KAN VÆRE USKYLDIG DØDSDØMT: Carlos DeLuna måtte bøte med livet i 1989 for et drap han ikke hadde begått, ifølge en ny rapport. Foto: Afp

KAN VÆRE USKYLDIG DØDSDØMT: Carlos DeLuna måtte bøte med livet i 1989 for et drap han ikke hadde begått, ifølge en ny rapport. Foto: Afp

Rapport: Feil mann ble henrettet

Amnesty: Støtter vårt krav om å avskaffe dødsstraff

(VG Nett) Forskere mener å ha bevis for at Carlos DeLuna ble straffet med døden for et drap han ikke hadde begått.

Målfrid Bordvik
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det viser en ny rapport som ble lagt frem tirsdag, melder nyhetsbyrået AFP. Jusprofessor James Liebmann og fem av hans studenter ved Columbia School of Law har brukt fem år på å fordype seg i drapssaken fra Texas i 1983.

Carlos DeLuna (27) ble henrettet i 1989 etter en «meget ufullstendig etterforskning», ifølge rapporten.

- Det er ingen tvil om at etterforskningen var en fiasko, sier professor Liebman til AFP.

DeLuna befant seg nær åstedet den kvelden for 29 år siden da Wanda Lopez, en enslig mor, ble knivstukket på bensinstasjonen hun jobbet i, i byen Corpus Christi. DeLuna lignet på drapsmannen av utseende og hadde til og med samme fornavn. Men han var altså likevel ikke gjerningsmannen, ifølge den nye rapporten på nær 800 sider.

- DeLuna ble dømt til døden kun basert på øyenvitneskildringer, til tross for at en rekke tegn tyder på at han uskyldig, sier Liebman.

Felt av ett vitne

Forfatterne av rapporten har funnet mange feiltrinn og tapte ledetråder fra politiet sin side som til slutt resulterte med at DeLuna ble dømt for et drap begått av en annen mann, Carlos Hernandez.

- Alt gikk galt i dette tilfellet, sier Liebman.

DeLuna ble pågrepet 40 minutter etter drapet, ikke langt fra bensinstasjonen. Han ble identifisert av et vitne som sa han så en mann iført grå skjorte løpe fra stedet mot nord. DeLuna ble fanget i øst, ikledd hvit skjorte. Til tross for motstridende opplysninger, ble DeLuna arrestert og senere henrettet med giftsprøyte.

- Jeg gjorde det ikke, men jeg vet hvem som gjorde det, sa DeLuna selv den gang, og fortalte at han så Hernandez inne på bensinstasjonen.

DeLuna forklarte at han løp fra politiet fordi han var prøveløslatt og hadde drukket.

Aktor i saken mot DeLuna, Steve Schiwetz, har ikke lest rapporten, men avviser forskernes påstander.

- Hva kan jeg si? Disse folkene er korsfarere, sier Schiwetz til The San Antonio Express-News.

Annen mann skal ha tilstått

Hernandez ble senere fengslet for å ha drept en annen kvinne, og skal flere ganger før han døde ha innrømmet å ha drept Wanda Lopez mens han satt fengslet.

Forfatterne av rapporten mener saken illustrerer alvorlige feil i det juridiske systemet i USA.

- Feilene i systemet, som førte til at DeLuna ble uriktig dømt og henrettet, fortsetter å sende uskyldige menn i døden i dag, heter det i rapporten.

Amnesty: Støtter kravet om å avskaffe dødstraffen

- Bare det faktum at det alltid er en risiko for å henrette uskyldige mennesker støtter vårt absolutte krav om å avskaffe dødsstraffen, sier Ingvild Gjone Lyberg, kommunikasjonssjef i
Amnesty International til VG Nett, etter å ha lest saken om DeLuna.

Siden 1973 har 140 personer blitt løslatt fra dødscelle i USA etter at det ble bevist at de var uskyldige, ifølge Amnesty.

- Mange hadde sittet i årevis. For noen av disse personene hadde det allerede blitt fastsatt en henrettelsesdato, men henrettelsen ble utsatt bare timer før den skulle finne sted, sier Lyberg.

- Noe som går igjen i disse sakene er ufullstendig arbeid fra politiets eller påtalemyndighetenes side, bruk av upålitelige vitner, gal bevisførsel,falske tilståelser eller ufullstendig forsvarsarbeid.

Frykter diskriminering

Hun sier andre dødsdømte har blitt henrettet i USA, til tross for at det var stor tvil om deres skyld, og nevner Troy Davis som eksempel.

42 år gamle Davis, som var svart, var dømt til døden for drapet på en hvit politimann i 1989. Til tross for at det ikke fantes noen fysiske beviser mot ham, og sju av de ni vitnene i saken senere trakk tilbake sine vitnemål, ble dommen gjennomført i fjor. Saken opprørte mange.

Amnesty reiser spørsmål ved om svarte og hvite får samme behandling i rettssystemet i USA.

- Det blir drept like mange hvite personer som svarte personer i USA, men 80 prosent av de dødsdømte har drept en hvit person. En svart person som dreper en hvit har 11 ganger større risiko for å bli dødsdømt enn en hvit person som dreper en svart person, sier Lyberg.

Amnesty International kjenner også til at uskyldige har blitt dømt til døden i andre land, for eksempel Jamaica, Japan, Kina, Nigeria og Tanzania.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder