POPULÆR: Forfatter og skuespiller Sushmita Banerjee på en nyhetskonferanse i 2002 hvor hun promoterer filmen «Escape from Taliban», som tok utgangspunkt i hennes eget liv. Foto: AFP

Indisk forfatter og skuespiller skutt og drept

Norsk-pakistansk filmprofil til VG: - Veldig sørgelig

Den profilerte indiske skuespilleren og forfatteren Sushmita Banerjee ble skutt og drept av militante i Afghanistan torsdag.

  • Sofia Storhaug
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hun døde bare 49 år gammel.

Ifølge politioverbetjent Dawlat Kan Zadran, ble Banarjee skutt og drept utenfor sitt hjem i Paktika-provinsen, skriver CNN på sine hjemmesider i dag.

Fant 20 kulehull

Liket ble funnet dumpet utenfor den religiøse skolen i utkanten av Sharana, hovedstaden i provinsen.

- Vi fant rundt 20 kulehull på kroppen hennes, forteller overbetjenten til nyhetskanalen.

Nå mistenker det afghanske politiet at det er taliban som står bak det grusomme drapet. Angivelig skal de ha brutt seg inn i leiligheten hennes natt til torsdag, satt bind for øynene hennes og bundet opp hennes mann. De skal deretter ha tatt Banarjee med seg videre.

Banarjee var svært kjent i hjemlandet og fikk internasjonal oppmerksomhet etter at hun laget Bollywood-filmen «Escape from Taliban», en kontroversiell film som omhandlet kvinneundertrykkelse og dødsstraff.

Forfatteren har også jobbet som helsearbeider og var opptatt av kvinners helse.

Sørgelig

Den norsk-pakistanske skuespilleren og filmprodusenten, Nasrullah Qureshi tar nyheten om drapet med sorg.

- Hun var en kjent forfatter, og skrev om kvinnesaker. Mange så opp til henne, og hun var populær både i India og Afghanistan. Sushmita ble sett på som en rollemodell for unge kvinner som ville gjøre noe med livet, og jeg føler med familien hennes.

- Det er få kvinner som kommer så frem med det de skriver, men hun var en av dem, så dette er veldig sørgelig, sier han til VG.

Banarjees sterke meninger rundt kvinners rettigheter ble svært dårlig mottatt blant talibanere, i hjemlandet Afghanistan, og forfatteren har måttet leve store deler av livet i skjul.

- På grunn av all motstanden hun møtte i hjemlandet levde hun et liv i frykt. Dessverre viser det seg i dag at den frykten var reell, påpeker Qureshi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder