MASSAKRE I TIKRIT: Dette bildet skal være tatt i juni, og viser militante ekstremister fra ISIL som har tatt til fange irakiske soldater kledd i vanlige klær, etter at de har beleiret en base i Tikrit, Irak. Ifølge en rapport fra Human Rights Watch, som har tatt utgangspunkt i bildeanalyser, skal ISIIL-opprørerne ha tatt livet av mellom 160 og 190 menn på to forskjellige steder i Tikrit mellom 11. og 14. juni. Foto:AP Photo,

Kilder til Norsk Folkehjelp:
- ISIL-massakre i landsby

Ekstremister fra opprørsgruppen ISIL skal ha innledet massedrap på innbyggerne i landsbyen Kojo i Nord-Irak. Minst 80 menn skal være drept.

Ingvild Sagmoen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge en tjenestemann for kurdiske regionale myndigheter skal ISIL ha tatt livet av minst 80 menn fra yezidi-minoriteten i byen Kojo nord i Irak fredag. En religiøs yezidi-leder bekrefter samtidig opplysningene. Det melder CNN.

Kojo er en av tre landsbyer i området som er omringet av ISIL. Om lag 100 kvinner skal være bortført fra byen, ifølge kildene som CNN har fått opplysninger fra.

- Mennene ble skutt

Norsk Folkehjelp mottok meldinger om massakren fra flere ulike hold på bakken i Irak fredag ettermiddag, deriblant fra samarbeidsorganisasjonen Yezidi Solidarity and Fraternity League. Ifølge opplysninger som Norsk Folkehjelp har fått, fikk innbyggerne frist fram til i dag om å konvertere til islam.

- ISIL ankom Kojo i biler og beordret familiene til en skoleplass. De plukket ut mennene og sendte kvinner og barn avgårde, usikkert hvor, men antakelig til Tel Afar. Mennene ble skutt. Men som det ofte kan skje i slike massakre, er det noen som overlever. En mann ble såret, men klarte å få tak i en telefon og ringe kontakter i Erbil. Derfra har informasjonen kommet til oss, forteller Midtøstenkoordinator Trude Falch i Norsk Folkehjelp til VG.

I Kojo bodde det det omtrent 300 yezidi-familier, det vil si mer enn 1000 personer, ifølge Norsk Folkehjelp. Om lag 2/3 av familiene skal i følge deres kontakter ha klart å flykte siden tidsfristen ble satt.

- Folkemordsideologi

-Vi må bare se dette som det enorme problemet det er. ISIL operer etter en folkemordsideologi, de mener de har en legitimitet til å ta livet av dem som tenker og tror annerledes. ISIL er en trussel mot alle med annen tro, sier Falch.

Hun mener den eneste måten å beskytte de som bor i områdene hvor ISIL herjer er å ta militær kontroll.

- Det finnes ingen diplomatiske virkemidler som fungerer. De eneste som nå slåss militært mot ISIL i disse områdene er den kurdiske peshmergaen, med flystøtte fra USA. Men USA’s fly kan kun gi støtte i de områdene hvor det ikke er noen sivile , de kan ikke bombe landsbyer hvor sivile er beleiret, sier hun.

Millioner på flukt

Katastrofen i Irak har drevet inntil 800.000 irakiske barn på flukt, anslår Redd Barnas programdirektør i landet. I hele krisen er nesten 1,6 millioner mennesker drevet på flukt.

I forrige uke gjorde sunniekstremistene i ISIL en lynoffensiv og gikk til angrep på flere kurdiske byer og landsbyer. Bare i den kurdiske Dohuk-provinsen er det nå 400.000 internt fordrevne irakere, både kristne, yezidier, shabaker, kakaier, armenere og turkmenere.

Den 12. august henvende USA seg til en rekke land for å be om hjelp i den humantiære katastrofen som var i ferd med å utvikle seg i det nordlige Irak.

Det var også ønske om å bidra våpen og ammunisjon, men Norge valgte da å si at det landet kunne stille med var frakt av humanitær bistand.

Norge tar nå sikte på å bidra med transportbistand for å avlaste den humanitære situasjonen i Nord-Irak, og stiller til rådighet et Hercules-fly med responstid på 48 timer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder