Skutt i hodet av Taliban for to år siden - i dag fikk hun fredsprisen

FREDSPRISVINNER: Malala Yousafzai ble hedret for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom. Foto:Susan Walsh,AP

Malala fikk gladnyheten på skolen

Malala var på skolen i Birmingham i England da hun fikk beskjed om at hun er årets fredsprisvinner.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fem år gammel

- Malala er på skolen som normalt i dag, sier en talskvinne til AFP.

Pressekonferansen skal etter planen holdes i skolebiblioket Edgbaston High School i en velstående del av den engelske byen kl 17.30 norsk tid.

Her har hun holdt til med sin familie siden ytterliggående islamister har truet med å drepe henne i hjemlandet Pakistan.

For to år siden ble den 1,52 meter høye skolejenta skutt i hodet av Talibankrigere for sin uredde kamp for pakistanske jenters rett til skolegang. Idag hylles 17 åringen både ute i verden og hjemme.

SKUTT I HODET: Her blir den unge da 14 år gamle Malala fraktet på en båre til sykehuset etter å ha blitt skutt i hodet. Foto: AFPMohammad Rehman,

- Pakistans stolthet

– Hun har gjort sine landsmenn stolte. Hennes prestasjoner er uten sidestykke. Gutter og jenter i verden bør følge hennes eksempel. Malala er Pakistans stolthet, sier Pakistans statsminister Nawaz Sharif.

Også NATOs generalsekretær gratulerer skolejenta.

– Malala er et fantastisk menneske. Hun gjør et veldig sterkt inntrykk på alle hun møter, sier Jens Stoltenberg.

Send dine gratulasjoner til vinnerne!

Yousafzai ble kjent som utdanningsforkjemperen som overlevde et Taliban-attentat og var allerede i 2013 manges favoritt til å motta Nobels fredspris. Da hun besøkte kronprinsfamilien på Skaugum i juni i år delte hun sine tanker om en fredspristildeling med NTB:

– Jeg bør ikke få fredsprisen akkurat nå, for det er litt for tidlig. Men når jeg ser at jeg har bygd hundrevis av skoler, og tusenvis av barn er på skolen og får utdanning av god kvalitet – når jeg har nådd mitt mål – da fortjener jeg det.

Brente skolene

Yousafzai ble født inn i en pasjtunsk, sunnimuslimsk familie i Mingora, en by omkranset av høye fjell i Swat-dalen nord i Pakistan, i 1997. Faren, en poet og skolelærer, tok tidlig ansvar for utdanningen hennes og lærte henne å stå opp mot urett.

I 2007 rykket Taliban inn i dalen. De neste årene var fylt av krig og uro, og Malala opplevde hvordan Taliban systematisk ødela og brente ned jenteskolene i området.

I 2009 begynte hun å skrive om sin tunge hverdag under Taliban i blogginnlegg på BBC, under psevdonymet Gul Makai, navnet til en pasjtunsk heltinne. Hun ble advart av Taliban, som krevde slutt på kritikken, men Malala lot seg ikke stanse.

Eneste stemme

I 2011 mottok hun Pakistans første fredspris og ble nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.

Livet til det som nå er historiens yngste fredsprisvinner tok en brå vending i oktober 2012. Da gikk tungt væpnede talibankrigere til angrep idet hun skulle ta bussen til skolen og skjøt den spinkle 15-åringen i hodet.

Drapsforsøket har gjort henne til verdens mest kjente 16-åring. Selv husker hun ingenting av angrepet.

Skutt i hodet

Venner og vitner har fortalt henne hva som skjedde. En ung mann stoppet

BEHANDLET I ENGLAND: Her er et bilde fra Malala da hun fikk behandling ved Queen Elizabeth Hospital i Birmingham i starten av oktober 2012. Foto:AP,

skolebussen, mens en annen gikk inn bakdøren og spurte etter Malala.

- Jeg kunne ikke svare. Han ga meg ikke tid. Han kjente meg igjen fordi jeg ikke skjulte ansiktet mitt. Alle jentene hadde skjult ansiktet, men mitt ansikt kunne du se. Derfor skjøt han meg, fortalte hun til Fredrik Skavland ifjor.

To av hennes skolevenner ble også såret i skuddvekslingen. Malala skulle straffes for sin standhaftige kamp for at jenter i det sterkt konservative stammeområdet i Pakistan skulle få gå på skolen.

Skuddene mot hodet hennes fikk helt motsatt effekt: Plutselig nådde hennes kamp nyhetsoverskriftene i hver avkrok av verden.

Verdenskjent over natten

Hennes vei tilbake gikk via et pakistansk millitærsykehus og spesialistbehandling i England ble tett fulgt av medier verden rundt. i januar 2013 ble hun utskrevet fra sykehuset. Siden det har hun bodd i England og vært en stemme som store deler av verden har lyttet til.

- For et år siden dro jeg hjemmefra for å gå til skolen, og jeg returnerte aldri, var det første hun sa etter at hun kom ut av Queen Elizabeth Hospital i Birmingham.

FØRSTE SKOLEDAG: Her er Malala avbildet på vei til sin første skoledag etter sykehusoppholdet. Dette var i mars i fjor i Birmingham. Foto:APLiz Cave,

I et intervju med VG i juni iår åpnet hun imidlertid for å returnere til hjemlandet.

- Jeg vil reise hjem til Pakistan, men først må jeg få selvtillit og styrke nok... Det eneste jeg mangler, er utdannelse. Jeg vil utdanne meg, og så vende tilbake, sa Malala.

- Snakk til alle jenter

På sin 16-årsdag i sommer sto hun på FNs talerstol. Der så hun ikke bare de fire hundre i salen. I hodet kunne hun se flere millioner som lyttet til henne. Da tenkte hun:

- Dette er tidspunktet, Malala. Snakk for dine rettigheter og rettighetene til alle jenter som lider og sulter etter utdanning, fortalte hun i intervjuet med Fredrik Skavlan på NRK.

Et barn, en lærer og en bok

- Et barn, en lærer, en bok og en penn kan forandre verden, sa Malala med høy og klar røst fra FNs talerstol.

- Når hele verden er taus, blir selv en enkelt stemme mektig, sa Malala videre i FN talen.

TALER TIL FN: Bare måneder etter at hun returnerte til skolen holdt hun tale for FNs generalforsamling. Det skjedde den 12. juli 2013. Foto:Stan Honda,

Allerede det samme året ble hun kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer av nyhetsmagasinet Time. Hun fikk også den europeiske parlamentets menneskerettighetsprisen «Sakhrovprisen» samme år.

Får ros fra norsk-pakistanske politikere

- Jeg har møtt henne flere ganger, og jeg syns hun imponerer hver eneste gang. Hun er bevisst sin rolle og at hun er et forbilde for alle unge jenter i hele verden, sier Høyre-politiker Afshan Rafiq.

- Dette er et veldig sterkt signal til hele verden når det gjelder jenter og utdanning, og hun kommer til å sette dette på dagsorden. Bare i Pakistan er det tre millioner jenter som ikke har utdanningsmuligheter. Dette er bare de offisielle tallene - mørketallene er mye større, sier Rafiq til VG.

- Nå jubler jeg! Dette er en seier for demokratiet, for utdannelse, jenter og for Pakistan, sier Aamir Sheikh til VG.

Høyre-politiker og leder av 14. augustkomiteen har hatt tett kontakt med den unge jenta og hennes familie. I fjor ble hun invitert av den pakistanske 14. august-komiteen og Oslosenteret for Fred og Menneskerettigheter til å komme på Norgesbesøk etter sin bursdag i juni.

- Nå har jenter i hele verden grunn til å juble. Nå setter verden og Nobelkomiteen jenters rett til utdannelse høyt på dagsorden. Jeg er veldig takknemlig for at Nobelkomiteen har tatt dette på alvor, jubler Sheikh.

- Jeg snakket med Malalas far før i dag, og begge var veldig spente. Nå skal jeg ringe og gratulere henne, sier han til VG.

– For deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom, og for barns rett til utdannelse. Barn må gå på skole og ikke bli økonomisk utnyttet, sa Jagland under utdelingen på Nobelinstituttet i Oslo.

JUBLENDE GLAD: Kailash Satyarthi er her avbildet under en pressekonferanse som ble holdt like etter at han mottok den gledelige beskjeden. Foto:APBernat Armangue,

Les også:Her er Nobelkomiteens begrunnelse

- Sentral i kampen mot barnearbeid

Indiske Kailash Satyarthi er ikke like kjent som 17-åringen han deler årets fredspris med. 60-åringen har imidlertid jobbet for barns rettigheter i en årrekke.

– Han har stått sentralt i kampen mot barnearbeid. Han startet dette allerede på 1990-tallet med marsjer og demonstrasjoner i India. I 1994 så ble han veldig kjent da bidro til at tepper skulle ha merker som viser at de ikke har blitt produsert av barn, sier Jagland om inderen.

VG+:Prisverdige Malala

Hans organisasjon Bachpan Bachao Andolan har befridd over 80.000 barn fra slavearbeid. Organisasjonen har bidratt til å reintegrere barna i samfunnet og skaffe dem utdanning, skriver NTB.

Prisen deles ut i Oslo rådhus 10. desember.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder