REDDET: Totalt ble 733 mennseker plukket opp av redningsbåten Bourbon Argos som driver redningsoperasjoner i Middelhavet for Leger Uten Grenser. Foto:CStramba-Badiali,MSF

Slik reddet de 733 båtflyktninger

Norske Sebastian: - En av de mest klaustrofobiske opplevelsene man kan tenke seg

733 båtflyktninger ble tatt opp fra det libyske farvannet mandag. Det er den største redningsoperasjonen Leger Uten Grenser har hatt hittil.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Feltarbeider Sebastian Stein og sykepleier Emilie Bergene (28), fra Leger Uten Grenser, er om bord på båten Bourbon Argos i Middelhavet.

TIL ITALIA: Flyktningene hadde vært åtte timer på sjøen da de ble plukket opp. Redningsbåten, Bourbon Argos, bruker to dager til Italia, en slik trebåt bruker mye lengre tid. Foto:CStramba-Badiali,MSF

– Midt på dagen mandag reddet vi 733 personer fra to trebåter rett nord for det Libyske farvannet. Det er det meste vi har reddet i en enkeltoperasjon, sier Stein til VG.

Mer informasjon: Slik er Norges skip i Middelhavet

Båtene var tradisjonelle fiskebåter av tre.

– Jeg gikk ned i en av båtene og fant ut at de sitter helt forferdelig tettpakke inne i motorrommet. Det er en av de mest klaustrofobiske opplevelsene man kan tenke seg, forteller Stein.

Flest kvinner og barn

De slo fort fast at det var et unormalt høyt antall kvinner og barn ombord.

– Som oftes er det mest menn vi redder, men denne gangen var rundt 250 av de 733 kvinner, og rundt 60 var barn.

Les også: Sender båtflyktninger tilbake på havet

Videre forteller han at 12 kvinner var gravide, og flere av flyktningene var syke.

Sykepleier Emilie Bergene (28), forteller at det var seks kritisk syke i gruppen.

– Mange hadde vondt i leddene og var slitne og utmattet etter reisen. Noen hadde ikke fått tatt medisinene sine og en annen var i psykose, forteller hun.

Les også: Norsk skip har hittil reddet 2709 båtflyktninger i Middelhavet

–– Visste ikke forholdene

GJENLATT: Eiendeler som båtflykningene lot ligge igjen i trebåtene da de ble reddet. Norske Sebastisan Stein forteller at folk som satt tettpakket nede i motorrommet kom opp fra lukene da de ble reddet. Foto:CStramba-Badiali,MSF

28-åringen forteller at mange ikke visste hvor dårlige forhold de kom til å bli utsatt for, og at de fleste ikke ville gjort det om igjen hvis de visste det på forhånd.

– Jeg snakket med en kvinne som hadde vært gravid i femte måned. Hun hadde blitt sparket i mangen og ryggen til hun spontanaborterte, forteller sykepleieren.

Les også: Her venter likbilene på båtflyktninger

Til sammen skal 170.000 båtflyktninger ha blitt reddet mellom Italia og Libya i 2014, mens hittil i år har 70.000 blitt reddet totalt, ifølge The Guardian. Av disse har Leger Uten Grenser tatt opp over 9.400 mennesker så langt.

– Mange kommer fra åresvis i slaveri, har vært i fangeleirer og blitt torutrert i månedvis av smuglerne. Det er unge jenter som forteller at de har blitt gjengvoldtatt, sier Stein.

Les også: Menneskesmuglere med forbindelse til Norge

– Flere kommer til å drukne i år

Det er registrert 1.900 dødsfall i Middelhavet hittil i år. Det er en dobling fra fjoråret. Stein forteller imidlertid at det er store mørketall. Han mener situasjonen er uholbar.

TREBÅTER: Leger Uten Grenser forteller at de to trebåtene var stappfulle og at folk satt tett i tett. Foto:CStramba-Badiali,MSF

– Dette kan ikke løses med å gå til krig mot smuglerne. Man må slå ben under smuglerne ved å sikre trygge og lovlige veier inn til Europa.

Les også: EU-plan skal stoppe båtflyktninger

Han mener det er et enormt behov å ha flere båter i sonen nærme den libyske kyst for å forhindre at flykningene drukner til sjøs.

– Den måneden vi går inn i nå er en av de mest aktive for redningsbåtene, og det er færre båter i letesonen i år enn i fjor. Det betyr at mange flere kommer til å drukne i år enn tidligere.

Regjeringen bestemte i april i år at Norge skulle sende et skip til Middelhavet for å delta i Operasjon Triton. Også en redningsskøyte er en del av det norske bidraget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder