BESKYTTER SEG: Dr. Kent Brantly (til høyre) og en annen helsearbeider har på seg beskyttelsesutstyr mens de behandler en pasient ved ELWA-sykehuset i Monrovia, Liberia. Det innfelte bildet er av Peter Piot som var med å oppdage ebola-viruset i 1976. Foto:Samaritan's Purse og Leon Neal,REUTERS, AFP

Professoren som oppdaget ebolaviruset: - Jeg ville ikke vært redd for å sitte ved siden av en ebolasmittet på T-banen

Mannen som oppdaget ebolaviruset i 1976 mener det er i ferd med å spre seg en ubegrunnet frykt for å bli smittet den dødelige sykdommen.

 • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over seks år gammel

27 år gammel var Peter Piot med å oppdage ebolaviruset i 1976. Den belgiske vitenskapsmannen fikk tilsendt en blodprøve fra en avdød nonne i Zaire, som nå heter Den demokratiske republikken Kongo, og laboratoriet Piot jobbet ved isolerte virustypen som siden har herjet i Afrika med jevne mellomrom.

Det siste utbruddet i Vest-Afrika har så siden mars rammet 1201 personer, hvorav 672 er døde, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Sierra Leones president har erklært unntakstilstand og setter nå inn sikkerhetsstyrker for å isolere områdene som er hardest rammet.

Også europeiske land stålsetter seg i frykt for at viruset kan komme til kontinentet via flypassasjerer. Britiske myndigheter holdt krisemøte onsdag for å klarere hvordan de vil takle et eventuelt ebola utbrudd i landet.

Frykter ingen stor spredning

Piot, som er tidligere leder for FN-programmet UNAIDS og nå leder den prestisjetunge London School of Hygiene and Tropical Medicine, mener imidlertid at det nå er i ferd med å spre seg en ubegrunnet frykt for ebola-smitte.

Selv om ebola-pasienter settes på fly til Europa, USA eller et annet land i Afrika «tror jeg ikke det vil føre til en stor epidemi», sier han til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg ville ikke vært bekymret for å sitte ved siden av noen med ebolaviruset på T-banen, så lenge de ikke spyr på deg eller lignende. Dette er en infeksjon som krever veldig nær kontakt for å bli smittet, legger han til og konkluderer:

– Jeg er ikke bekymret for at befolkningen her blir smittet.

Artikkelen fortsetter under grafikken!

Foto:,

Norge har god beredskap

Piots holdning er dermed i tråd med norske helsemyndigheter, som mener det er liten sjanse for et ebola-utbrudd i Norge.

- Det er svært lite sannsynlig at det kommer syke personer hit, men det kan skje. Dersom det skjer vil de umiddelbart bli lagt på isolat, og vi vil kontakt alle personer vedkommende har vært i kontakt med, sier overlege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttets Avdeling for infeksjonsovervåkning til VG.

- Har dere noen form for beredskap dersom det skjer?

- Vi har en generell beredskap mot smittsomme sykdommer, som også vil komme til anvendelse dersom det blir påvist ebola. Det er lovpålagt å varsle oss umiddelbart dersom man mistenker smitte, slik at vi raskt kan sette i gang tiltak, sier hun.

Ebola smitter gjennom direkte kontakt med infisert blod, avføring, svette, seksuell kontakt med infisert person og ubeskyttet behandling av ebola-omkomne og smittebærende gjenstander.

Intet reiseforbud

WHO mener det ikke er grunnlag for å utstede reiseforbud eller stenge grensene til landene som er rammet av ebola-utbruddet.

Det internasjonale luftfartsforbundet, IATA, uttaler at det er liten smittefare dersom en ebola-pasient reiser sammen med andre passasjerer, melder nyhetsbyrået Reuters.

IATAs uttalelse kommer etter at de i flere dager har konsultert med WHO og FNs luftfartsorgan ICAO, etter at en person døde av ebola etter å ha reist med et passasjerfly fra Liberia til Nigeria via Togo.

Nigerias største flyselskap, Arik Air, har allerede stanset flyginger til mellom Sierra Leone og Liberia. Også flyselskapet Asky nekter å fly her.

Smittet gjennom begravelsesseremonier

Da Piot tidlig i sin karriere undersøkte ebolaviruset nærmere, fant han ut at det smittet blant annet gjennom at sprøytespisser ble brukt på flere personer, samt at lik ble vasket før begravelsesseremonier.

– I mange kulturer vaskes de døde med bare hendene, uten hansker. Noen som har dødd av ebola er dekket av virus gjennom oppkast, diaré og blod. Det er slik du får virus-utbrudd og det samme skjer nå i Vest-Afrika, sier han.

Han minner om at Sierra Leone og Liberia har gått gjennom tiår med borgerkrig.

– Landene forsøker å gjenoppbygges og det er en total mangel på tillit til myndighetene. Dette kombinert med fattigdom og et svært dårlig helsevesen tror jeg er forklaringen på at vi ser slike omfattende utbrudd nå, sier han og legger til at lokale helsearbeidere ofte ikke er utstyret med beskyttelsesutstyr eller hansker.

Mer om

 1. Helse
 2. Ebola

Flere artikler

 1. Ebola-utbruddet i Vest-Afrika: Dumper sine døde slektninger i gatene

 2. Unntakstilstand i ebolarammede Sierra Leone

 3. Epidemi herjer i Vest-Afrika: Topplege ble offer for dødsvirus

 4. Slik angriper ebola kroppen

 5. Politi-isolerer områder med ebolasmitte

Fra andre aviser

 1. Ebolaforsker: - Neppe stor epidemi i nye områder

  Bergens Tidende
 2. Ebolaforsker: - Neppe stor epidemi i nye områder

  Fædrelandsvennen
 3. Norske helsemyndigheter overvåker ebolautbrudd

  Aftenposten
 4. WHO: Over 120 helsearbeidere døde av ebola

  Bergens Tidende
 5. Ebola-rammede land stenger grensene

  Aftenposten
 6. «Jeg har stor respekt for viruset, og forventer tøffe tak. Det er mye menneskelig lidelse

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no