USA vurderer IS-angrep i Syria

Storbritannia vil stoppe IS-rekruttering

OKKUPERT: Irakiske sikkerhetsstyrker har stått stand i byen Amerli, som har vært okkupert av den ekstremistiske gruppen Den islamske stat (IS) i to måneder. Foto:Ali Al-bayati,AFP

Humanitær krise på trappene i den irakiske byen Amerli: FN frykter massakre i IS-beleiret by

Lansbybefolkningen mener verden har snudd ryggen til dem.

  • Emil Mogård

Artikkelen er over fem år gammel

I to måneder har tusenvis av sjiaer vært under beleiring av Den islamske stat (IS) i den irakiske byen Amerli. Null elektrisitet, knapphet på mat og medisiner gjør forholdene ekstremt vanskelig for de om lag 20.000 menneskene som bor drøye 180 kilometer fra Iraks hovedstad Bagdad, melder BBC.

USA har nå rettet oppmerksomheten mot situasjonen i Amerli, i frykt for en tilsvarende massakre som i Sinjar tidligere i august. Majoriteten av byens innbyggere tilhører den etniske gruppen turkmenere, og blir i likhet med Yezidiene massakrert og forfulgt for deres religion. Men i motsetning til Yezidene som fikk nød- og militærhjelp fra amerikanerne er det ennå ikke planlagt noen nødhjelp for turkmenerne.

I deres øyne har verden snudd dem ryggen, ifølge BBC.

Se bildespesial: Flukten fra fjellet

Frykter humanitær krise

– Situasjonen for Amerli-befolkningen er desperat og krever umiddelbar handling for å unngå massakre av deres folk, sier leder for FNs delegasjon i Irak Nickolay Mladenov til CNN.

Matforsyninger blir fløyet inn av den irakiske hæren, men det er ikke nok til alle. Mladenov sier at landets allierte og det internasjonale samfunn må komme på banen og bistå regjeringen.

Storbritannias forsvarsminister Phillip Hammond har tidligere uttalt at britene holder et nært øye med situasjonen, og at de i prinsippet støtter en internasjonal hjelpeaksjon for de rammede i Amerli, ifølge Telegraph

USA vurderer nye IS-angrep

Så langt har USA vært lunkne til å gå til angrep mot IS-grupperinger i Syria. Men etter den brutale henrettelsen av den amerikanske journalisten James Foley ser det ut til at pipen har fått en annen lyd.

– Går du til angrep mot amerikanere, så kommer vi etter deg, uansett hvor dere er, sier presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver Benjamin Rhodes, ifølge Telegraph.

AVVENTENDE: Amerikanerne har foreløpig foretatt seg lite med de IS-gruppene som herjer i Syria, og Obama har så langt vært avventende til et eventuelt angrep. Foto:Susan Walsh,AP

Det er fortsatt ikke kommet noen offisiell uttalelse om at et angrep er nært forestående. For to uker siden begynte amerikanerne med luftangrep mot IS i nord-irak, med støtte fra kurdiske og irakiske styrker.

70 jihadister drept

Fredag ble det meldt at minst 70 IS-terrorister hadde blitt drept av syriske regjeringsstyrker i den nordlige provinsen Raqqa i Syria de siste 48 timene, ifølge Daily Star.

Etter IS' framrykk i de nordlige provinsene Raqqa og Aleppo utførte syriske myndigheter, for første gang, intensive luftangrep mot den ekstremistiske gruppen.

Vil stoppe britisk rekruttering

Torsdag feiret den britiske fremmedkrigeren Khadijah Dare IS' henrettelse av den amerikanske journalisten James Foley, samtidig som hun oppfordret andre unge kvinner fra Syria til å delta i krigen.

Britiske statsborgere utgjør omtrent en av fire av alle europeiske fremmedkrigere som er lojale til IS. Estimatet er at 500 av 2000 europeiske fremmedkrigere for IS er fra Storbritannia, skriver The Independent.

Det ønsker Storbritannias innenriksminister Theresa May å sette en stopper for. Hun håper å iverksette flere lover som hindrer ekstremister å rekruttere flere fremmedkrigere gjennom å fritt få proklamere sin ekstremistisk ideologi på britisk jord, ifølge Telegraph.

STRAMMER INN: Storbritannias innenriksminister planlegger å iverksette nye lover som skal motvirke rekrutteringen av britiske borgere til IS. Foto:Andrew Winning,Reuters

Mer om

  1. Irak
  2. Syria

Flere artikler

  1. FN: IS drepte 670 mennesker i fengselsmassakre

  2. Obama har sendt droner til Syria

  3. Britisk Khadijah: Hun ønsker å bli første kvinne til å halshugge vestlige fanger i Syria

  4. Syria til USA: Velkommen i kamp mot terror

  5. USA bomber IS-opprørere i Nord-Irak

  6. Britenes statsminister: Advarer mot en terrorstat på grensen til Europa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder