TERROR-SJEF: Den egyptiske legen Ayman al-Zawahiri leder al-Qaida, og har nå fått nok av IS. Foto:AFP,

Al-Qaida erklærer krig mot IS

I et lydklipp publisert i forkant av 14-års markeringen av terrorangrepet i New York kommer det frem at al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri erklærer krig mot IS.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Like før 14-års markeringen av terrorangrepet i USA, gikk al-Qaidas leder al-Zawahiri i en sint tale til angrep mot IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

I talen erklærer han krig mot IS, noe som ifølge eksperter vil dele de to terrorgruppene slik at USA kan dra nytte av det. Det melder ABC News.

Ayman al-Zawahiri, den egyptiske legen som erstattet Osama bin Laden som leder av al-Qaida for fire år siden, anklager i lydopptaket IS-lederen for oppvigleri.

– Synliggjør et stort skille

– Det er ganske interessant. al-Zawahiri har hittil ikke vært villig til åpenlyst å fordømme Baghdadi og IS. Det synliggjør hvor stort skille det er mellom al-Qaida og IS, sier direktør ved Det nasjonale antiterrorsenter i USA, Matthew Olsen.

14 år siden 9/11:– Det sterkeste var å se mennesker hoppe

I FJOR: Her er IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi på talerstolen i en moské i byen Mosul i Irak, 5. juli 2014. Foto:AP,

IS begynte som en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra IS og anklaget dem for overdreven voldsbruk. For to år siden skilte de seg fra hverandre.

På få år har Den islamske staten (IS) gått fra å være ikke-eksisterende til å bli en brutal terrororganisasjon som verden aldri har sett maken til.

I det siste har IS prøvd å komme seg inn i Afghanistan, og tok betydelig territorium i Afghanistan i sommer.

Anklages for å ignorere muslimer

I lydklippet, anklaget al-Zawahiri IS-lederen for å ignorere muslimene som led i Gaza og i Pakistan.

– Vi foretrakk å reagere så lite som mulig, fordi vi var bekymret for å slukke flammene av oppvigleri. Men Abu Bakr al-Baghdadi brødrene hans ga oss ikke noe valg, fordi de hadde krevd at alle hellige krigere avviser sin foretrukne troskap, og heller sverger troskap til dem som hevder å være et kalifat, sa terrorlederen.

– Alle var overrasket av al-Baghdadi som erklærte seg selv som den fjerde kalifen i Islamsk historie, påpekte Zawahiri, som mener al-Baghdadi gjorde dette uten å konsultere med muslimene.

VG møtte familier fra IS-hovedstaden Raqqa:Søstrene flyktet med barna sine

Forhandler med IS om norsk gissel

IS holder i disse dager en norsk statsborger som gissel. Myndighetene i Norge har nektet å utbetale løsepenger. IS har brukt sitt norske gissel Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) aktivt i forhandlingene.

Forhandlingene har utviklet seg gradvis gjennom det siste halvåret, og IS har blant annet fremsatt et krav på flere titalls millioner norske kroner. Beløpets størrelse har variert på ulike tidspunkt.

Etter det VG får opplyst, har det den siste tiden kun vært forhandlet om penger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder