KAN BLI KRIG: Erna Solberg sier at hun etterlyser en internasjonal reaksjon på volden som skjer i Syria. Her en hun på Mailand videregående skole i august. Foto: FRODE HANSEN/VG

Erna åpner for Syria-aksjon uten FN

(VG Nett) Høyre-lederen ønsker seg et FN-mandat for å sende norske styrker til Syria, men mener verdenssamfunnet kan komme til å reagere før Sikkerhetsrådet bestemmer seg.

 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over syv år gammel

I et intervju med Dagsavisen som stod på trykk tirsdag, forteller Solberg at det er en mulighet for at verdenssamfunnet kan komme til å gripe inn selv om FN ikke enes om en Syria-resolusjon.

- Verdenssamfunnet, hvis den humanitære krisen blir for stor, kan komme til å vurdere det slik at det et grunnlag for en aksjon, sier hun til VG.

Hun vil heller ikke utelukke at Norge kommer til å bidra, men ser helst at det skjer på bakgrunn av en avgjørelse i FN.

- Vi ønsker et FN-mandat og norsk deltagelse er på nåværende tidspunkt veldig fjernt. Samtidig kan ikke verdenssamfunnet, gitt en hver tenkelig forverring av krisen, forventes å akseptere et fortsatt fastlåst Sikkerhetsråd, sier hun til VG.

Debatten i FN omkring militære reaksjoner mot Syria har lenge vært svært fastlåst. Både Kina og Russland har satt seg på bakbeina, og president Vladimir Putin krever bedre beviser for bruk av kjemiske våpen.

BILDESPESIAL: Hevder hundrevis er drept av nervegass i Syria

Etter valget 9. september er det dermed en teoretisk mulighet for at norske soldater blir en del av en internasjonal koalisjon som skal hevne det angivelige gassangrepet i Damaskus for snart to uker siden.

- Er det ikke problematisk at vestlige land går militært inn i en suveren stat uten et FN-mandat?

- Jo, det kan være veldig problematisk. Derfor er det viktig at vi får et FN-mandat. Men det er også problematisk å forbli passive ved massive overgrep, som da 800 000 mennesker ble drept i Rwanda i1994, uten av det internasjonale samfunnet gjorde noe. Samtidig gikk Vesten inn i Kosovo i 1999 uten et mandat fra FN, sier Solberg.

- Ser du noen andre løsninger enn militær intervensjon?

- FNs sikkerhetsråd kunne hatt et bredt spekter av andre virkemidler tilgjengelig, dersom Russland og Kina ikke hadde blokkert enhver diskusjon om handling der. Det ville fortsatt være best hvis sikkerhetsrådet klarte å samle seg til handling.

Så langt er Venstre det eneste politiske partiet i Norge som ikke har villet utelukke et norsk bidrag.

AP vil ha FN på banen

Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har konsekvent avkrevd en resolusjon i FN før de vil vurdere å sende norske styrke til Syria.

- Det viktige er at det må være et FN-mandat, og hvis Norge skal være med, så må det ligge et mandat fra FN i bunn. Om Norge skal være med hvis FN samler seg om noe, er helt avhengig av hva FN eventuelt samler seg om. Det får vi komme tilbake til. Foreløpig er vi heller ikke blitt spurt om noe bidrag, sa Stoltenberg til VG i går.

HENGER PÅ FN: Statsminister Jens Stoltenberg - på søndagstur ved Frognersenteren - utelukker ikke et norsk bidrag i forhold til Syria, men sier at det betinger et klart mandat fra FN.

Eide har etterlyst at Sikkerhetsrådet samle seg om å fordømme bruken av kjemiske våpen i Syria.

- Enhver bruk av kjemiske våpen er et grovt brudd på folkeretten og må få konsekvenser, sa han til NTB.

- Må konfronteres

Debatten om militære sanksjoner mot Bashar al-Assads regime i Syria ble utløst av grusomme bilder av døde og hardt skadede mennesker liggende på gulvet i moskeer og provisoriske feltsykehus i forstadsområdene utenfor Damaskus.

VGTV: Hevder over tusen er drept av nervegass (STERKE BILDER)

Opposisjonsgrupper hevder umiddelbart av Assads styrker stod bak angrepet, og at det var brukt kjemiske agenter i rakettene som ble sendt inn i området.

I helgen annonserte Obama at han hadde tatt en avgjørelse i spørsmålet - han ønsket et amerikanskledet angrep mot Syria. Men først vil han søke støtte i Kongressens to kamre.

- Disse grusomhetene kan ikke bare etterforskes, de må konfronteres, sa han.

VGTV: Obama vil gå til angrep mot Syria

Siden har amerikanske krigsskip samlet seg i farvannene rundt Syria. De ønsker å være klare for et angrep når avgjørelsen i Senatet og Representantenes hus blir tatt.

Splittet Europa

Obamas britiske motpart, David Cameron, ønsket at Storbritannia også skulle bidra med styrker, men forslaget ble avvist i nasjonalforsamlingen.

USA får derimot støtte av Frankrikes Francois Hollande, men også de vil vente på at den amerikanske Kongressen godkjenner et eventuelt angrep.

Hele verdenssamfunnet avventer prøvesvarene på de kjemiske analysene som ble hentet ut av angrepsområdet i Syria av 13 FN-inspektører som var i landet. USA, på sin side, hevder de allerede har egne beviser for at det ble brukt kjemiske våpen.

Les også

 1. Arbeidet med prøvene fra Syria begynner

  Eksperter er klare til å begynne arbeidet med å analysere FN-inspektørenes prøver fra området i Syria hvor det skal ha…
 2. Israel holder hodet lavt i Syria-konflikten

  Israel har valgt å holde en lav profil mens amerikanerne diskuterer om det er riktig å angripe Syria.
 3. «Alle vil miste kontrollen når kruttønnen eksploderer»

  BEIRUT (VG) Bashar al-Assad mener at kaos og ekstremisme vil spre seg til en regional krig i Midtøsten hvis USA angriper…
 4. Bombarderer sine egne

  NEW YORK (VG) President Barack Obama har satt i gang en politisk blitzkrig for å overbevise Kongressen om at det er…
 5. 50 demonstrerte mot Syria-angrep utenfor USAs ambassade i Oslo

  Om lag 50 personer markerte sin motstand mot det varslede militærangrepet på Syria utenfor den amerikanske ambassaden i…
 6. NATO-sjefen: Overbevist om at Syria-regimet står bak kjemisk angrep

  NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen sier han har sett beviser som har overbevist ham om at syriske myndigheter er ansvarlige…

Mer om

 1. Syria
 2. Høyre (H)

Flere artikler

 1. - Analysen av Syria-prøver kan ta to uker

 2. Her diskuterer USAs toppledere et Syria-angrep

 3. - Syrias våpenbruk en trussel mot amerikanske interesser

 4. Obama mener Assad må betale prisen

 5. Obama varsler angrep mot Syria

Fra andre aviser

 1. Obama vil gi diplomatiet en sjanse

  Bergens Tidende
 2. Pentagon planlegger «intenst tredagersangrep» i Syria

  Aftenposten
 3. Kaller Obamas utsettelse «historisk tilbaketog»

  Aftenposten
 4. Blir Syria angrepet i dag?

  Aftenposten
 5. Obama: Syrias regime sto bak angrepet

  Bergens Tidende
 6. FN-rapport: Saringass brukt i Syria

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no