Israel bombet Gaza i natt

Flere raketter traff Israel tirsdag morgen

Hevder Hamas har drept tre israelske tenåringsgutter

ANGREP: En ildkule ble observert i Rafah, sør på Gaza. Foto:Said Khatib,Afp

Intens jakt på de ansvarlige for drap på israelske tenåringer: - Vi vil ikke gi oss før de er i våre hender

Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon sier at Hamas skal få betale dyrt for drapene på de tre israelske tenåringsguttene som ble funnet døde mandag.

  • Stein-Erik Stormoen
  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fem år gammel

Hamas avviser å stå bak kidnappingen og drapene på tenåringene.

- Dersom de israelske okkupantene trapper opp eller går til krig, så åpner de selv helvetes porter, er reaksjonen Hamas-talsperson Sami Abu Zuhri gir til AFP.

Situasjonen mellom den palestinske islamistgruppen og Israel er dermed svært spent, og det er meldt om rakettnedslag på begge sider.

- Vil forfølge dem

- Jeg deler den tunge sorgen med foreldre og andre familiemedlemmer, og håper å holde meg sterk for dem på denne vanskelige dagen, sier Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Ya'alon mener det ikke er tvil om at Hamas står bak drapene på de tre tenåringene som forsvant 12. juni, og som i går ble funnet drept.

- Vi vil fortsette å forfølge dem som drepte guttene. Vi vil ikke være stille og vi vil ikke gi oss før de er i våre hender. Det vil være tilfelle for all fremtid, sier forsvarsministeren.

Flere raketter tirsdag morgen

Natt til tirsdag ble raketter skutt mot det som antas være treningsanlegg for Hamas.

Den israelske hæren ødela også husene til to personer som antas å stå bak kidnappingen og drapene. Boligene til Hamas-medlemmene Marwan Qawasmeh og Amer Abu Eisheh i byen Hebron på Vestbredden ble sprengt, opplyser øyenvitner.

Natt til tirsdag ble det også skutt en rakett fra Gazastripen inn i Israel, ifølge avisen Haaretz. Ingen personer kom fysisk til skade.

Tirsdag morgen melder avisen om ytterligere fem raketter som har truffet ulike steder i det sørlige Israel, tett opp mot Gazastripen. Det er foreløpig ikke meldt om skadede eller drepte.

Skjøt mot 34 mål

I en pressemelding natt til tirsdag skriver det israelske forsvaret (IDF) at de har bombet 34 bestemte mål på Gazastripen. Dette skal ifølge IDF ha vært svar på 18 rakettangrep mot israelske mål siden søndag kveld.

- IDF vil fortsette å handle for å gjenopprette et fredfullt liv for Israels innbyggere. Terrororganisasjonen Hamas og grupper som er tilknyttet organisasjonen er selv ansvarlig for eventuell terrorvirksomhet som kommer fra Gazastripen, uttaler oberstløytnant Peter Lerner, talsmann for IDF.

Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn advarer Israel mot å gå for langt.

Butenschøn, som er professor ved Norsk senter for menneskerettigheter og har Midtøsten som spesialområde, understreker overfor NRK at man fortsatt ikke vet hvem som står bak drapene.

- Obama har tilbudt amerikansk hjelp for å finne de skyldige. Men man vet jo ikke hvem som er de skyldige, og det er grenser for hvor langt Israel kan gå med hevnaksjoner før de også mister amerikanernes og Vestens sympati for det som har skjedd, sier han.

BAKGRUNN: Bortførte studenter funnet drept på Vestbredden

DREPT: Tenåringene (fra venstre) Eyal Yifrach (19), Naftali Frenkel (16) og Gilad Shaer (16) ble bortført torsdag 12. juni. Mandag ble de funnet drept. Foto:,Afp

Tildekket

Mandag kveld meldte Al Jazeera om funnet av tre lik i en grøft i Halhul, fem kilometer nord for byen Hebron på Vestbredden. Kort tid etterpå skrev flere internasjonale medier, blant annet BBC, at israelsk militære hevder funnet kan knyttes til de tre bortførte guttene.

Mandag kveld bekreftet også talsmann for det israelske forsvaret, kaptein Bjørn Hermann, overfor VG at tre døde personer var funnet drept, og at den israelske regjeringen skulle ha et krisemøte mandag kveld.

- Vi vet hvem som står bak kidnappingen. Gjerningsmennene er fortsatt på frifot og forsvaret deltar i jakten sammen med sikkerhetstjenesten, uttalte Hermann.

Han understreket samtidig at forsvaret avventet ordre fra regjeringen, som mandag kveld satt i krisemøter.

Tenåringene Eyal Yifrach (19), Gilad Shaer (16) og Naftali Frenkel (16) ble bortført torsdag 12. juni. Ifølge Al Jazeera forsvant de fra Kfar Etzion, som skal være en ulovlig israelsk bosetting mellom Bethlehem og Hebron, da de var på vei hjem fra en jødisk skole.

Ingen gruppe eller organisasjon har påtatt seg skylden for bortføringen, men israelske myndigheter har gjort det klart at de holder Hamas ansvarlige for kidnappingen.

- Guttene ble bortført og drept med kaldt blod. Hamas er ansvarlige, og Hamas skal betale dyrt for drapene, uttalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en pressemelding mandag kveld.

Stedet tenåringene ble funnet ligger ti minutter unna veien der de sist ble sett på haiketur. Ifølge militæret har de tre tilsynelatende blitt skutt kort tid etter at de ble bortført. De tre tenåringene var delvis tildekket av steiner og et pledd, skriver NTB.

Ifølge Haaretz vil guttene bli gravlagt tirsdag ettermiddag.

ØDELAGT: Slektningene til en av mennene som Israel mener står bak drapene på tenåringsguttene samler seg utenfor mannens utbombede hus torsdag morgen. Foto:,AFP

Fordømmer drapene

Norges utenriksminister Børge Brende sier i en pressemelding at Norge fordømmer drapene på de tre tenåringsguttene.

- Vår medfølelse går til de tre ungdommenes familier, og til de mange israelere som har engasjert seg så sterkt i deres skjebne. De ansvarlige må pågripes og stilles til ansvar, og vi må unngå en ytterligere opptrapping av konflikt, sier Brende.

Han mener det nå må jobbes for å unngå flere tap av uskyldige liv.

- Jeg vil oppfordre alle til ikke å la denne ugjerningen føre til en opptrapping av konflikten med gjengjeldesaksjoner og nye voldshandlinger. Det er nå viktigere enn noensinne å få på plass en politisk prosess som kan peke framover, ut av volden, sier Brende.

Pave Frans fordømte mandag drapene og minnet om at vold avler vold.

- Drap på uskyldige mennesker er alltid en avskyelig og uakseptabel forbrytelse og en alvorlig hindring på veien mot fred, sa Vatikanets talsmann Federico Lombardi.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon og USAs president Barack Obama fordømmer drapene.

BOMBET: En slektning av den ene av de to Hamas-medlemmene som er mistenkt for å stå bak bortføringen av de tre israelske tenåringene ser på ødeleggelsene etter at den israelske hæren bombet huset til slektningen. Foto:HAZEM BADER,AFP

Store styrker

Mandag kveld var store israelske militærstyrker satt ut nord for byen Hebron, melder nyhetsbyrået DPA som siterer israelsk kringkasting. Det meldes om skuddvekslinger mellom soldatene og palestinere og voldsomme kamper i nærheten av Halhul.

Etter at tenåringene forsvant igangsatte Israel en stor militæraksjon for å finne dem. Denne har senere blitt trappet noe ned. Mer enn 400 palestinere er imidlertid arrestert etter at tenåringene forsvant, skriver Al Jazeera, som først meldte om at de tre var funnet.

Natt til tirsdag kom også meldingen om at en palestinsk tenåring ble skutt og drept av israelske soldater på Vestbredden natt til tirsdag, opplyser kilder til AFP.

18-åringen ble skutt i flyktningleiren i Jenin, ifølge palestinske kilder. Hendelsen skal ikke ha noen sammenheng med drapene på de tre unge israelerne, som har skapt stor spenning i området.

VG/NTB

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. Israelsk diplomat: - Vi vil ikke sitte og se på

  2. Bortførte studenter funnet drept på Vestbredden

  3. Hamas: – Israel kommer til å betale

  4. Bombealarm i Jerusalem

  5. Israelsk politi legger lokk på etterforskningen

  6. Israelsk avis: Mann pågrepet etter drap på israelske tenåringsgutter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder