Obama ringte Putin før møtet

BESKYTTER: Den ukrainske hæren forsøker å beskytte de gjenværende innbyggerne i Debaltseve i Øst-Ukraina. En talsperson omtaler byen som det farligste stedet i landet akkurat nå. Foto:Gleb Garanich,Reuters

Toppmøte om Ukraina i dag: Pessimisme før Putin-møte om Ukraina

Etter at de russiske separatistene nesten drepte håpet om våpenhvile i Øst-Ukraina, ringte Obama til Putin før dagens toppmøte i Minsk.

  • Eira Lie Jor

Artikkelen er over fem år gammel

I dag skal Russlands president Valdimir Putin møte representanter fra Ukraina, Tyskland og Frankrike i Hviterusslands hovedstad Minsk for å diskutere en løsning på konflikten i Øst-Ukraina. Hvis alt går som planlagt.

Før møtet ringte USAs president Barack Obama til Putin for å påpeke behovet for en politisk løsning på konflikten, ifølge Det hvite hus. Putin har tidligere sagt at han er usikker på om fredssamtalene i dag blir noe av, men nå ser det ut til at møtet i dag skal gjennomføres som planlagt, skriver NTB.

– Siste sjanse

Ukrainas president Petro Porosjenko har sagt at dette møtet er en av de siste sjansene til å skape våpenhvile i landet. Bare de siste tre ukene har 224 mennesker mistet livet som følge av kampene i landet, ifølge CNN.

Også Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius mener dagens møte er en av Ukrainas siste sjanser.

– En rekke problemer er fortsatt uløst, men det er svært sannsynlig at møtet gjennomføres som planlagt. Disse forhandlingene er siste sjanse, sier Fabius til radiostasjonen France Inter.

– For tidlig for våpenhvile

Mens Obama og resten av Vesten håper på en våpenhvile og en diplomatisk løsning for å få slutt på kampene øst i landet, sier opprørernes representanter i Minsk at det er for tidlig å snakke om våpenhvile i Øst-Ukraina. Samtidig ble minst to personer drept onsdag morgen, da en granat traff en busstasjon i den østukrainske byen Donetsk, ifølge NTB.

– Så langt er det for tidlig å snakke om noen våpenhvile, i alle fall med tanke på morgendagen, sa de prorussiske separatistenes forhandlingsleder Denis Pusjilin i Minsk sent tirsdag kveld.

Tidligere denne uken meldte det russiske nyhetsbyrået Tass at det var enighet om våpenhvile før møtet, men denne opplysningen viste seg å ikke stemme. Ifølge NTB har også en russisk kilde bekreftet at det ikke er enighet.

Russisk optimisme

En anonym russisk diplomat nyhetsbyrået Reuters har snakket med er imidlertid optimistisk i forkant av dagens toppmøte.

– Presidentene reiser ikke til Minsk uten grunn, sier diplomaten som ønsker å være anonym, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere denne uken vedtok EU nye sanksjoner mot Russland, men har ventet med å igangsette dem i håp om det dagens møte kan lede til en våpenhvile. Både russiske borgere og separatister kan blant annet få sine kontoer i utlandet sperret som følge av de nye sanksjonene.

FREDSSAMTALER. Ukrainas president Petro Porosjenko mener dette er en av de siste sjansene til å skape våpenhvile i landet. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Spøkelsesby

Forhandlingene foregår på toppnivå, samtidig som sivilbefolkningen flykter fra Øst-Ukraina. I byen Debaltseve, som ligger mellom Donetsk og Luthansk i Øst-Ukraina er det bare rundt 4000 innbyggere igjen. Før kampene startet bodde det nærmere 25.000 i den lille byen, ifølge CNN.

De fleste av de som har blitt igjen i byen er eldre, noen av dem så gamle at de kan huske andre verdenskrig.

– Vi bryr oss ikke om russerne. Vi ønsker å leve våre vanlige liv, skal en kvinne ha sagt til CNN.

Ettersom byen ligger strategisk plassert i Øst-Ukraina, er dette et av de stedene kampene har gått svært hardt utover. Separatistene har forsøkt å innta byen, og ukrainske styrker har forsøkt å forsvare byens yttergrenser.

Farligst i landet

En talsperson for regjeringen, Vladislav Seleznyov sier at Debaltseve for øyeblikket er det farligste stedet i landet.

– I granatangrep, rakettangrep og militære sammenstøte har Ukraina mistet 19 soldater de siste 24 timene, sa Seleznyov ifølge NTB.

78 soldater ble såret i det samme tidsrommet. Tidligere har han sagt at det viktige jernbaneknutepunktet gradvis blir mer og mer ødelagt.

– Byens infrastruktur svekkes, og blir mer og mer ødelagt. den ukrainske hæren har fått beskjed om å holde forsvarslinjen og ikke forlate sine posisjoner, sier han til CNN.

Les også

Mer om

  1. Ukraina
  2. Russland

Flere artikler

  1. Ukraina-krisen: Ukrainske styrker trekker seg ut av Debaltseve

  2. Opprørere hevder å ha omringet ukrainske soldater

  3. Kun timer igjen før våpenhvilen: Kamper pågår for fullt i Ukraina

  4. Ser dette ut som en våpenhvile?

  5. Harde kamper dagen før toppmøte om Ukraina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder