French: Prøvde å redde Moland

Aktor: Han drepte sin landsmann

Ordkrig i retten

French fortalte om dramaet på Kongo-cellen

KINSHASA/OSLO (VG) Joshua French fortalte om dramaet som utspant seg på cellen i Ndolo-fengselet. Om hvordan han fant Tjostolv Moland (32) død - og prøvde å redde bestekompisen.

 • Rune Thomas Ege
 • Stian Eisenträger
 • Tim Peters
 • Bjørn-Martin Nordby
 • Siri Eggen

Artikkelen er over seks år gammel

I flere timer forklarte den drapstiltalte nordmannen seg foran retten i Kinshasa tirsdag.

Om livet i militærfengselet. Om forholdet til Tjostolv Moland. Og ikke minst om de dramatiske minuttene da han fant Moland død 18. august i fjor.

- Jeg våknet av en lyd eller en bevegelse, forklarte French.
Nordmannen, som har sittet fengslet i Kongo siden 2009, er tiltalt for å ha tatt livet av kompisen på cellen de delte i Ndolo-fengselet i Kinshasa.

- Når du da våknet, hva gjorde du? spør dommeren.

- Da følte jeg at noe var galt, og da ropte jeg navnet hans for å høre om han svarte. Da han ikke svarte sto jeg opp. Da fant jeg ham på den måten jeg tidligere har beskrevet, svarer French.

VG DIREKTE: VI FULGTE RETTEN MINUTT FOR MINUTT - I TEKST, BILDER, VIDEO OG CHAT - KLIKK HER FOR Å SE ALT

- Prøvde å redde ham

French har tidligere forklart hvordan han fant Moland på badet, der han både ifølge French og en Kripos-rapport tok sitt eget liv ved å henge seg på badet.

Foran retten kom han med flere detaljer, blant annet hvordan han forsøkte å redde Molands liv, men til slutt ga opp.

- Jeg forsto at han var død, sa French.

Rettssaken, som i dag startet en drøy uke forsinket, startet med at det ble lagt frem en rekke nye dokumenter. Så gikk dommeren over til å spørre om forholdet mellom Moland og French.

- Hendte det at det var små problemer mellom dere? spurte dommeren.

- Ikke noe annet enn det som skjer når man er venner. Venner kan også krangle, svarer French - før han understreket at dette var krangler om bagateller for lenge siden, og at han i dag ikke engang husker hva det dreide seg om, svarte French.

Artikkelen fortsetter under bildet

ROPTE I RETTEN: En til tider svært engasjert aktor Katenda Nkulu havnet i høylydt diskusjon med Joshua French sin kongolesiske forsvarer på grunn av opptredenen sin. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Etter den første pausen havnet aktørene i en høylydt diskusjon.

Frenchs kongolesiske forsvarer, Marie André Mwila Kayembem, gikk langt i å antyde at aktor Katenda Nkulu burde fjernes fra saken. Han mener aktor også utenfor retten har bidratt til å gjøre livet surt for French. Blant annet ved å nekte ham besøk.

- Det er klart at her er det en innstilling og negativ følelse mot min klient. Da er det normalt å trekke seg fra en sak. I tillegg har han gjort seg skyldig i uaktsomhet i denne saken, om prinsippene om rettferdig rettergang er brutt, sa forsvareren.

VGTV: Forsvarer raste mot aktor
VGTV: Aktor harselerer mot French

En langt mer lavmælt dommer så ingen grunn til at aktor skulle trekke seg.

- Det gjelder selv om aktor uttrykker seg på en måte som avspeiler hans egen personlighet og innstiling. En rettferdig rettssak er en rettssak hvor man gir og respekterer alle parters rettigheter. Det tror jeg at vi har gjort så langt i denne saken. Hver gang en part fremholder noe, så gir vi ordet til den andre parten, sa dommeren.

Etter en rekonstruksjon av dødsfallet på cellen, hamret aktor løs igjen, og refset French for at han ikke varslet dødsfallet tidlig nok og godt nok.

- French stilte seg følgende spørsmål: Han var alene med den livløse kroppen. Hva sa han så? Sa han bønn? Gråt han? Sov han? Hva var det han gjorde? spurte aktor, før han svarte på sitt eget spørsmål:

- Det han gjorde var å bygge opp sitt eget forsvar. Det har vi da også sett etter å ha besøkt stedet. Det er klart at han drepte sin landsmann, svarer han selv.

Sentrale rapporter

Saken startet nesten to timer forsinket. Og da dommerens tre minutter lange pause i god Kongo-ånd dro ut til nesten en time, rakk aldri retten å komme inn på det mest sentrale punktet i drapssaken mot nordmannen:

De små men svært viktige forskjellene mellom den rettsmedisinske rapporten laget sammen med norske Kripos, og den totalt motsatte konklusjonen deres kongolesiske kolleger har kommet frem til.

I stedet fikk French forklare seg blant annet om livet i militærfengselet.

- Jeg må si at vi fulgte fengselsrutinen. Vi sto opp klokken tolv, drakk kaffe en times tid, drev med sport i en times tid, tok en dusj og vasket oss, og så ble vi lukket inne på cellen. Der var vi sammen, og så på film, hørte på radio og leste bøker, fortalte French, som fortalte hvordan Moland hadde endret oppførsel i tiden før han ble funnet død.

- Han fremsto forvirret, og virket ikke som seg selv, forklarte French.

Innrømmer alkoholbruk

French ble hardt presset på at de to cellekompisene hadde drukket den dagen Moland døde.

- Jeg ser med tilfredsstillelse at det er en detaljert utspørring. Det taler til Frenchs fordel. At han får sjansen til å gå ordentlig i detaljer og sørge for at retten ser for seg hva som skjedde og hvordan. Det er et godt tegn for rettssaken, sier jusprofessor Jo Stigen, som fungerte som ekspert under VGTVs direktesending fra rettssaken.

FOR detaljert, mente enkelte av tilhørerne i salen i det varme rettslokalet. Noen av dem slumret, to av advokatene lente seg bak og sovnet.

Artikkelen fortsetter under bildet!

RETTZZZZZZAK: To av advokatene som fulgte saken syntes det som skjedde i militærdomstolen var såpass kjedelig at de tok seg en lur. Foto: STIAN EISENTRÄGER

French-forsvarer Hans Marius Graasvold synes French klarer seg bra i retten.

- Han svarer bra, rasjonelt og saklig, selv om han får spørsmål som kanskje ikke oppfattes som så rasjonelle og saklige. Han har klart å holde tilbake, sier Graasvold til VG i en av rettspausene tirsdag.

PS! Som i første rettsrunde, var trøbbel med tolking et tema i retten også i dag. Frenchs kongolesiske forsvarer, Marie André Mwila Kayembe, påpekte at det blant annet ble oversatt «plastpose» - når det skulle vært «plastboks». Tolken forsvarte seg med at French snakket lavt, og at han derfor noen ganger hadde vanskelig for å høre ham.

Les også

 1. French undersøkes av norske leger

  UDs team i Kinshasa er styrket med norsk medisinsk kompetanse.
 2. French blir tema under statsministermøte i London

  Situasjonen for norskbritiske Joshua French i Kongo står trolig på planen når statsminister Erna Solberg (H) møter David…
 3. UD-topp i møte om legehjelp til Joshua French

  I et forsøk på å skaffe Joshua French best mulig medisinsk hjelp, forhandler UD-toppen Jon Otto Brødholt med fengselets…
 4. Han kan redde Joshua French

  KINSHASA/OSLO (VG) To rapporter og en norsk rettsmedisiner. Det kommer til å stå i fokus i Kongo-rettssaken.
 5. - Håper rettssaken i Kongo kan være ferdig innen torsdag

  KINSHASA (VG) Joshua Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold har forhåpninger om at dom i saken kan komme allerede…

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. Rettssaken mot Joshua French: Dette er aktørene

 2. UD-topp i møte om legehjelp til Joshua French

 3. I dag faller dommen mot Joshua French

 4. French-forsvarer om aktor: - Han burde holde seg for god til slik oppførsel

 5. French undersøkes av norske leger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder