Australias statsminister: IS-styrte terrorister planla offentlige halshugginger

Australias statsminister, Tony Abbott, sier at en lederfigur i IS oppfordret sympatisører til å utføre offentlige halshugginger.

  • Eivind Haugen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Før daggry torsdag morgen ble 15 personer arrestert i Sydney i det som beskrives som den største antiterroroperasjonen i australsk historie. Operasjonen var rettet mot personer som er mistenkt for å stå i ledtog med Den islamske staten i Syria og Irak – bedre kjent som IS.

Abbott ble spurt torsdag morgen lokal tid om de pågrepne IS-sympatisørene hadde planlagt å utføre offentlige halshugginger. Det bekreftet statsministeren.

STATSMINISTER: Australias statsminister Tony Abbott. Foto:Mohd Rasfan,Afp

- Det er informasjonen vi har fått. Ganske direkte formaninger kom fra en australsk statsborger, som visstnok er ganske høyt oppe i IS-systemet, om å gjennomføre demonstrasjons-drap i Australia, sa Abbott ifølge avisen Sydney Morning Herald.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal politiet ha utstedt en arrestordre på en tidligere dørvakt fra Sydney. Han heter Mohammad Ali Baryalei (33) og skal være den høyest rankede australieren i IS.

Over 800 tjenestemenn deltok i aksjonen i Sydney tidlig torsdag morgen. Det skal ha blitt gjort lignende aksjoner i Brisbane og Logan.

En av de som skal ha blitt arrestert, 22 år gamle Omarjan Azari, ble fremstilt for retten torsdag formiddag. Aktor Michael Allnutt sa da han var involvert i en «plan om å utøve ekstremt alvorlige lovbrudd», ifølge AP.

Azari er siktet for å ha deltatt i en konspirasjon om å forbedre et terrorangrep. Han skal ha kommunisert med Baryalei i perioden mai til september.

Trusselnivået i Australia ble før helgen hevet fra «medium» til «høyt», noe som innebærer at risikoen for et terrorangrep blir sett på som sannsynlig. Forrige uke ble to personer pågrepet i Brisbane for å ha forberedt seg på å reise til Syria.

Omkring 60 australiere deltar ikampene i Syria og Irak, ifølge australske myndigheter. I tillegg skal 15australiere ha blitt drept – inkludert to selvmordsbombere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder