Usikkert om dom i French-saken vil falle fredag

KINSHASA (VG) Konklusjonen i rettssaken mot Joshua French er ferdigskrevet, men dommeren utelukker ikke at domsavsigelsen i den allerede kraftig forsinkede rettsprosessen kan bli ytterligere utsatt.

 • Stian Eisenträger
 • Endre Alsaker-Nøstdahl

Artikkelen er over seks år gammel

Domsavsigelsen i rettssaken mot Joshua French (31) skulle opprinnelig ha funnet sted i Ndolo militærfengsel tirsdag. Isteden ble hovedforhandlingene gjenopptatt og domsavsigelsen flyttet til fredag.

Bakgrunnen for dette var at dommeren mandag hadde mottatt et brev som den øverste lederen for de militære justismyndighetene, general Joseph Ponde Isambwa, hadde fått tilsendt fra den norske generalkonsulen.

Brevet med tilhørende legerapport, hvor det står at norske myndigheter frykter for Frenchs helse, ble lest opp i retten, og både aktor og forsvarer fikk mulighet til å kommentere innholdet. Begge ønsket at dommen skulle bli lest opp, men dommeren valgte å utsette domsavsigelsen til fredag.

- Siden vi har hatt en diskusjon om dette dokumentet, må det også fremgå i dommen. Dette er en del av en rettferdig rettergang. Det får som følge at retten trekker seg tilbake for ytterligere rådslagning, sa dommeren.

BAKGRUNN: Dette er aktørene i rettssaken mot Joshua French

DRAPSTILTALT: Joshua French sitter tiltalt for å ha drept sin venn Tjostolv Moland på cella. Her med sin mor Kari Hilde French i retten 11. februar. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Utelukker ikke flere utsettelser

Overfor VG utelukker ikke dommer Serge Kabondo at rettssaken kan trekke ut ytterligere.

- På fredag vil partene få anledning til å debattere rapporten og om den bør ha noen innvirkning på utfallet av saken. Deretter vil dommerpanelet trekke seg tilbake for å diskutere dommen. Domsavsigelsen kan dermed finne sted senere på kvelden, men det er mulig vi finner det nødvendig med en utsettelse dersom dommen må skrives om, forklarte Kabondo overfor VG onsdag.

Torsdag sier dommeren at militærtribunalet kan bli nødt til å oppnevne rettspsykiatrisk sakkyndige som må ta stilling til helsetilstanden til Joshua French.

- Dersom French ikke blir kjent tilregnelig nå, kan han heller ikke dømmes. Da må han overføres til sykehus og hele rettssaken utsettes til han blir erklært frisk, sa Kabondo til NTB torsdag.

Etter at to norske leger gjennomførte undersøkelser av French den 16. og 18. januar, ble det skrevet en egen rapport hvor det slås fast at den norske fangen er sterkt preget av stress og er i en svært sårbar situasjon.

DOMMERPANEL: Hoveddommer Serge Kabondo (med mikrofon) utelukker ikke ytterligere utsettelser før dommen kan falle i saken mot Joshua French. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Vurderer nye sakkyndige

Dommeren er tydelig på at han oppfatter rapporten fra de norske legene som et bevis fra Frenchs forsvarere. Derfor vil dommerpanelet etter diskusjonen ta stilling til om retten skal utnevne egne sakkyndige.

- Da må vi må avvente deres rapport før vi eventuelt kan avsi en dom, sa Kabondo til NTB.

Han forteller at dommen etter drapsanklagen er ferdig skrevet, men at han som leder av tribunalet ikke kan avslutte saken før alle innspill er hørt og tatt med i vurderingen av konklusjonen.

Dommeren sier det er flere spørsmål som kan ha betydning for utfallet av rettsprosessen. Spørsmålet om tilregnelighet for French på den tiden Tjostolv Moland døde er ikke diskutert, men Kabondo sier at retten må legge til grunn at den tiltalte var det, når ikke annet er nevnt.

ANKLAGER: Aktor Homére Katenda Nkulu i retten 11. februar. I bakgrunnen sitter Joshua French og hans kongolesiske forsvarer. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Norske leger fikk adgang til fengselet

Joshua French har lenge slitt med helseproblemer. De to norske legene Jens Brovold og Øivind Ekeberg slapp torsdag inn i Ndolo militærfengsel hvor de møtte den fengslede norske 31-åringen.

- At kongolesiske myndigheter gir legene adgang til ham kun én dag etter at de kom på plass i Kinshasa er positivt, sier ministerråd Jon Otto Brødholt, som er utsendt til Kongo fra ambassaden i Angola, til VG.

Han sier at det ikke vil bli gitt ytterligere opplysninger omkring rammene for eller utfallet av besøket. UD kan heller ikke kommentere helsetilstanden til French.

- Vi understreker at det er kongolesiske myndigheter som har ansvaret for Frenchs helse, sier Brødholt til VG.

French har vært uvel i retten og vært tydelig plaget av sykdom og svettetokter. For snart to uker siden fikk han tilsyn av kongolesiske leger, men ble da ikke overført til sykehus.

- I løpet av de siste 24 timene har kongolesiske leger observert ham i fengselet, uten at de oppfatter alvoret. De mener han ikke trenger noen hjelp, selv om han er akutt syk, sa hans norske advokat Hans Marius Graasvold til VG etter legebesøket.

FORSVARER: - Fengselet er ikke det rette stedet for Joshua French, sier den kongolesiske forsvarsadvokaten, Marie André Mwila Kayembe etter at en rapport om helsetilstanden til nordmannen gjorde at dom i saken måtte utsettes. Foran seg har Mwila saksmappen til Joshua French. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

- Må betale sykehus selv

Dommer Serge Kabondo sier til VG at det er han som er rett adressat for forespørsler om sykehusinnleggelse av French.

- Når en rettssak er i gang, er det jeg som er president ved militærtribunalet som tar beslutningen om en tiltalt skal legges inn på sykehus. Dersom en tiltalt blir innlagt, blir også rettssaken mot vedkommende utsatt til vedkommende er frisk nok til å stille opp i retten igjen, sa Kabondo til VG onsdag.

French sin kongolesiske forsvarer har tidligere sagt at det trolig ikke finnes penger i fengselsvesenet til å overføre French til noe sykehus.

- Dersom Joshua French er syk og behøver medisinsk hjelp, må han regne med å betale det selv, sa Mwila til NTB.

Graasvold kom torsdag tilbake til Kongo for å kunne være til stede i retten fredag. Uansett utfall er det ventet at dommen kommer til å ankes.

Les også

 1. Kongo-dommer: Kan bli aktuelt med rettspsykiatrisk vurdering av French

  Selv om dommeren i rettssaken mot Joshua French har skrevet sin konklusjon, vil han ikke spå om den sterkt forsinkede…
 2. French-forsvarer: - Dommeren vil bli raskt ferdig nå

  KINSHASA (VG) Den kongolesiske forsvareren til Joshua French tror rettssaken vil avsluttes fredag.
 3. Frenchs advokat reiser tilbake til Kongo likevel

  Den norske advokaten til Joshua French, Hans Marius Graasvold, reiser likevel tilbake til Kongo.
 4. UD om French-rapporten: Overrasket over at brevet ble lest opp i retten

  KINSHASA (VG) Utenriksdepartementet sier at rapporten om Joshua Frenchs helse var ment som et konfidensielt dokument.
 5. Utsatte domsavsigelsen til fredag etter norsk helsebrev

  Etter planen skulle Joshua French få sin dom i dag. Isteden ble hovedforhandlingene gjenopptatt og avsigelsen flyttet…
 6. Forberedt på anke uansett utfall i rettssaken mot French

  KINSHASA (VG) Både Joshua French sin kongolesiske og norske advokat er forberedt på en ny rettssak, uansett utfallet i…
 7. Molands far: - French kan bli offer for justismord.

  Dersom Joshua French blir dømt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland, er han offer for et overlagt…
 8. Kongo-dommer: - Jeg har en sterk rettferdighetssans

  KINSHASA (VG) Dommer Serge Kabondo (39) ville egentlig bli prest, tar ikke lett på jobben, og går mange runder med seg…
 9. French-forsvarer i Kongo etterlyser betaling

  KINSHASA (VG) Jobben med å forsvare Joshua French er blitt mer omfattende enn planlagt, sier nordmannens kongolesiske…
 10. Kongo-aktoren til VG: - Jeg er et naturtalent

  KINSHASA (VG) For norske seere har oberst Homère Nkulu (46), aktor i straffesaken mot Joshua French, blitt kjent som den…
 11. Enkens advokat til VG: - Pengestriden må løses

  Advokaten til enken til den drepte sjåføren Abedi Kasongo møtte overraskende opp i rettsalen hvor Joshua French på ny…
 12. Rettssaken mot Joshua French: Dette er aktørene

  KINSHASA (VG) Det er en stor norsk delegasjon som er involvert når Joshua French møter i retten i N'dolo-fengselet i…

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. French-forsvarer: - Dommeren vil bli raskt ferdig nå

 2. Joshua French får norsk legehjelp i fengsel

 3. I dag skal dommen falle - igjen

 4. UD om French-rapporten: Overrasket over at brevet ble lest opp i retten

 5. I dag faller dommen mot Joshua French

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder