Forslår folkeavstemning om egen fremtid

Demonstranter varsler massemønstring mandag

Opposisjonsparti trekker seg fra parlamentet

TILBYR FOLKEAVSTEMNING: Thailands statsminister Yingluck Shinawatra foreslår å arrangere en folkeavstemning der landets innbyggere kan si ja eller nei til om hun skal fortsette som landets regjeringssjef. Foto: Reuters

Thailands statsminister åpner for å gå av

Thailand statsminister Yingluck Shinawatra forslår søndag folkeavstemning om egen framtid. Samtidig varsler demonstrantene en siste massemønstring mandag.

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg er villig til å lytte til forslagene fra demonstrantene. Jeg er ikke avhengig av denne tittelen. Jeg er rede til å gå av og oppløse nasjonalforsamlingen dersom det er det flertallet av det thailandske folket vil, uttalte Yingluck på thailandsk TV søndag.

BAKGRUNN: Demonstranter i offentlige bygninger i Bangkok

Thailand har i flere uker vært preget av store demonstrasjoner mot Shinawatra, der titusenvis av demonstranter har okkupert regjeringsbygninger og krevd at hun må gå av.

Shinawatra har foreløpig nektet å etterkomme kravet og viser til at hun er lovlig valgt. Likevel åpner hun nå for en folkeavstemning.

- Vi skal gjennomføre en folkeavstemning, slik at folk kan avgjøre hva vi skal gjøre, sa Yingluck ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Siste massedemonstrasjon

Demonstrantene, som ledes av Suthep Thaugsuban, varsler nå en siste massedemonstrasjon mandag, men sier de vil gi opp dersom man ikke får Shinawatra til å gå av.

DEMONSTRANTER: Atmosfæren skal ha vært karnevalsaktig i det demonstrantene tok seg inn i offentlige bygninger i Bangkok tirsdag. Det ble blåst i fløyter, folk tok foto av hverandre og rigget seg til med tepper på den velfriserte plenen foran bygningene. Foto: Reuters

Dersom det skulle bli skrevet ut nyvalg, vil trolig Shinawatra og hennes parti komme til makten igjen, noe også Suthep er klar over.

Han har derfor tidligere tatt til orde for at det bør etableres et eget folkeråd, der «gode mennesker» skal utnevnes til å erstatte regjeringen.

Opposisjonsparti trekker seg

Thailands største opposisjonsparti sier søndag at alle dets folkevalgte representanter vil trekke seg fra nasjonalforsamlingen. Dermed forverres den politiske krisen i landet, skriver NTB.

Talsmann for Demokratpartiet, Chavanond Intarakom, sier at partiets parlamentarikere formelt vil trekke seg så fort det praktisk lar seg gjøre.

Kilde: VG / NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder