MØTTES FORRIGE UKE: Magnus Carlsen møtte John Forbes Nash jr. (86) . De to hadde et sterkt ønske om å møte hverandre. Foto:TROND SOLBERG/VG Foto:Trond Solberg,VG

Mattegeniet John Forbes Nash er død

Mattegeniet John Forbes Nash jr., som Russell Crowe gjorde kjent gjennom filmen «A Beautiful Mind», døde i en bilulykke lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det samme gjorde hans kone Alicia Nash, som han har vært gift med i 60 år. Begge døde etter en taxiulykke i New Jersey lørdag. Alicia ble 82 år og John ble 86.

Parets taxi ble påkjørt av en bil i motgående kjørefelt, som ifølge politiet hadde mistet kontrollen. Ifølge politiet hadde de ingen av dem på seg setebelte.

Fikk pris i Norge på tirsdag

Tidligere denne uken var Nash i Norge sammen med sin kone for å motta Abelprisen Det Norske Vitenskaps-Akademiet. Prisen fikk han sammen med Louis Nirenberg. Begge regnes som giganter i matematikken i det 20. århundre.

Det var kong Harald som delte ut Abelprisen, som er en av de mest prestisjefulle prisene en matematiker kan få. Prisen ble opprettet i forbindelse med 200-årsdagen for matematikeren Niels Henrik Abels fødsel i 1802.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Et vakkert møte

Var sammen med Nash i Oslo denne uken

Kirsti Strøm Bull, preses ved Det Norske Vitenskaps-Akademiet, var sammen med Nash og konen hele denne uken.Vitenskaps-Akademiet deler ut Abelprisen.

Bull sier til VG at nyheten om dødsfallet sjokkerte henne:

– Etter en så fantastisk uke sammen med dem er dette en tung nyhet å få. At han skulle dø på vei hjem fra Norge er helt forferdelig, sier Bull.

LES OGSÅ: Genimøte: Magnus Carlsen og John Forbes Nash

Beskrives som varme og fantastiske mennesker

Fredag var den siste dagen hun tilbrakte sammen med paret. Da var de på Munch-museet.

– Det var et sterkt ønske fra deres side. Vi tilbrakte to timer der sammen og de var interessert i utstillingen, sier hun.

Bull beskriver Nash og kona som varme og fantastiske mennesker.

– Han var en interessert og nysgjerrig person. Jeg hadde gleden av å ha han til bords ved en av middagene denne uken og han stilte veldig mange spørsmål. Han var ikke en person som snakket om seg og sitt. Han var heller veldig opptatt av å spørre om Norge og vi hadde noen gode samtaler.

– Hans kone Alicia var søt og varm. Det var ingen tvil om at han var veldig avhengig av hennes støtte, og at hun var en utrolig viktig person for han, sier Bull.

Møtte Magnus Carlsen

BEAUTIFUL MIND: Russell Crowe spilte matematikkgeniet John Forbes Nash, Jr. i filmen. Foto:REUTERS,

Sjakkgeniet Magnus Carlsen møtte også Nash sammen med sin manager Espen Agdestein i forrige uke.

– Dette var fryktelig leit å høre, sier Agdestein til VG.

- Magnus hadde en god og lang samtale med ham. Kona hans var veldig oppvakt og blid også. Nei, dette var trist, sier han.

Russell Crowe i sjokk

Nash fikk Nobelprisen i 1994. Det var Russell Crowe som gjorde mattegeniet kjent gjennom filmen «A Beautiful Mind».

På Twitter søndag skriver Crowe:

«Lamslått. Sender alle mine tanker til John, Alicia og familien. Et fantastisk samarbeid. Vakre hjerter, vakre personligheter.»

I 2002 innkasserte filmen fire Oscar, blant annet beste film, beste regi (Ron Howard) og beste kvinnelige birolle (Jennifer Connelly).

Slet med schizofreni

Mange mente at Crowe også burde fått prisen for sin innsats som John Nash. Den australske skuespilleren gjorde en formidabel innsats i sitt forsøk på å ta med tilskuerne inn i sinnet på et mattegeni som i årtier slet med schizofreni.

Da filmen kom i 2001, hadde Crowe året før innkassert en Oscar for sin rolle i «Gladiator». Han var det hotte navnet i Hollywood, og hadde markert seg som en allsidig skuespiller.

FIKK PRIS: Kong Harald overakk Abelprisen 2015 til matematikerne John Forbes Nash jr.under en seremoni i Universitetets Aula i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Film om Nash sitt liv

«A Beautiful Mind» bygger på Sylvi Nasars biografi om Nash. Regissøren understreket at han hadde tatt seg enkelte friheter, men i det store og hele forteller filmen om vesentlige perioder i Nash' liv.

Filmen spenner over en 50-års periode der man ser Nash som student på Princeton, med fagfeltene matematikk og samfunnsøkonomi. Videre følges han som kodeknekker under den kalde krigen, de matematiske forsøk som gjorde at han i 1994 ble tildelt Nobelprisen, hans sterke forhold til kona Alicia, men mest av alt setter filmen fokus på hans alvorlige psykiske lidelser.

Filmens evne til åpent å målbære nyansene i det geniale og i det syke, gjorde at den ble mottatt godt i alle kretser. Når Hollywood lager filmer om folk med sterke psykiske lidelser har det ofte vært en tendens til å gjøre dem ressurssvake, eller gjøre dem til mordere. «A Beautiful Mind» viser et menneske som lærer seg mestre livet.

Arbeidet for seg selv

Regissør Howard måtte tåle beskyldninger om å skjønnmale Nash' liv. Rett før Oscar-utdelingen i 2002 ble det startet en skittkastingskampanje i Hollywood, der det ble hevdet at Nash mulig hadde hatt et hom,ofilt forhold, at han hadde et barn utenfor ekteskap, og at hans kone Alice hadde vært skilt og giftet seg igjen. Ron Howard tok ikke dette med i filmen fordi Nash selv benektet et homofilt forhold, og fordi han tok hensyn til at da schizofrenien herjet som verst hadde Nash jevnlig hukommelsestap.

Nash var en einstøing som foretrakk å arbeide for seg selv. I en lengre periode fra 1950-80-tallet var han i perioder så sterkt preget av sine psykiske problemer at han ikke kunne arbeide. Fra 90-tallet lærte han å leve med problemene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder