DØD: Ian Paisleys kone, Eileen bekreftet fredag at ektemannen er død. Han var adlet med tittelen baron Bannside, var gjennom flere årtier en av de mest profilerte politikerne på protestantisk side i nordirsk politikk. Foto:Paul Faith,Pa Photos

Ian Paisley er død

Ian Paisley. den tidligere lederen for Democratic Unionist Party, samt Nord-Irlands førsteminister, er død. Det opplyser hans kone.

Artikkelen er over fem år gammel

Paisley var parlamentsmedlem i 40 år, fra 1970, og var kjent som en ytterligående protestant og sterk motstander av katolisisme. Paisley ble 88 år gammel.

Etter at Paisley trakk seg som partileder og førsteminister i 2008 var det ventet at han ville gi seg også som parlamentariker ved valget i 2010.

Men da det nye unionistpartiet Traditional Unionist Voice (TUV) stakk av med mange av DUPs stemmer ved fjorårets valg til Europaparlamentet, signaliserte Paisley at han kunne tenkes å ta gjenvalg.

Ian Paisley, som var adlet med tittelen baron Bannside, var gjennom flere årtier en av de mest profilerte politikerne på protestantisk side i nordirsk politikk. Han sto for en sterkt britiskvennlig linje, og var en svoren fiende av de katolske republikanerne.

Lenge var han den uforsonlige protestantiske pastoren og politikeren som var en svoren tilhenger av at Nord-Irland fortsatt skulle være en del av Storbritannia.

Han gikk også under kallenavnet «Dr. No» for i årevis å ha svart bastant «nei!» og «aldri!» på ethvert forslag om fredsavtale.

Men etter at fredsprosessen i Nord-Irland for alvor kom i gang mot slutten av 1990-årene, viste han stor forsoningsvilje. Han ble i 2007 førsteminister i en nordirsk selvstyreregjering der alle de større politiske partiene i provinsen var representert.

I denne regjeringen samarbeidet han tett med Martin McGuinness fra det republikanske partiet Sinn Féin, som tidligere var regnet som IRA-geriljaens politiske fløy.

De utviklet et så tett og godt samarbeid at de på slutten av samarbeidsperioden bare ble kalt «de leende brødrene» etter et britisk barneprogram på TV.

I en følelsesladet avskjedstale på TV da han gikk av i 2008 snakket Paisley om sitt håp om at stabiliteten og freden som nå er i Nord-Irland vil vare og utvikle seg videre.

– Det har vært en fantastisk utvikling i Nord-Irland, og kjære Gud, vi vil se at det bærer frukter, sa han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder