OM RUSSERNE: Thorvald Stoltenberg taler til Nordisk Råd i Stockholm i dag. Han råder til dialog med Russland. Foto:Magnus Frderberg,norden.org

Thorvald Stoltenberg: - Vi må forstå russerne

Vi må slutte med retorikken fra den kalde krigen, og forstå russerne, selv om vi ikke aksepterer det de gjør, formante Thorvald Stoltenberg på møtet i Nordisk Råd i Stockholm i dag.

Publisert:

– Vi kan ikke skape sikkerhet uten Russland, og heller ikke mot Russland, sa Thorvald Stoltenberg i sitt foredrag om den sikkerhetspolitiske og utenrikspolitiske situasjonen i Norden.

– Det er viktigere enn noen gang at vi står samlet og asamarbeider på disse områdene. Anneksjonen av Krim og den militære situasjonen i Øst-Ukraina har skapt en naturlig uro, sa han.

Og mente løsningen på det var åpenbar:

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen roper på et nærmere nordisk samarbeid om forsvar og sikkerhet.

DIPLOMATI: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa på en pressekonferanse i mai i år at han var villige til å bruke alle diplomatiske midler for å få slutt på konflikten i Ukraina. Foto:Maxim Zmeyev,Reuters

Stoltenberg viste i foredraget til VGs eksklusive intervju med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, sist lørdag:

«Det at våre land er naboer i nord …, forutsetter et nært samarbeid. … Vi går ut fra det er i vår felles interesse å unngå at utviklingen av vårt samarbeid lider under en ugunstig konjunktur», sa Lavrov til VG.

Jeg deler utenriksminister Lavrovs syn. Det er viktig å videreføre det regionale samarbeidet i nord. Nettopp i en tid med uro må vi holde en dialog i gang. Det klarte vi i nord under den kalde krigen. Det må vi klare i dag, sa Stoltenberg i morges.

Norden opplever usikkerhet etter det som har skjedd på Krim og i Øst-Ukraina.

– Vi vet at russere flest opplever den europeiske situasjonen annerledes enn vi i vest, og vi vet at Putin har en sterk folkelig støtte. Derfor må vi prøve å danne oss et bilde av hvordan Putin og hans folk tenker, sa Stoltenberg.

Og mente vi må se litt bakover, for å forstå nåtid og fremtid:

– Det er 25 år siden Berlin muren falt. En lite gunstig periode sett med russiske øyne. Deres historie i Europa har vært preget av tapt innflytelse, gradvis tilbaketrekking og svekkede posisjoner. Mange russere opplevde nok denne utviklingen som ydmykende.

POPULÆR: President Valdimir Putin er populær i hjemlandet, og det er viktig å forstå hvorfor, mener Thorvald Stoltenberg. Foto:Maxim Shemetov,

Stoltenberg mener det er forståelig at mange russere ønsker å bremse denne utviklingen, og at de ønsker å trekke til seg russere i sitt nære utland.

– Vi må ta det som utgangspunkt for en analyse, og at Putins langsiktige mål er å befeste en russisk stormaktsposisjon i et område der de tidligere sovjetstatene inngår. Jeg har selvsagt ingen forståelse for det russerne gjør i Ukraina. Men vi må altså forsøke å forstå hvordan russiske politikere tenker. Forstår vi ikke det, er det vanskeligere å forholde seg til dem.

Thorvald Stoltenberg mener Norge og EU måtte reagere med sanksjoner overfor Russland. Men han advarer dem som hisser til kamp:

– Jeg noterer også, med bekymring, at enkelte bruker denne vanskelige situasjonen til å vekke til live retorikken fra den kalde krigen. Dagens europeiske situasjon er helt ulik den vi hadde under den kalde krigen.

– Det er ikke noen andre enn meg som var aktiv politiker under den kalde krigen, og fortsatt kan stå her og tale i dag. Da kan jeg tillate meg å være litt bedrevitende, sa Stoltenberg til VG.

Han mener kald krigsretorikken også kan føre til at sikkerhetsutfordringene i andre deler av verden, særlig iMidtøsten og Nord-Afrika, blir trengt bakgrunnen.

– I mange av disse landene forsøker religiøse ekstremister å ta makten, for eksempel ISIL, terrororganisasjonen som vil etablere "Den islamske staten." Her står vi overfor store sikkerhetsutfordringer for vestlige land og ikke minst for Russland.

SØTET BUDSKAP MED KARAMELL: I september 2009 overleverte Thorvald Stoltenberg sin rapport om nordisk utenriks- og sikkerhetspolitisk samarbeid under det ekstraordinære nordiske utenriksministermøtet på Voksenåsen i Oslo. Fra venstre daværende utenriksministrene Jonas Gahr Støre (Norge), Alexander Stubb (Finland), Carl Bildt (Sverige) og Islands Össur Skarphéðinsson. Alle tygger på en smørbukk de har fått av Stoltenberg. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Tiden er inne for å etablere en nordiske forsvars- og sikkerhetskommisjon som kan, sette seg ned og identifisere når og hvordan konkrete forslag skal følges opp, sa Stoltneberg til Nordisk råd.

– Utgangspunktet for kommisjonen må være at et nordisk samarbeid skal komme i tillegg til samarbeidet i NATO og EU. Det vil gi oss bedre muligheter til å ivareta våre interesser og møte krav som stilles til oss fra organisasjoner vi er med i. Hvis vi ikke samarbeider, vil våre forsvar bli redusert. Ingen land alene kan bære de høyteknologiske kostnadene som kommer, sier han til VG.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder