TERROR: En mann holder opp et skilt hvor det står «Jeg er Charlie» i Paris. Angrepet på redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hebdo, utløste en tre dager langt terrorjakt i Frankrike. Foto:Justin Tallis,Afp

Dette skjedde i Paris time for time

Angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo

To politifolk drept i jakten på terroristene

Nye gisseldramaer fredag.

Alle terroristene og fire gisler drept fredag

Paris' tredagersterror begynte med et angrep på et satiremagasin, og ble avsluttet med at tre terrorister og fire gisler ble drept.

Eira Lie Jor
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag 7. januar kom de første meldingene fra franske medier om terroren som de siste dagene har rystet Paris.

To menn, som senere har blitt identifisert som brødrene Said (34) og Cherif Kouachi (32) skjøt og drepte 12 mennesker hos magasinet Charlie Hebdo i Paris.

Begynnelsen: 12 mennesker drept

** Klokken 11.30: To menn tvinger seg inn i redaksjonslokalene til det satiriske magasinet Charlie Hebdo i Paris. Redaksjonen var midt i et møte der de planla neste utgave av bladet, kalt «Sharia Hebdo», som skulle være en spesialutgave om islam. 12 mennesker blir skutt og drept inne i lokalene, blant dem sjefredaktøren, tre tegnere og fire politibetjenter.

** Klokken 12.00: De første meldingene om skyting i redaksjonslokalene til det satiriske magasinet Charlie Hebdo i Paris kommer.

** En enorm politijakt etter de to gjerningsmennene blir satt i gang. 3000 politifolk leter etter mennene rundt omkring i Paris.

** Klokken 13.00: Frankrikes president François Hollande gir sin første kommentar på angrepet. Han sa at Frankrike var i sjokk etter dagens terrorhandlinger.

SØRGER: Mange har vist sin støtte til ofrene for terroren i Frankrike de siste dagene. Foto:Gonzalo Fuentes,Reuters

Politimann blir skutt

** Klokken 15.45: En politimann blir skutt og drept av terroristene i Paris. Han ligger på fortauet, når en av terroristene skyter han i hodet på kloss hold. Terroristene rømte fra stedet i bil. Politimannen er Ahmed Merabet (42).

** Klokken 16.00: Norges statsminister Erna Solberg fordømmer angrepet på Charlie Hebdo.

** Klokken 23: Politiet aksjonerer mot et sted i byen Reims, 20 mil nord for Paris. Hamyd Mourad (18) har skoleplass i byen.

** Klokken 03.00 natt til torsdag: Politiet etterlyser brødrene Said (34) og Cherif Kouachi (32) for terroraksjonen mot Charlie Hebdo. Da etterlyste de også Hamyd Mourad (18). Mourad meldte seg selv til politiet i byen Charleville-Mezieres onsdag kveld.

Jakten på brødrene fortsetter

** Klokken 06.00 torsdag morgen: 88.000 politi og militære leter etter gjerningsmennene.

** En politikvinne blir drept i en skyteepisode i forstaden Montrouge sør for Paris.

** Torsdag formiddag: De to brødrene blir observert mens de raner i bensinstasjon i Aisne. Skudd skal angivelig ha blitt avfyrt, og ranerne får angivelig med seg både mat og bensin.

** ** Debatten rundt ytringsfrihet raser, Charlie Hebdo får massiv støtte verden over og verdens avisforsider vies til å hedre ofrene for terrorangrepet. Politiet sier de nærmer seg de to gjerningsmennene.

** Torsdag kveld har politiet innsnevret jakten til landsbyenen Longpon og Corcy nordøst for Paris.

** Torsdag kveld ble det funnet DNA-spor etter Amedy Coulibaly nær Montrouge. Deretter ble det gjennomført ransaking på den siste kjente adressen hans. To slektninger ble tatt inn til varetekt.

TERRORISTENE: Said Kouachi (t.v), Cherif Kouachi (midten) og Amedy Coulibaly. Foto: Fransk politi,

Nye gisseldramaer fredag

** Fredag morgen: I forbindelse med en biljakt, hvor de to brødrene antas å være involvert, blir fire mennesker alvorlig såret. Brødrene stjeler en bil fra en kvinne, som kjenner dem igjen.

** Ca. klokken 10 fredag morgen: De to brødrene forskanser seg i et trykkeri i byen Dammartin-en-Goële. Franske spesialstyrker begynner å forhandle med mennene.

** Klokken 11.45 forsøkte politiets spesialstyrker GIGN å starte forhandlinger med de to mistenkte ved å legge igjen beskjed på mobiltelefonene deres. Disse meldingene ble ikke besvart.

Mer enn 500 samtaler skal imidlertid ha blitt utvekslet mellom brødrenes venner og Amedy Coulibaly.

** Klokken 13.45 gikk en mann inn i en jødisk matbutikk i Paris. Overvåkningsbilder gjorde det mulig å identifisere Amedy Coulibaly som gisseltageren. Han truet med å drepe alle gislene dersom politiet aksjonerte mot de to brødrene.

** Politiet etterlyser Amedy Coulibaly (32) og Hayat Boumeddiene (26) for angrepet på kosherbutikken i Paris.

** Coulibaly krever at brødrene Cherif får gå fri hvis ikke dreper han gislene han har tatt til fange. Coulibaly har hevdet at han var med i den Islamst stat (IS), mens Kouachi-brødrene skal ha koblinger til Al-Quaida i Jemen.

** Rundt klokken 17 fredag ettermiddag: Politiet går til aksjon mot både kosherbutikken og trykkeriet. Både eksplosjoner og skudd høres fra begge stedene. Alle de tre terroristene blir drept under aksjonene. Fire gisler fra kosherbutikken blir også drept, mens en mann som gjemte seg i trykkeriet blir reddet ut.

** Fredag kveld klokken 23: Hayat Boumeddiene (26) er fremdeles etterlyst av politiet. Det er usikkert om hun var til stede under gisseltagningen i Paris.

Statsadvokaten sier det foreløpig ikke tyder på at noen av gislene ble drept av politiet, men at ofrene skal inn til rettsmedisinske undersøkelser.

Fire mennesker ble skadet i denne aksjonen.

Det ble funnet eksplosiver på begge åstedene. Blant annet ble det funnet 15 sprengelementer i kosherbutikken.

Politiet fortsetter søket etter Hayat Boumeddien, partneren til Amedy Coulibaly.

OVERSIKT: På kartet kan du se hvor i Frankrike terroren har utslipt seg de siste dagene. Foto: VG,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder