MILITÆRPARADE: Her følger folk i Sør-Koreas hovedstad Seoul med på TV-bilder av en rakett som ble vist frem på en militærparade i Nord-Korea torsdag. Foto: AP

Nord-Korea retter sinnet mot Sør-Korea igjen: Truer med kraftige militærangrep

(VG Nett) Dagen etter at Nord-Korea annonserte atomprøvesprengning og truet USA, er det Sør-Korea som får de sterkeste advarslene fra Pyoungyang.

  • Vidar Enerstvedt

Artikkelen er over syv år gammel


Regimet i Nord-Korea er svært misfornøyd med de nye sanksjonene fra FNs sikkerhetsråd, og de advarer på det sterkeste nabolandet i sør om å støtte opp om det. Sanksjonene kommer som følge av Nord-Koreas oppskyting av en langdistanserakett 12. desember.

- Om det sørkoreanske nikkedukke-regimet av forrædere deltar direkte i de såkalte FN-sanksjonene, vil sterke fysiske mottiltak bli satt i verk, melder forsvarskommisjonen gjennom det statlige nyhetsbyrået KCNA, ifølge AFP.

Bakgrunn: Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning «rettet mot USA»

TILTRER SNART: Park Geun-hye er valgt til Sør-Koreas neste president. Foto: AP

Samtidig gir Sør-Koreas kommende president, Park Geun-hye, uttrykk for at hun ikke tolererer Nord-Koreas siste provokasjoner og trusler. Hun ønsker å «ha et åpent vindu» mot og dialog med nabolandet i nord, og vil bidra med medisinsk hjelp og mat til landet. Målet er at de skal kunne bygge tillit, ifølge Associated Press.

- Det er en gradvis prosess basert på gjensidig tillit og respekt, som kan innledes med å holde løfter, sier talsmann Rhee In-je på vegne av presidenten som tiltrer neste måned.

DIKTATOR: Kim Jong-un er tredjegenerasjons leder i Nord-Korea. Foto: Reuters

Regimet i Pyoungyang mener sanksjonene er som en krigserklæring mot landet, og sier de aldri vil sette seg ned med nabolandet om de fortsetter den «fiendtlige linjen».

USA har reagert skarpt på meldingene om at Nord-Korea vil gjennomføre en kjernefysisk test.

- Den planlagte atomtesten vil ikke føre til noe annet enn at ethvert fredshåp blir ødelagt, sa forsvarsminister Leon Panetta på en pressekonferanse i Pentagon torsdag.

Fredag melder en kinesisk avis som står nær Kinas kommunistparti, at hjelpen fra Kina til Nord-Korea vil bli redusert dersom de gjennomfører en ny prøvesprengning. Kina er det nærmeste Nord-Korea kommer en alliert.

Saken fortsetter under bildet.

VAKTHOLD: Her er sørkoreanske soldater på patrulje ved den demilitariserte sonen fredag. Foto: AFP

- To valg

At Nord-Korea reagerer som de gjør, er akkurat som forventet, ifølge leder Geir Helgesen ved Nordisk Institutt for Asia-studier.

- Vi har sett det mange ganger før. Det er en trist dødsdans hvor Nord-Korea utvikler sine fryktinngytende våpen. Verdenssamfunnet kritiserer, fordømmer og truer og strammer embargoen. Nord-Korea gjør akkurat det man har sett mange ganger før. De fortsetter opptrappingen, sa han til VG Nett torsdag.

Han mener Vesten må få i gang dialog med Nord-Korea.

HISTORIKER: Stein Tønnesson. Foto: Prio

Professor og tidligere PRIO-direktør Stein Tønnesson mener verdenssamfunnet i realiteten har to muligheter:

Å forberede krig og ødelegge atomvåpnene deres, eller stilltiende godta at Nord-Korea er blitt en atommakt og få i gang dialog for å hindre at de bruker våpnene.

Han mener den sistnevnte er mest realistisk.

- Men det er ikke særlig sannsynlig at noen av valgene blir tatt. Dermed vil bare spiralen fortsette, sa han til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder