DREPT: I denne bygningen utenfor byen Abottabad i Pakistan ble Al Qaida-leder Osama Bin Laden skutt og drept av amerikanske spesialsoldater. Foto: AFP, NTB SCANPIX

Ny rapport: Slik var Bin Ladens liv på rømmen

Brukte cowboy-hatt for å unngå å bli oppdaget

Tatt i politikontroll i 2002

Bodde sammen med flere av konene sine

I ni år gjemte Osama Bin Laden seg i Pakistan før han ble drept av amerikanske spesialsoldater. En ny rapport avslører al-Qaida-sjefens liv på flukt.

Fredrik Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I desember 2001 var amerikansk etterretning rett i hælene på Osama Bin Laden. Under angrepene i Tora Bora-fjellene i Afghanistan var amerikanerne like ved å få tak i den etterlyste Al Qaida-lederen. Det skulle ta nesten ti år før de fant ham igjen.

Etter det amerikanske angrepet som tok livet av Bin Laden, satte pakistanske myndigheter ned en kommisjon som skulle komme til bunns i hvordan verdens mest ettersøkte mann kunne gjemme seg i landet uten at de kjente til det.

Den Qatar-baserte nyhetskanalen Al Jazeera har fått tilgang til rapporten fra kommisjonen. Intervjuer med Bin Ladens koner, kona til en av hans kurerer, etterretningspersonell og andre avdekker Bin Ladens liv på rømmen.

Stoppet av politiet

Bin Laden unnslapp så vidt de amerikanske etterfølgerne i 2001 og tok seg over grensen til nabolandet Pakistan. Det er ifølge rapporten uklart hvor Bin Laden befant seg de første månedene etter at han rømte. Kona til Bin Ladens kurer, Ibrahim al-Kuwaiti, beskriver imidlertid at hun reiste sammen med en glattbarbert arabisk mann fra Peshawar til Swat-dalen. Den glattbarberte mannen viste seg å være Bin Laden.

LES OGSÅ: Slik ble Bin Laden drept

I Swat-dalen skal Bin Laden ha blitt gjenforent med sin tredje kone, Amal Ahmad Abdul Fattah al-Sadah. Sammen skal de ha bodd i dalen i seks til åtte måneder. Det pakistanske politiet var da svært nær å få has på Bin Laden.

MODELL: Amerikansk etterretning bygde en modell av komplekset hvor Bin Laden skjulte seg i Abottabad. Bin Laden skal knapt ha bevegd seg ut av den øverste etasjen i hovedhuset i komplekset. Foto: AFP, NTB SCANPIX

På vei til en lokal basar ble bilen med Bin Laden stoppet av politiet for å ha kjørt for fort. Bin Ladens sjåfør ordnet imidlertid fort opp i problemet, og følget kunne dra videre. Den lokale politimannen forsto sannsynligvis ikke hvor nære han var sitt livs pågripelse.

I mars 2003 ble Khalid Sheikh Mohammad pågrepet av amerikansk etterretning. En måned tidligere hadde Mohammad vært på besøk hos Bin Laden i Swat-dalen. Nyheten om pågripelsen skal ha skapt oppstyr i Bin Laden-leiren, og al-Qaida-lederen gikk da i en periode i skjul. Hvor han befant seg i denne perioden, er fortsatt ikke kjent.

Brukte aldri mobil

Tre måneder senere hadde Bin Laden slått seg ned i et hus i utkanten av byen Haripur. Her bodde Bin Laden også sammen med sin andre kone, Siham Sabar og tre av deres barn. Sammen skal de ha bodd i et stort toetasjes hus, og Bin Ladens tredje kone fødte her to barn.

Under oppholdet i Haripur skal mennene i huset aldri ha benyttet mobiltelefoner. I stedet reiste de mellom 65 og 150 kilometer til Peshawar eller Rawalpindi hvor de benyttet seg telefonautomater. TV fikk de gjennom parabolantenner, og ingen fikk komme på besøk.

