindelser. Er alle muligheter uttømt, kan ambassaden utstede et nødlidenhetslån. Dette er ikke en gave, men må betales tilbake, sier talskvinne Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet.

Hun har forståelse for barnefamiliens situasjon, og sier de har fått flere henvendelser fra nordmenn i ebola-rammede land.

– De fleste er bekymret for smitte og oppsøker informasjon, sier Salvesen.

Ifølge Salvesen, har Utenriksdepartementet ingen oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg og er bosatt i de ebola-rammede landene.

Les også

 1. Ebola-epidemien: Kjemper mot prisøkning på helsemidler

  Presidenten i kriserammede Liberia gikk hardt ut og advarte mot prisøkninger på varer som brukes i behandlingen av…

Mer om

 1. Ebola
 2. Helse
 3. Liberia

Flere artikler

 1. Her kommer ebolamedisinen til Liberia

 2. WHO erklærer ebolautbruddet en internasjonal krise

 3. Slik angriper ebola kroppen

 4. Ebolaviruset sprer seg: To personer med ebola innlagt på sykehus i USA

 5. Ebola-utbruddet i Vest-Afrika: Dumper sine døde slektninger i gatene

 6. Overlege ved Folkehelseinstituttet: - Ikke vær redde for å reise på ferie

Fra andre aviser

 1. Ebolavaksine kan snart være klar

  Bergens Tidende
 2. USA kan sende opptil 4000 soldater til ebola-kamp

  Aftenposten
 3. Ebolamedisin kan igjen testes på mennesker

  Bergens Tidende
 4. Norsk kvinne ebola-smittet

  Aftenposten
 5. - 1,4 millioner kan være Ebola-syke innen januar

  Bergens Tidende
 6. WHO: Over 120 helsearbeidere døde av ebola

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder