HØR PÅ MOR: Narendra Modi besøker sin mor Hiraben for å få hennes velsignelse like etter at de første valgresultatene viser et valgskred for hans parti BJP. Foto: Saurabh Das/AP
HØR PÅ MOR: Narendra Modi besøker sin mor Hiraben for å få hennes velsignelse like etter at de første valgresultatene viser et valgskred for hans parti BJP. Foto: Saurabh Das/AP

Fattiggutten som blir Indias nye statsminister

UTENRIKS

Allerede før valgresultatet er klart, la Indias kommende statsminister Narendra Modi ubeskjedent ut seiersmeldingen på Twitter: «India har vunnet».

Publisert:

Opptellingen etter verdens største valg, har i flere timer vist at Modis hindunasjonalistiske parti BJP ligger an til et valgskred.

- Partiet får nå flertall alene i underhuset, og sammen med alliansepartnerne de gikk til valg med, vil de få et stort flertall, sier Fransesca Refsum Jensenius, forsker ved NUPI.

Modi er arkitekten bak valgkampstrategien som nærmest har utslettet Kongresspartiet som har styrt India siden 2004. Nå ser han ut til å få klart flertall i Lok Sabha, underhuset i det indiske parlamentet.

Han feiret det foreløpige resultatet ved å besøke moren Hiraben, som står ham svært nær.

Klassereisen

Den fattige lavkaste-bakgrunnen og den målrettede oppbyggingen av Narendra Modi (63) som politiker, gjør at mange karakteriserer hans klassereise som Indias svar på den amerikanske drømmen.

Nå blir den store utfordringen å levere raskt på valgløftet om å styrke Indias økonomi.

- Han har skapt veldig høye forventninger til hva han skal utrette og mange blir nok skuffet om de ikke ser tydelige forandringer ganske snart, sier Refsum Jensenius

Modi blir hyllet nasjonalt og internasjonalt for den økonomiske veksten han får æren for i delstaten Gujarat, der han har vært sjefsminister siden 2001. Men han blir også sterkt kritisert for sin manglende inngripen, da over 1000 muslimer ble drept i et sekterisk massemord i 2002. Hendelsen førte til at både USA og EU ga ham innreiseforbud..

Var uønsket i USA

Tittelen som statsminister i verdens største demokrati, vil åpne både nye og gamle dører for Narendra Modi.

- Det blir spennende å se hvordan han tas i mot internasjonalt. USA har allerede sagt at de kommer til å ønske ham velkommen dersom han blir statsminister. Men dette har vært en litt pinlig sak for dem ettersom det er velkjent at han ble nektet visum til USA i mange år fordi han forbindes med volden mot muslimer i Gujarat, sier Refsum Jensenius.

Modi er født i Gujarat-provinsen av fattige foreldre tilhørende en av de laveste kastene i India. Faren var te-selger på jernbanestasjonen, og Narendra og broren jobbet for ham en stund.

Gift som barn

Allerede som barn ble han giftet bort, men har aldri levd sammen med kona, som er lærer. Ifølge hans egen biograf er ekteskapet aldri fullbyrdet. Derimot har han et svært nært forhold til sin mor.

En middelmådig skoleelev, men er begavet debattant, med stor interesse for teaterkunst, er beskrivelsen læreren ga ham på skolen. Og han er virkelig en retoriker med sans for dramatikk, noe han har vist i sine mange valgkampopptredener.

Modi skal også være glad i å skrive dikt, selv om det strides om kvaliteten. Han er lidenskapelig opptatt av fotografering.

Tradisjonell og konservativ er karakteristikker som går igjen for å beskrive hans syn på kvinner og familie. Men han vokter seg vel for å fronte disse synspunktene offentlig. Særlig i en valgkamp der kvinners rolle i det strengt patriarkalske landet har vært satt på dagsorden for første gang.

Indias nye statsminister er god til å lage mat, og yndlingsretten hans er bhakri, en variant av det indiske brødet roti. Han faster ni dager i året.

Autoritær

Modi skal lede verdens største demokrati, men det har vært stilt spørsmål ved hvor demokratisk han faktisk er, og ønsker å være. Mange frykter blant annet at Modis styre vil bli begynnelsen på slutten av India som en sekulær stat.

RSS, den hinduistiske kulturorganisasjonen der Modi ble aktiv allerede som åtteåring, er i likhet med partiet hans BJP sterkt hindunasjonalistisk. RSS har flere ganger vært forbudt.

Hans retorikk mot det delvis selvstyrte Kashmir og det muslimske nabolandet Pakistan, er nærmest krigersk. Kritikere frykter også et enda mer klassedelt India, der middelklassen får det bedre og de fattige enda verre.

Elsket og hatet

Kritikken mot ham i Gujarat har også vært at lite eller ingenting av den økonomiske veksten har kommet de fattigste til gode, og hverken helse- eller skolesystemet er blitt bedre.

Den asketiske, pertentlige Modi, som er ekstremt opptatt av å ha nystrøkne klær, vekker sterke følelser. Hans tilhengere (særlig kvinner) elsker ham og motstanderne hater ham.

Han beskrives som sparsommelig på grensen til det gjerrige, både når det gjelder statens og egne penger.

India har de siste årene hatt en økonomisk vekst like under fem prosent og høy inflasjon. Enorme utfordringer venter for den som vil få fart på økonomien igjen.

Men løftet om nettopp økonomiske reformer og oppgjør med korrupsjon er det som har brakt Modi helt frem til statsministerstolen.

Narendra Modi er kjent som en loner, som tar avgjørelsene selv, og ikke liker diskusjoner frem og tilbake.
Nå må han vise at han kan levere.

Her kan du lese mer om