HOLLYWOODFILM: Historien om angrepet på Osama Bin Laden ble til Hollywood-filmen «Zero Dark Thirty» med Jessica Chastain i hovedrollen. Chastain spiller CIA-agenten som til slutt fikk oppdaget kureren til Bin Laden. Foto: AP, NTB SCANPIX


I Haripur planla Bin Laden og hans følge kjøpet av huset utenfor Abbottabad hvor han senere ble drept.

LES OGSÅ: Nå snakker Bin Ladens drapsmann

Arbeidet med huset startet ifølge rapporten i 2004, og det store komplekset sto ferdig året etter. To brødre i Bin Ladens følge forklarte de seks meter høye murene rundt huset med at de var på flukt fra en familiefeide. I august 2005 flyttet de inn i huset hvor Bin Laden bodde resten av sitt liv.

Livet i skjul

Bin Laden-følget gjorde alt de kunne for å unngå oppmerksomhet mens de bodde i Abbottabad. Med unntak av en nabo, fikk ingen komme innenfor murene. Fire elektrisitets- og gassmålere ble installert slik at myndighetene ikke skulle kunne finne ut hvor mange som bodde der inne.

Bin Laden selv gikk rundt med cowboy-hatt slik at han ikke skulle bli identifisert via satellitt, ifølge rapporten.

SÅ OBAMA: Amerikanske myndigheter offentliggjorde dette bildet etter at Osama Bin Laden ble drept i 2011. Bildet skal vise Bin Laden som ser president Obama på TV fra sitt skjulested i Abottabad. Foto: AP, NTB SCANPIX


Bin Laden skal aldri ha bevegd seg utenfor murene i løpet av sine seks år i Abbottabad, på tross av meldinger om nyre- og hjerteproblemer. Al-Qaida-lederen skal heller aldri ha fått besøk av lege. Noe av tiden skal han ha brukt på å gi en religiøs utdannelse til sine barn, og holde konkurranser i grønnsaksdyrking blant barna.

Kun noen få i følget fikk i det hele tatt lov til å forlate komplekset. Kvinnene i huset skal kun ha fått lov til å møtes 15 minutter i måneden, ellers levde de i isolasjon med sine menn. En ni år gammel datter i følget møtte en gang Bin Laden inne i komplekset. I frykt for at hun kunne komme til å si noe, fikk hun aldri igjen gå inn i hovedhuset.

På tross av det omfattende hemmeligholdet, skal Bin Laden ha hatt kontakt med andre deler av al-Qaida-nettverket. Kontakten skjedde elektronisk via kurerer. Det var denne kontakten som til slutt førte amerikansk etterretning på sporet av ham. Ifølge rapporten klarte CIA å snappe opp samtaler gjort av kurerne fra telefonautomater.

- Ingen gjorde jobben ordentlig

Natt til 1. mai tok så amerikanske spesialsoldater seg ulovlig inn i Pakistan fra baser i Afghanistan. Fra to helikoptre tok soldatene seg ned til komplekset hvor de til slutt fant mannen med kodenavnet «Geronimo». Verdens mest ettersøkte mann ble funnet og drept.

«GERONIMO»: Her følger president Barack Obama, visepresident Joe Biden og utenriksminister Hilary Clinton angrepet mot Bin Laden fra Det hvite hus i Washington. Foto: AP, NTB SCANPIX

Rapporten er nedslående lesing for pakistanske myndigheter. En blanding av grov inkompetanse og en svært lav profil fra Bin Ladens side, gjorde at myndighetene ikke klarte å oppdage at han var der. Ifølge rapporten hadde flere statlige instanser nok informasjon til å kunne tipse om at noe var mistenkelig med det påfallende komplekset.

- Enten var Osama Bin Laden svært heldig som ikke kom ut for noen som gjorde jobben sin ordentlig, eller så var det en komplett kollaps hos lokale myndigheter. Et effektivt etterretningsbyrå burde ha klart å kontakte eller infiltrere nettverket hans, skriver kommisjonen i rapporten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder