I SLUMMEN: Den unge kvinnen Nargis holder et barn i Dhaka-slummen i Bangladesh. Engelske forskere tror landet vil kunne avskaffe ekstrem fattigdom i løpet av hennes levetid. Foto: MUNIR UZ ZAMAN / AFP / NTB SCANPIX

I SLUMMEN: Den unge kvinnen Nargis holder et barn i Dhaka-slummen i Bangladesh. Engelske forskere tror landet vil kunne avskaffe ekstrem fattigdom i løpet av hennes levetid. Foto: MUNIR UZ ZAMAN / AFP / NTB SCANPIX

FN: - Det blir færre fattige i verden

... og det skjer fort

(VG Nett) Land som Rwanda, Nepal og Bangladesh kan avskaffe ekstrem fattigdom innen en generasjon, mener forskere.

Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Denne uken la FNs utviklingsprogram (UNDP) frem sin oversikt over verdens rike og fattige land, kalt «Human Development Report». På toppen av listen finner man igjen Norge, tett fulgt av Australia og USA.

På bunn er afrikanske land som Niger, Kongo og Mosambik, hvor store deler av befolkningen lever i ekstrem fattigdom.

- Det er ikke så spennende å se på gruppen av land som ligger på toppen. Det er viktigere å se på bevegelsene i de laveste og midterste gruppene. Der ser man endringene basert på politikken som føres, sier forsker Dan Banik til VG.

Han er førsteamanuensis og forskningsleder ved Senter for utvikling og miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo.

Banik har forsket mye på verdens fattigdom og er optimistisk over FNs rapport.

LES OGSÅ: Disse humanitære krisene har verden glemt

Over 40 land med framgang

Ifølge årets rapport har mer enn 40 utviklingsland gjort langt større framgang enn noen hadde ventet på områder som helse, utdanning og levealder, skriver NTB.

Mandag 18. mars publiserer forskere ved universitetet i Oxford sine analyser av FNs rapport, skriver engelske The Guardian.

FÆRRE FATTIGE: En ung gutt tigger på gatene i Kigali i Rwanda, men forskerne tror landet kan bli kvitt den mest ekstreme fattigdommen. Foto: JOSE CENDON / AFP / NTB SCANPIX

I avisens forhåndsomtale av rapporten trekker forskerne frem land som Rwanda, Nepal og Bangladesh som kan avskaffe ekstrem fattigdom innen 20 år hvis de fortsetter i lignende tempo.

- Som fattige mennesker verden over har sagt, er fattigdom mer enn penger. Det er dårlig helse, det er matmangel, ikke å ha arbeid, oppleve vold og ydmykelse, eller ikke å ha helsetjenester, elektrisitet eller god bolig, sier Sabina Alkire, en av forskerne bak studien til avisen.

De engelske forskerne anslår at i 2013 vil 1,6 milliarder mennesker være fattige.

- En betydelig reduksjon

FATTIGDOM-FORSKER: Dan Banik, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Foto: UNIVERSITETET I OSLO

Den norske forskeren kaller den engelske modellen for viktig.

- Det er et stort fremskritt at man baserer analyser ikke bare på inntektsgrunnlaget. Det har vært en betydelig reduksjon av fattigdom, hovedsakelig i noen land i verden. Kina alene har flere hundre millioner mennesker som har blitt løftet ut av ekstrem fattigdom, sier Banik.

Han uttrykker derimot mindre tro på at land som Bangladesh og Nepal vil kunne løfte seg ut av ekstrem fattigdom på mindre tid enn en generasjon.

- Rwanda har opplevd en høy økonomisk vekst. Det er et lite land, men Bangladesh er mye større. Der må man også ta hensyn til klimarelaterte kriser. Store grupper av befolkningen blir utsatt for store klimakatastrofer årlig, sier forskeren.

- Ikke fordeling av nødhjelp

Spesielt de afrikanske landene sør for Sahara har lenge ligget på bunn av FNs rangering.

- Felles for mange av disse er politisk ustabilitet, konflikter og lite økonomisk vekst som har ført til at myndighetene ikke har vært i stand til å føre en effektiv utviklingspolitikk.

Det er her utfordringene ligger hvis man skal bekjempe fattigdom på verdensbasis, sier Banik.

- Hvordan kan man kombinere vekst, fordeling og økonomisk stabilitet? Myndighetene må arbeide med å identifisere regioner og grupper som trenger assistanse. Det må skje langsiktig og ikke kun være en kortsiktig fordeling av nødhjelp.
Andre viktige faktorer er reduksjon av barnedødelighet, sykdommer og finanspolitikken, mener forskeren.

- Et land som Bangladesh har hatt stor suksess med mikro-lån. I Mexico og Brasil har man hatt suksess med betingede kontantoverføringer. Land som India vurderer å iverksette noe lignende. Andre land begynner å eksperimentere med ulike modeller, sier Banik.

- Riktig retning

KRITISK TIL INDEKSEN: Økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo stiller spørsmål ved FNs fattigdomsmål. Foto: YNGVE VOGT

Kalle Moene, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, synes det er gledelig at fattigdommen går tilbake på verdensbasis.

- Det går i riktig retning, men det går altfor sent i utviklingslandene. Det blir for mye feiring av små fremganger, sier Moene til VG.

Spesielt er han kritisk til FNs fattigdomsmål på 1,25 dollar om dagen, som han kaller for lite ambisiøst.

- Bildet blir ikke like optimistisk hvis du øker denne fattigdomsgrensen til to dollar dagen. Det er nok et visst politisk behov for å feire at FNs tusenårsmål er oppnådd tre år før fristen.

- Gjør lite

Økonomiprofessoren understreker at landene som går mest frem på FNs indeks gjør lite for å jevne ut ulikhetene i befolkningen.

- Kina, India, Sør-Afrika, Mexico og Indonesia blir rikere, men bruker lite av denne veksten på å avskaffe fattigdom. Gevinsten av den økonomiske veksten går til de rikeste, sier Moene.

Felles for disse landene er at det er store land med høy økonomisk vekst og at ulikhetene øker, påpeker professoren.

- Utgangspunktet har vært dårlig og det er forholdsvis lite som skal til for å få det til å se bedre ut.

- Unntaket her er Brasil. De har et lite sosialbudsjett, men har funnet en fornuftig vei i å kombinere vekst og fattigdomsbekjempelse. De viser vei. Lula (Brasils tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva, jour.anm) og hans etterfølgere har skapt noe i Brasil som andre land beundrer.

ØKONOMISK VEKST: Kvinner prøver kosmetikk i en butikk i Sao Paulo i Brazil. Landet har hatt en solid økonomisk vekst, noe som har kommet landets fattige til gode. Foto: ANDRE PENNER / AP / NTB SCANPIX

Bekymret for Europa

listen over de 186 landene finner man Europas fattige land som Romania og Bulgaria på henholdsvis 56 og 57 plass.

Arbeidsmigrasjonen fra disse og andre europeiske land er noe oljerike Norge merker i stadig økende grad.

- Disse fattige har en mye høyere levestandard enn de som lever under 1,25 dollar dagen, men det er ingen som tjener under to dollar i Europa, sier Moene.

Han uttaler at det er en virkelig grunn til å bekymre seg over det som nå omtales som «den tapte generasjon» blant vårt kontinents unge.

- Dette er en generasjon som kommer til å bli veldig frustrerte. Vi har ikke sett starten på hva dette kommer til å utvikle. Det er lett å få støtte til autoritære retninger og politikere som fremstår som om de er sterke i dette klimaet.

I 2011 uttalte NHH-professor Victor Norman at tilstanden i Sør-Europa minner om 1920-tallet. Dette trekker også Moene frem i sin analyse.

- Det typiske i mellomkrigstiden var ikke de sosiale bevegelsene som i Norge, Sverige, Danmark og USA. Det typiske var de autoritære styrene. Mange tror at kriser er fødselshjelper til bevegelser som ikke har noe godt i seg, sier han.

Les også

 1. Bulgarer (36) tente på seg selv i protest mot korrupsjon

  (VG Nett) Den unge bulgarske mannen Plamen Goranov (36) blir hyllet som en martyr mens titalls tusen protesterer i…
 2. Grekere raser: - De kan dra til helvete og enda litt lenger

  November blir avgjørende for Hellas og landets skadeskutte økonomi. Men det er ikke første «briste eller bære»-måned for…
 3. Disse humanitære krisene har verden glemt

  (VG Nett) Det tar deg omtrent fire minutter å lese denne artikkelen. Så lang tid går det mellom hver gang et barn dør av…
 4. WWF: - Vi trenger en ny jordklode

  Hvis forbruksveksten i verden fortsetter, vil vi trenge én jordklode til innen 2030, ifølge miljøorganisasjonen WWF.
 5. Slik forklarer ekspertene hatet mot romfolket

  (VG Nett) Romfolket må tåle hets og støttespillerene deres blir drapstruet.
 6. Blodige sammenstøt mot økte bensinpriser i Nigeria

  Høye bensinpriser har utløst demonstrasjoner og streik i Nigeria. Nord i landet innføres det portforbud etter sammenstøt…
 7. Hellas: Ny generalstreik mot budsjettkutt

  Hellas' største fagforeninger gir ikke opp kampen mot nye, tøffe budsjettkutt drevet fram av EU og IMF.
 8. FN håper å innfri løftet om å halvere fattigdom

  Tross finanskrise og klimaendringer vil verden nå tusenårsmålet om halvert fattigdom innen 2015, ifølge en FN-rapport.
 9. Økende fattigdom i USA

  Den økende fattigdommen i USA henger ikke bare sammen med de siste års økonomiske krise.
 10. Rekordmange fattige barn i USA

  Antall barn som lever i fattigdom i USA, steg med en million i 2010. I ren desperasjon kjemper bevegelsen Okkuper Wall…
 11. Nå er vi syv millarder mennesker på jorden

  (VG Nett) Natt til mandag rundet vi 7 milliarder mennesker på jorden, men vi kan bli over dobbelt så mange i løpet av…
 12. Røde Kors: - Europa er blitt et kriseområde

  Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) frykter nå et fattigopprør i Europa og ser på kontinentet som et…
 13. 215.415 nordmenn er fattige

  Den første offisielle oversikten antallet fattige i Norge, viser at drøyt 4,5 prosent av Norges innbyggere har lite…
 14. Algeries fattige glemt i oljeeventyret

  ALGER(VG Nett) Algeries fattige nyter ikke godt av milliardene fra olje og gass

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder