SISTE: Lærer og elev drept

Gjerningsmannen gikk fra klasserom til klasserom

Maskert mann til angrep med sverd på svensk skole - skutt av politiet

KRONAN (VG) Maskert og bevæpnet med det som skal ha vært sverd og flere kniver, gikk gjerningsmannen til angrep i kafeen på en barne- og ungdomsskole i Sverige.

 • Kari Tone Flågen
 • Kristine Hellem Aanstad
 • Christina Quist
 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Maria Mikkelsen
 • Rune Thomas Ege
 • Geir Molnes
 • Sverre Holm-Nilsen
 • Helge Mikalsen
 • Sigrid Helene Svendsen

Artikkelen er over fire år gammel

14 år gamle Laith Alazzeh sier til VG at de først trodde det var en spøk.

– Han hadde maske, svarte klær og et langt sverd. Vi kunne ikke se ansiktet hans på grunn av masken. Det var flere elever som ville kjenne på sverdet, det var et kjempestort sverd, sier 14-åringen.

Han sier at han flyktet da han innså hva som var på vei til å skje.

Ett av sverdmannens ofre døde torsdag formiddag av skadene etter angrepet, bekrefter Norra Âlvsborgs Länssjukhus (NÄL). Ifølge svensk P4 skal den drepte være en lærer ved skolen.

En annen lærer og to av barna ved skolen - ifølge politiet to gutter på 11 og 15 år - ble torsdag operert for alvorlige skader. Ved 15-tiden kom meldingen om at ytterligere et av ofrene er bekreftet drept.

– De er alle alvorlig skadet, og det dreier seg om stikkskader. Vi kan ikke si noe mer nen det foreløpig, sier Niklas Claesson, kommunikasjonssjef ved sykehuset til VG.

På en annen operasjonsstue på det samme sykehuset jobber legene for å redde livet til sverdmannen, som ble skutt og skadet av politiet.

– Situasjonen er fortsatt uoversiktlig, men vi går ut fra at det bare dreier seg om én gjerningsmann, sier Stefan Gustavsson, pressetalsmann politiet i Vest-Sverige til VG.

De første meldingene som kom til politiet i Vest-Sverige klokken 10.10 i morges vitner om den vanvittige dramatikken som utspilte seg ved Kronan skole i Trollhättan:

En gjerningsmann hadde tatt seg inn på en kafe som ligger i tilknytning barne- og ungdomsskolen. Der hadde han gått til angrep på flere elever og voksne med sverd. Ifølge politiet gikk han fra klasserom til klasserom på skolen.

- Politiet ble oppringt kl 10.10 i morges og rykket ut. Tilstanden er noe stabilsert, men det har hersket full panikk. For øyeblikket er fem personer bekreftet skadet, utenom gjerningsmannen, sier Gustavsson til VG.

Politiet til VG: Fant flere skadede

Politiet sier til VGs team utenfor skolen at det er snakk om en mann i 20-årene som tok seg inn på skolen, og hadde på seg en maske.

– Han gikk så til angrep mot elever og ansatte på skolen. Politiet ble tilkalt, og vi traff ham og han ble ufarliggjort. Da vi kom inn på skolen fant vi en skadet voksen mann, vi fant også en død voksen mann. I tillegg fant vi to ungdommer som også er skadet, sier politiet til VG.

Advarte mot kafeen timer før angrepet

Kafeen ligger i direkte tilknytning til skolen, men er etter det VG får opplyst åpen for allmennheten. I det samme bygget er det også bibliotek, et slags kulturhus og et servicesenter.

Bare timer før mannen gikk til angrep mot skolen, advarte lokalpolitikere mot sikkerheten ved skolen -og mente kafeen burde stenges umiddelbart.

LES HELE SAKEN: Lærere fryktet for elevenes sikkerhet

– En voksen mann ble skadet i skolens kafé, voksne og barn forlot skolen raskt. Når politiet går inn i skolen senere får vi meldinger om at det høres skuddløsning inne på skolen. Gjerningsmannen ble skutt av politiet, og tilstanden er ukjent, melder politiet i en pressemelding.

Uvisst motiv i kke elev ved skolen

Det er foreløpig ukjent hvorfor mannen angrep skolen, og hva slags motiv han kan ha hatt. Ifølge politiet var gjerningsmannen ikke elev ved skolen.

– Eksakt hva dette handler om har vi ikke svar på nå, men vi har et antall personer som er skadet, og en gjerningsmann som trolig er skutt, sier Gustafsson hos politiet i Västra Götaland til TT.

Artikkelen fortsetter under bildet

Politiet kan ikke si noe om alvorlighetsgraden på skadene til de fire skadede.

– Det gjenstår nå veldig mye arbeid for politiet, skolen og kommunen. Særlig mer kan vi ikke si nå. Telefonen står ikke stille. Vi regner med at det er mange redde foreldre som nå trenger avklaring, sier politiet til VG.

Ble meldt død - så ble meldingen trukket

Flere svenske medier meldte først at gjerningsmannen ble drept etter at han ble skutt av politiet. Den opplysningen ble senere trukket tilbake.

Ifølge sykehuset er gjerningsmannen alvorlig skadet, og opereres torsdag ettermiddag for skadene.

En politimann står i nærheten av skolen Kronan etter angrepet torsdag. Gjerningsmannen skal være skadet på sykehus, mens minst en person skal ha mistet livet. Foto: Helge Mikalsen , VG

Kronan skole ble bygd i 2009, og ligger sentralt i Trollhättan. Ifølge skolens hjemmesider har den om lag 400 elever.

Trollhättan kommune skriver at skolen satser ekstra på matte og tekniske fag, og samarbeider blant andre med Volvo Aero.

Kommunalråd i Trollhättan, Fahimeh Nordborg, sier til VG at de vil holde et krisemøte i kveld.

– Nå forsøker vi å roe ned personalet. Vi vet ikke så mye annet enn at gjerningsmannen er hardt skadet, og at ett av ofrene er død. Det er veldig tragisk. Vi skal ha et krisemøte i kveld. Men vi må vite mer før vi kan uttale oss noe mer, sier Nordborg, som også sitter i utdanningskomitéen i kommunen.

Hun opplyser at 90 prosent av elevene på skolen har minoritetsbakgrunn. Ifølge Nordborg har skolen slitt med integrering.

– Jeg vet ikke noe om hva gjerningsmannens motiv har vært, understreker Nordborg.

HER SKJEDDE ANGREPET: Det var på denne kafeen, som ligger i tilknytning til Kronan skole, at gjerningsmannen skal ha angrepet flere med sverd. Foto: Trollhättan Stad ,

SKUTT AV POLITIET: Politipatruljer utenfor skolen i Trollhättan i minuttene etter at gjerningsmannen gikk til angrep på kafeen i tilknytning til skolen. Foto: AFTONBLADET ,

Mer om

 1. Skoleangrepet i Trollhättan
 2. Sverige

Flere artikler

 1. Eleven Laith (14): – Læreren min ble stukket med sverd

 2. Bohsra gjemte seg for gjerningsmannen: - Læreren vår reddet oss

 3. Elevassistent Lavin Eskandar (20) ville beskytte elevene - ble drept

 4. Elev: Gjerningsmannen poserte med elevene

 5. Moren i sorg: Ahmed Hassan ble offer for skoleangrepet i Sverige

Fra andre aviser

 1. To drept og to alvorlig skadet i sverdangrep på skole i Sverige

  Aftenposten
 2. Fire barn i samme familie på skolen da drapsmannen slo til

  Bergens Tidende
 3. Tok selfies før han angrep

  Bergens Tidende
 4. Politiet i Sverige: Mener skoleangrepet i Sverige var planlagt - fant selvmordsbrev

  Aftenposten
 5. Politiet bekrefter at skoleangrep var hatkriminalitet

  Bergens Tidende
 6. To drept på skole i Trollhättan: - Kunne følge blodsporene i gangene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder