DØMT: Silvio Berlusconi. Foto: Afp

Forsvarere: Dommen er vannvittig: Berlusconi dømt for skatteunndragelse

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi ble dømt til fire års fengsel, men fikk strafferabatt.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Berlusconi har vært statsminister tre ganger, i periodene 1994-1996, 2001-2006 og 2008-2011, før han ble tvunget til å gå av som følge av den hanglende italienske økonomien.

Han sto tiltalt for forfalskninger for å unngå skatt.

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi ble dømt til fire års fengsel for skatteunndragelse i tilknytning til hans medieimperium Mediaset.

PROSTITUERT: Prostituerte Patrizia D'addario er blant kvinnene Berlusconi skal ha vært involvert med. Foto: AP


Dommen falt i en domstol i Milano fredag.

- Dommen er vanvittig og utrolig. Vi håper ankedomstolen vil se annerledes på saken, sier Berlusconis forsvarere Piedro Longo og Niccole Ghedini.

Fikk straferabatt

Det vedtok domstolen i Milano fredag, to timer etter at den dømte Berlusconi til fengsel for skatteunndragelser.

Bakgrunnen for strafferabatten er en lov om amnesti, som den daværende venstreregjeringen innførte i 2006 i et forsøk på å få redusert antall fanger i italienske fengsler.

Leder

Dommeren ga aktor i saken medhold i påstanden om at Berlusconi uten tvil var «leder for kommandokjeden» i Mediaset da skatteunndragelsene fant sted. Berlusconi har hele tiden hevdet at han er uskyldig.

Tiltalt

Han er også tiltalt for seksuelt misbruk av marokkanskfødte Karima el-Mahroug, bedre kjent som «Ruby hjertetyven», da hun var bare 17 år gammel.

- Jeg hadde aldri noe intimt forhold til henne på noen som helst måte, sa Berlusconi i retten fredag, før han for sikkerhets skyld tilføyde:

- Jeg var sikker på at hun var 24 år gammel, som hun selv sa.

Grunnla

Berlusconi grunnla Mediaset i 1970-årene. Mediegruppen eier blant annet Italias tre største privateide riksdekkende TV-stasjoner.

Han har også vært anklaget for korrupsjon, økonomiske misligheter, forbindelser til mafiaen og kjøp av sex fra en mindreårig, men har aldri fått en rettskraftig dom mot seg før.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder