Flyktninger i Danmark får muligens lov til å reise til Sverige

Danmarks integrasjonsminister avviser avtale med Sverige

All togtrafikk mellom Danmark og Tyskland stanset

Rundt hundre flyktninger kjørt til mottakssenter

RØDBY (VG) Politi på stedet sier at flyktninger som ønsker det får lov til å reise til Sverige. Samtidig avviser Danmarks integrasjonsminister at det er inngått en avtale med Sverige om flyktningsituasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I løpet av onsdag har tre tog med flyktninger ankommet danske Rødbyhavn med ferge fra tyske Puttgarden.

Flyktningene på de to togene som ankom først har nektet å forlate disse, og har gitt tydelig uttrykk for at de ønsker å komme seg til Sverige.

Onsdag kveld forteller dansk politi i Rødby at de har gjort en avtale med svenske og danske myndigheter om at flyktningene skal få lov å reise til Sverige.

Politi har fortalt VGs reporter på stedet at de som vil søke asyl i Danmark blir værende, mens de som vil til Sverige blir hentet med tog klokken 22.45 onsdag kveld. Toget vil frakte dem til København, og derfra må de selv komme seg til Sverige, sa politiet til VG.

Flyktninger som er fraktet til skolen i Rødby vil angivelig få samme tilbud.

FRA SINNE TIL JUBEL: Flere og flere mennesker har møtt opp i Rødby for å vise sin støtte til flyktningene, og like før politiet ga beskjed om at flyktningene får lov å reise til Sverige var stemningen amper. Politiet var nødt til å jage flyktning-støttespillerne bakover fra togene, men da Sverige-beskjeden kom brøt det ut jubel. Foto: Frode Hansen , VG

Danmarks integrasjonsminister Inger Støjberg avviser overfor Danmarks Radio at det er inngått en avtale med Sverige om flyktningsituasjonen.

– Det er kontakt på tvers av landegrensene, fordi det er en vanskelig situasjon. Men jeg har ikke inngått noen avtale, sier Støjberg til den danske rikskringkasteren.

Visepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen vil ikke bekrefte opplysningen, men sier til Ekstra Bladet at politiet arbeider på en melding om hvor flyktningene blir kjørt.

Rikspolitisjef i Danmark, Jens Henrik Højbjerg holder pressekonferanse onsdag kveld. Dette sier han om togsituasjonen i Rødby, ifølge Ekstra Bladet:


– Det som er viktig her og nå er at de kommer ut av togene så hurtig som mulig, og så blir de bragt et sted der de får ly og et sted å sove.

VGs reporter på stedet forteller ved 22-tiden at det går en del folk fra et tog til et annet. De vinker og roper «thank you», og de oppmøtte flyktning-støttespillerne jubler og klapper.

Alle flyktningene har fått slippe helt fram til toget som angivelig skal frakte dem til København, og situasjonen beskrives som «kaotisk». Flyktninger forteller VGs reporter at de nå skal til Sverige, og sier at de er lykkelige. Masse mat og annet blir delt ut.

Samtidig er det flere flyktninger som benytter muligheten til å løpe fra togene sammen med støttespillere til deres biler, for så å kjøre av gårde.

ANSPENT: Ved 21-tiden onsdag kveld var stemningen anspent ved togene i Rødby. Flyktning-støttespillerne flyttet seg nærmere togene mens de ropte taktfast, men ble presset bakover igjen av politiet. Foto: Frode Hansen , VG

Fikk applaus for bilflukt

Dermed kan det tyde på at flyktningen som onsdag kveld tok rennefart fra det ene toget og forsvant i en ventende bil kunne ha spart seg for innsatsen – hvis Sverige er målet hans, vel å merke.

VGs reporter på stedet forteller hendelsen skjedde ut av det blå. Enkelte støttespillere løp etter mannen, åpnet ei bildør der han hoppet inn, og kjørte av gårde. Mannen fikk applaus og heiarop fra de rundt 70 menneskene som har samlet seg ved stasjonen i Rødby for å støtte flyktningene. Så vidt VG kunne se gjorde politiet ikke noe forsøk på å forfølge mannen.

UT AV DET BLÅ: En mannlig flyktning løp ut av toget og inn i en bil i Rødby onsdag kveld. Ifølge VGs reporter på stedet skal noen av de oppmøtte flyktning-støttespillerne ha ropt «Løp, løp. Vi har bil» cirka 20 minutter før mannen tok spranget og ble kjørt av gårde. Foto: Frode Hansen , VG

Kjørt til mottakssenter

Onsdag ettermiddag la en tredje ferge med et nytt tog til kai i Rødby. Da fergen ankom den danske byen ved 14-tiden gikk mange politibetjenter om bord, og fra klokken 16 ble tre busser kjørt i land.

Fergen har forlatt Rødby. Politiet bekrefter at alle på toget som ankom onsdag ettermiddag ble med de tre bussene.

– Det lyktes å forhandle med de rundt 100 flyktningene om bord på toget som stod i fergen. De blir nå kjørt til et mottakssenter og registrert. Vi regner ikke med at det kommer flere flyktninger i dag, sa visepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen til VG onsdag ettermiddag.

Det danske jernbaneselskapet DSB melder at politiet har stanset all togtrafikk mellom Danmark og Tyskland på ubestemt tid.

Saken fortsetter under bildet.

«WE WANT SWEDEN»: Det foregikk dialog mellom flyktninger og politifolk i Rødby onsdag kveld. Ut fra det VGs reporter kunne se sto det «We want Sweden» og «We want journalist» på noen av plakatene. Foto: Frode Hansen , VG

Har mat og vann

Onsdag formiddag løp plutselig en rekke flyktninger som siden natt til onsdag har nektet å komme ut av en togvogn i Rødby til skogs.

BESKJEDER: Flyktningene på et av togene som ankom Rødby onsdag holdt opp lapper hvor de ga uttrykk for at de ikke ønsker å bli registert i Danmark. Foto: Frode Hansen , VG

Kort tid før rømmingen snakket VGs reporter i Rødby med visepolitiinspektør Ravn-Nielsen. Han fortalte at politiet hadde en god dialog med flyktningene.

– Flyktningene har både mat, vann og toaletter på toget, og har det etter forholdene bra. Jeg er ikke kjent med at strømmen på toget er slått av. Vi har en dialog med flyktningene, og snakker sammen i rolige former, fortalte Ravn-Nielsen til VG.

Kun sekunder senere begynte imidlertid flere av flyktningene å løpe fra toget.

Minst et titall flyktninger løp inn i skogen på motsatt side av der politiet sto. Politiet tok umiddelbart opp jakten på personene som rømte, og allerede rundt 20 minutter etter rømmingen hadde politiet kontroll på flesteparten.


– Jeg tror vi har kontroll på de fleste. Disse vil bli fraktet til den samme skolen i Rødby hvor en rekke flyktninger er kjørt til tidligere. Der vil de bli registrert, sier Ravn-Nielsen til VG.

Etter rømmingen la flyktningene igjen spor fra flukten. To sandaler og to små sekker lå igjen på bakken.

Saken fortsetter under bildet.

ETTERLATT: To sandaler og to små sekker lå igjen på bakken etter flukten fra et tog i Rødby. Foto: FRODE HANSEN , VG

– Ikke aktuelt å bruke makt

Toget de rundt 100 flyktningene rømte fra ankom Rødbyhavn tidlig onsdag morgen med fergen fra tyske Puttgarden, etter å ha vært tilbakeholdt noen timer i Lübeck i Tyskland. Senere kom det ytterligere et tog med 140 flyktninger og migranter om bord.

Alle har nektet å forlate toget, fordi de heller vil videre til Sverige.

Noen barn har fått lov til å komme ut av de to togene, og får bistand fra blant annet representanter fra Røde Kors og Redd Barna. Noen av barna spiller fotball på asfalten utenfor togene, melder VGs reporter på stedet.

Saken fortsetter under bildet.

LØP ETTER: Politiet tok raskt opp jakten på flyktningene til fots. Foto: Frode Hansen , VG

Holder opp små barn

Med toget var også en håndfull tyske aktivister som var med for å hjelpe flyktningene og migrantene. Disse hevder onsdag formiddag at det ikke er aircondition i toget, og at solen står rett på, og gjør det svært varmt der inne.

– Vi fikk en sms fra en på toget like over klokken 12. Vedkommende fortalte at airconditon var av, og det var ubehegelig varmt, sier Justus Paulsen til VG. Han er en av tyskerne som har vært med flyktningene på togturen fra Lübeck.

Flyktningene på toget holder også opp små barn, både fire-femåringer og spedbarn, for å vise folk utenfor at det er barn på det varme toget. De holder også opp lapper hvor det står «Not Dinmark» og «We will not geve fingerprint».

Har du sett? Her sparker TV-reporteren mot løpende flyktninger

Saken fortsetter under bildet.

UNGE: Det har blitt vist frem flere barn i vinduene på toget. Foto: Frode Hansen , VG

Hadde behov for legetilsyn

Onsdag formiddag var det flere leger inne på det ene toget. Under en time senere forlot legene toget, og ikke lenge etter kom det fire ambulanser til stedet.

Kort tid etter fikk politiet med seg noen få personer ut av de ene toget. Blant disse var det barn.

– Det var noen på toget som hadde behov for legetilsyn, men såvidt jeg vet er det ikke noe alvorlig, opplyser Søren Ravn-Nielsen.

Les også: Flyktningene om den dramatiske reisen

Saken fortsetter under bildet.

KOM UT: Ikke lenge etter at flere leger var ombord på toget, ble flere barn tatt ut. Foto: Frode Hansen , VG

Vil skape tillit med flyktningene

Bakgrunnen for rømmingen er trolig at flyktningene ikke ønsker å registre seg i Danmark, fordi de vil søke asyl i Sverige. Dersom de registreres på mottakssenteret i Rødby vil de også bli nødt til å få asylsøknaden behandlet i Danmark, i tråd med den internasjonale Dublin-avtalen.

Avtalen gjelder for EU-landene, samt Norge, Sveits, Island og Liechtenstein.

Les også: – Vi flyktet fra politiet i København. De sparket

Ravn-Nielsen forteller at politiet i Danmark venter at det i løpet av de neste dagene vil komme enda flere flyktninger, i tillegg til de rundt 240 som nå er i Rødby.

– Vårt håp nå er at vi kan få flyktningene til å stole på oss, og forstå at det ikke er farlig å gå av toget, sier Ravn-Nielsen til VG.

Stenger motorvei

Onsdag formiddag besluttet danske myndigheter å stenge motorveien ved Padborg, nær grensen til Tyskland, fordi flere flyktninger og migranter har lagt ut til fots på den trafikkerte veien. Ved 14-tiden kunne politiet konstatere at det dreide seg om rundt 300 personer.

– Motorvei E45 er sperret i begge retninger ved Padborg Syd fordi en større gruppe flyktninger vandrer på motorveien, opplyser Syd- og Sønderjyllands politidistrikt i en pressemelding, ifølge NTB.

Den danske rikskringkasteren Danmarks Radio (DR) melder onsdag ettermiddag at politiet innfører flyforbud over området der flyktninger går på motorveien.

I en pressemelding fra Syd- og Sønderjyllands politidistrikt begrunnes flyforbudet med at flyktningene blir skremte av de lavtgående flyene og helikoptrene i området.

Stengningen er midlertidig og blir opphevet så snart politiet har skaffet tolker som kan opprette dialog med gruppen. Deretter skal politiet ifølge nyhetsbyrået ordne busser som skal frakte dem tilbake til oppholdsstedet de stakk av fra.

En mann ble onsdag siktet for å ha kjøpt billetter til fem asylsøkere slik at de kunne komme seg med ferge fra Danmark til Sverige. Østjyllands politidistrikt opplyser at mannen er pågrepet for å ha transportert asylsøkerne, blant dem et barn, til kaia i Grenaa og kjøpt fergebilletter til dem.

Få siste nytt om flyktningkrisen i Europa her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder